مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب

این مطلب از نظر علمی به تأیید دکتر فرناز منتظری فلوشیپ ناباروری و IVF، از پزشکان متخصص مرکز مام رسیده است.
شیردهی در بیماران مبتلا به لوپوس
خود بیماری لوپوس، مانعی برای شیردهی ایجاد نمی کند و انتقال آن از طریق شیر مادر ممکن نیست، اما از آنجایی که التهاب مفاصل، مشکلات پوستی و خستگی در بارداری از جمله علائم لوپوس هستند، در نتیجه ممکن است پس از زایمان نیز مادر احساس خوبی نداشته باشد و دچار خستگی مفرط گردد؛ همین امر سبب می شود که شیردهی برای مادر دشوارتر باشد.
همچنین ممکن است مادر به دلیل ناراحتی و بروز علائم لوپوس و برای رفع یا کنترل علائم لوپوس، نیاز به مصرف دارو داشته باشد و با توجه به اینکه، برخی از داروها میتوانند از شیر مادر به نوزاد منتقل شوند، بنابراین حتما باید در مورد استفاده از داروها در دوران شیردهی با پزشک مشورت نمود.
در صورت ابتلا به لوپوس، شیردهی چگونه صورت می گیرد؟
بیماری لوپوس گاهی ممکن است باعث ایجاد زایمان زودرس گردد. در صورتی که نوزاد حاصل از زایمان زودرس توانایی مکیدن سینه مادر را نداشته باشد، دوشیدن شیر مادر و یا استفاده از شیرخشک میتواند راهکار مناسبی برای شیردهی باشد.
برای دوشیدن شیر مادر، می توان از انواع شیردوش های موجود در بازار استفاده کرد و یا با دست این کار را انجام داد. استفاده از شیردوش های برقی، بهترین روش برای دوشیدن شیر مادر می باشد.
درمان لوپوس در دوران شیردهی:
بیماری لوپوس اریتماتوی سیستمیک (SLE) در زنان، در طی سالهای اخیر شیوع بیشتری داشته است، بنابراین فرآیند درمان دارویی این بیماری در دوران شیردهی هنوز چندان کامل نیست و اطلاعات دقیق و مشخصی از آن در دست نمی باشد. آخرین تحقیقات نشان میدهند که به نظر میرسد پرولاکتین باعث تشدید علائم لوپوس میشود و سطح پرولاکتین با فعال شدن این بیماری ارتباط مستقیم دارد.
از جمله داروهای رایجی که برای درمان لوپوس مورد استفاده قرار میگیرند می توان به هیدروکسی کلروکین، کورتیکواستروئیدها و آزاتیوپرین، سیکلوسپورین و تاکرولیموس اشاره کرد که شواهد خوبی در مورد ایجاد ایمنی در دوران شیردهی دارند. از داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی که برای درمان لوپوس در مراحل پیشرفته تر استفاده میشوند، اطلاعات کمتری در دست است، اما همچنان هیچ عارضه جانبی جدی (البته به استثنای داروی سیکلوفسفامید) برای این داروها گزارش نشده است. در هر صورت قبل از استفاده از هر گونه دارویی مخصوصا در دوران بارداری و شیردهی، باید حتما با پزشک متخصص مشورت کرد.
داروهای مورد استفاده در درمان لوپوس:
از کورتیکواستروئیدهای خوراکی با دوز کم، اغلب به عنوان داروهای نگهدارنده در درمان لوپوس استفاده میشود. تاکنون هیچ عارضه جانبی در نوزادان شیرخوار از مادرانی که از هر نوع کورتیکواستروئید سیستمیک در دوران شیردهی استفاده می کنند، گزارش نشده است.
هیدروکسی کلروکین پایه ای برای درمان لوپوس است. نوزادانی که در دوران شیردهی در معرض هیدروکسی کلروکین قرار دارند، مقادیر کمی از دارو را دریافت میکنند. متخصصان بر این عقیده اند که استفاده از هیدروکسی کلروکین در دوران شیردهی قابل قبول است.
نویسنده مقاله : سارا حبیبی
منابع: