مرکز مام

نوبت‌دهی مرکز مام

نوبت‌دهی

پنهان کردن فهرست مطالب ناباروری

پنهان کردن فهرست مطالب ناباروری

مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری

مشاهده فهرست مطالب

فیبروئید چیست؟

فیبروئید چیست؟

فیبروئید چیست؟

فیبروئیدها، تومورهای خوش خیم سلول های میومتر رحم می باشد، از لحاظ پزشکی این بیماری به نام های فیبروم، فیبروئید لیومیوم و یا میوم رحمی نیز شناخته می شود که به سه دسته زیر تقسیم می شوند:

  1. ساب سروزا: در دیواره خارجی رحم تشکیل می شود
  2. اینترامورال: در لایه عضلانی دیواره رحم ایجاد می شود
  3. ساب موکوزال: به سمت حفره رحم برآمده می شود

فیبروئیدها اندازه مختلفی دارند می توانند کوچک( به اندازه یک نخود) و یا بزرگ (مثل یک توپ بسکتبال) باشند. معمولا، خانم ها در دهه 30 و 40 زندگی خود دچار فیبروئید می شوند. این بیماری بسیار شایع است و حدود یک چهارم از خانم ها در باروری خود به این بیماری مبتلا می شوند.

فیبروئیدهای بزرگ و یا خوشه ای منجر به تغییر شکل رحم و یا منجر به اعمال فشار بر مثانه یا روده می شوند. در موارد نادر، فیبروئیدهای بزرگ در خانم های باردار مانع از باز شدن دهانه رحم شده و منجر به القاء سزارین در خانم باردار می شود.

علت ایجاد فیبروم در خانم ها

علل اصلی ایجاد فیبروم در خانم های باردار به درستی مشخص نیست اما ژنتیک و هورمون ها (تغییر سطح استروژن و پروژسترون) احتمال بروز آن را افزایش می دهد. به عنوان مثال در دوران بارداری که سطح استروژن افزایش می یابد، رشد بیشتر فیبروئید مشاهده می شود و همچنین، با نزدیک شدن به سن یائسگی به دلیل کاهش سطح استروژن، رشد فیبروئید کاهش می یابد یا متوقف می شود.

محققان نمی دانند چرا فیبروئید در خانم های آفریقایی- آمریکایی تبار شایع تر است. ایجاد فیبروئید در این خانم ها در سنین کم بیشتر و شدید تر است. با یائسگی، حدود 80 درصد از خانم های آفریقایی- آمریکایی تبار در مقایسه با 70 درصد از خانم های قفقازی دچار فیبروئید می شوند.

خانم های با سابقه خانوادگی فیبروم نیز در معرض خطر بالاتر برای ابتلا به آن هستند. این احتمال وجود دارد که ژن های به ارث رسیده در این خانم ها شانس داشتن فیبروئید را  افزایش دهد.

 علائم فیبروئید چیست؟

در اکثر خانم ها فیبروئید بدون نشانه است و ممکن است هرگز از داشتن فیبروئید خود مطلع نباشند. ولی در بعضی از خانم ها علائم زیر بروز می کند:

  • خونریزی شدید یا طولانی مدت (ممکن است در اثر کمبود آهن یا کم خونی ایجاد شود )

  • احساس سیری
  • درد یا فشار در قسمت تحتانی شکم
  • کرامپ دردناک
  • ادرار مکرر و ناراحت کننده
  • كمر درد
  • درد در هنگام برقراری رابطه جنسی
  • یبوست 
  • حرکات دردناک روده 
  • ایجاد مشکلات باروری

فیبروئید چگونه تشخیص داده می شود ؟

 در اکثر موارد، روش معمول برای تشخیص فیبروئیدها معاینه لگن می باشد. پزشک با مشاهده رحم ناصاف یا نامنظم به وجود این بیماری مشکوک می شود و در صورت داشتن علائمی مانند دردهای تکرار شونده، پزشک انجام سونوگرافی از رحم و تخمدان را تجویز می کند.

درمان

معمولا فیبروم نیازی به درمان ندارد. اما مراقبت های دوره ای برای پیگیری درمان اندازه فیبروم ها صورت می گیرد.

داروهای آنالوگی GnRH  که به صورت تزریقی و استنشاقی مورد استفاده قرار می گیرد باعث کاهش تولید استروژن تخمدانی و در نتیجه کاهش اندازه فیبروم ها می شود. اما این داروها را برای مدت زیادی نمی توان مورد استفاده قرار داد.

در صورت بروز نازایی، عمل جراحی برای برداشتن فیبروم ها توصیه می شود.

نویسنده مقاله : سمیه محمودی

منابع:

برچسب ها :