مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب

7 شرط لازم برای بارداری
احتیاط برای سلامت مادر در دوران بارداری و نیز به دنیا آوردن نوزاد سالم، لازم است که به مراقبتهای قبل از بارداری و آمادگی برای آبستنی توجه ویژه داشت. در اینجا سعی میکنیم به عوامل مؤثر در مرحلهی قبل از بارداری اشاره کنیم:
1- سن زن
سن ایدهآل زن برای بارداری بین 20 تا 30 سالگی است. در این سن مادر به رشد کامل جسمانی رسیده و از نظر روانی هم آمادگی کامل برای بارداری دارد. خانمهایی که بعد از ۳۰ سالگی ازدواج میکنند، باید تا ۳۴ سالگی برای داشتن فرزند تلاش کنند چون در حاملگیِ بعد از این سن، احتمال داشتن بچهی غیرطبیعی مبتلا به ناهنجاریهای ژنتیک مانند سندرم داون و غیره افزایش خواهد یافت.
2- مشاورهی ژنتیک در ازدواجهای فامیلی
در کل ازدواجهای فامیلی مانند پسردایی و دخترعمه، پسرخاله و دخترخاله و پسرعمو و دخترعمو و بالعکسشان به دلیل احتمال بیماریهای ژنتیکی برای فرزندانشان، توصیه نمیشود. اما در صورت وقوع چنین ازدواجهایی، بهتر است زن و شوهر قبل از اقدام به بارداری آزمایشات لازم ژنتیکی و مشاوره ژنتیک برای ازدواج فامیلی، انجام داده و با پزشک خود مشورت کنند.
3- واکسیناسیون لازم قبل از بارداری
الف: واکسن سرخجه (Rubella): تمامی دخترها قبل از سن بلوغ در صورتی که این بیماری را نگرفته باشند، باید این واکسن را بزنند، به طوریکه قبل از بارداری بایستی ایمنی مادر در برابر سرخجه تأیید و درغیر اینصورت حتماً واکسن سرخجه تزریق شود. اگر بدن مادر در برابر سرخجه ایمن نشده باشد و در حین بارداری به آن مبتلا شود، ویروس باعث ناهنجاریهای مادرزادی در جنین خواهد شد.
پی نوشت: خانمهای پرستار یا دکتر که در محیط بیمارستان در معرض بیماریهای مختلف هستند و یا خانمهایی که همسرانشان به هپاتیت بی و سی مبتلا هستند، باید قبل از بارداری واکسن هپاتیت ب و هپاتیت c و واکسیناسیون لازم قبل از بارداری را انجام داده تا بدنشان در برابر این بیماریها ایمن شود.
4- تعیین گروه خونی و Rh زن و شوهر قبل از اقدام به بارداری
خانم هایی کهRh خونشان منفی ولی Rh خون شوهرشان مثبت است، ممکن است Rh جنین داخل رحمشان مثبت شود که در این صورت آنتیبادی ضدRh موجود در خون مادر که از طریق بند ناف وارد خون بچه میشود، گلبولهای قرمز جنین را خراب کرده و در او کمخونی شدید ایجاد کند که برای ادامهی زندگی جنین خطرناک است. لازم است دراین شرایط با مطلع کردن پزشک متخصص، آمادهي هرگونه اقدام برای جلوگیری و یا درمان چنین عوارضی بود.
5- اعتیاد
در صورت اعتیاد مادر به سیگار یا مواد مخدر، باید حتماً قبل از بارداری اعتیاد مربوطه را ترک کرده تا در موقع بارداری بدن از مواد اعتیادزا پاک شده باشد.
6- توجه به داروهای مصرفی روزانه مادر قبل از بارداری
با توجه به اینکه برخی از داروها عوارض بدی روی جنین گذاشته و ممکن است ناهنجاریهای جنینی در پی داشته باشند، بهتراست مادر قبل از بارداری با پزشک خود دربارهي اثرات این داروها مشورت کرده و اقدام به قطع مصرف یا جایگزین کردن این داروها کند.
7- اختلالات عادت ماهیانه همراه با عوارض پوستی آکنه و پیدایش موی بدن
در این موارد که احتمال تأخیر در تخمکگذاری و حاملگی وجود دارد، باید با متخصص زنان مشورت و به وسیلهی سونوگرافی، آزمایشات هورمونی و معاینهی کامل بدنی از کارکرد تخمدانها، وجود یا عدم وجود کیستهای تخمدانی مطلع شد و سپس با اطلاع کامل مادر از چگونگی بارداریش در صورت لزوم درمان لازم انجام شود و با مصرف قرص اسیدفولیک در طول سه ماه قبل از بارداری، یک دوران بارداریِ سالم را رقم زد.
نویسنده مقاله : فرشاد شریفی
منابع: