مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب

تایید شده توسط:
دکتر زهرا خلج عضو گروه زنان، جراح و متخصص زنان و زایمان ...
مراقبت از بندناف + بایدها و نبایدهایی برای والدین
وظیفه بندناف در دوران بارداری این است که مواد مغذی و اکسیژن را به کودک شما میرساند. بعد از تولد، دیگر نیازی به بند ناف نیست. بنابراین، پزشک بلافاصله پس از به دنیا آمدن کودک شما، بندناف را گیره و آن را قطع میکند اما یک بخش کوتاهی از بندناف باقی میماند. مراقبت از بند ناف فرزندتان در چند هفته اول زندگی برای جلوگیری از عفونت بسیار مهم است. در این مقاله در مورد زمان افتادن بندناف و راههای مراقبت از بندناف توضیح میدهیم و به برخی از سوالات متداول شما در مورد این موضوع پاسخ خواهیم داد.
بندناف چیست
بندناف حلقه حیاتی بین شما و جنین در دوران بارداری است. بندناف اجازه میدهد تا خون غنی از اکسیژن و مواد مغذی به سمت کودک شما جریان یابد و همچنین مواد زائد کودک را به بدن مادر انتقال میدهد. بندناف شامل دو شریان و یک ورید است که به جفت متصل میشود.
بندناف عصب ندارد، بنابراین کودک شما هیچ احساسی در بندناف ندارد. وقتی پزشک بندناف را قطع میکند، کودک شما دردی احساس نمیکند. بندناف با خشک شدن، جمع شدن و افتادن به کودک شما آسیبی نمیرساند.
هنگام تولد برای بندناف نوزاد من چه اتفاقی میافتد
پس از تولد، کودک شما آماده است تا خودش نفس بکشد و غذا بخورد تا دیگر به بندناف خود نیاز نداشته باشد. پزشک شما یک گیره روی بند ناف کودک شما قرار میدهد و آن را قطع میکند. این کار جریان خون غنی از اکسیژن و مواد مغذی را از شما به کودکتان متوقف میکند.
زمان افتادن بندناف
پس از زایمان، کودک شما، دیگر به بند ناف نیازی ندارد به همین دلیل پزشک شما بندناف را قطع میکند و یک تکه کوتاه از آن به ناف کودک باقی میماند که به طور طبیعی در عرض ۲ تا ۳ هفته پس از تولد خشک میشود و میافتد. جدا شدن بندناف از بدن کودک شما بخشی طبیعی از رشد و تکامل اوست و معمولا قبل از افتادن، رنگ آن ناحیه از رنگ سبز مایل به زرد به قهوه ای و به سیاه تغییر رنگ میدهد.

پیشگیری از عفونت بندناف
لازم است که مراقب علائم عفونت بندناف باشید. عفونت بندناف ممکن است با قرمزی و تورم خود را نشان دهد. در برخی موارد، ممکن است ترشح مایع، بوی بد یا خونریزی وجود داشته باشد. در ادامه در مورد علائم عفونت بندناف بیشتر توضیح میدهیم.
پس از تولد نوزاد، باید اقداماتی را برای مراقبت از بندناف پس از اقامت در بیمارستان انجام دهید. تمیز و خشک نگه داشتن بندناف برای جلوگیری از عفونت بسیار مهم است. مواردی که باید هنگام مراقبت از بندناف رعایت کنید شامل موارد زیر است.
- اجازه دهید بندناف در هوا خشک شود. از مواد موضعی مانند الکل برای خشک کردن آن استفاده نکنید.
- هنگام پوشک کردن کودک، مطمئن شوید که قسمت جلوی پوشک را زیر بندناف و به سمت شکم کودک تا کنید تا بندناف با ادرار تماسی نداشته باشد و خشک شود.
- برای حمام کردن نوزاد، کودک خود را در یک حوله بپیچید و هر قسمت از بدن را با یک اسفنج یا پارچه شستشو دهید. تا زمانی که بندناف به طور کامل جدا نشده است نوزاد را در وان آب شناور نکنید. پاک کردن گاه به گاه بندناف با آب معمولی و خشک شدن آن در هوا، خطر میزان عفونت را کاهش میدهد. مخصوصا زمانی که بندناف با ادرار یا مدفوع نوزاد آلوده شده باشد.
- بندناف به طور طبیعی میافتد. اگرچه ممکن است کمک به کنده شدن زودتر بندناف نوزاد ایده خوبی به نظر برسد، ولی نباید آن را بکشید، حتی اگر به نظر میرسد آویزان باشد. کندن بندناف ممکن است منجر به خونریزی شود و سلامت کودک شما را به خطر بیاندازد.
استفاده از الکل برای جلوگیری از عفونت
پزشکان استفاده از الکل را برای مراقبت از بندناف توصیه نمیکنند. در گذشته، والدین تازه وارد از الکل برای تمیز کردن بندناف بعد از حمام یا تعویض پوشک استفاده میکردند. امروزه، تحقیقات نشان میدهد که این میتواند باکتریهای سالمی را که به طور طبیعی به جدا کردن بندناف از بدن کودک شما کمک میکنند، از بین ببرد. به جای استفاده از الکل، بندناف کودک خود را به آرامی با یک اسفنج مرطوب یا پارچه شستشو بدهید و بگذارید بندناف در هوا خشک شود.
زمان نقاهت بندناف
بندناف نوزاد شما باید در عرض یک تا سه هفته پس از تولد بیفتد. هنگامی که بندناف افتاد و خونریزی نداشت، میتوانید حمام اسفنجی را متوقف کنید و حمام وان را شروع کنید. از آنجایی که بندناف دیگر جدا شده است، لازم نیست جلوی پوشک کودکتان را تا کنید. اگر متوجه شدید ناف او قرمز یا متورم شده است یا اگر بعد از سه هفته نیفتد، به پزشک مراجعه کنید.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنم
معمولا بند ناف قبل از افتادن تغییر رنگ میدهد. همچنین دیدن کمی خون در نزدیکی بندناف معمولی است. اما اگر خونریزی بدتر میشود یا از ناحیه ناف مایع غلیظی ترشح میشود، به خصوص اگر زرد باشد، اینها میتواند علائم عفونت بندناف باشد. برخی دیگر از نشانههای عفونت بندناف شامل:
- بندناف بعد از سه هفته نیفتد،
- چرک یا مایع از آن خارج شود،
- بند ناف متورم یا قرمز شود،
- خونریزی مداوم داشته باشد
- کودک شما تون عضلانی ضعیفی دارد (هیپوتونی)،
- کودک شما بیش از حد خواب آلود یا بیحال (خستگی) است،
- اگر کودک شما تب بیش از 38 درجه دارد یا به طور معمول شیر نمیخورد، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.
عفونتها میتوانند به سرعت پخش شوند. برای جلوگیری از گسترش عفونت به درمان فوری نیاز است. همچنین اگر بعد از سه هفته هنوز بندناف نیفتاده است، با پزشک کودک خود صحبت کنید. ممکن است کودک شما برای یک مشکل پزشکی مانند عفونت یا بیماری سیستم ایمنی نیاز به درمان داشته باشد.
کلام آخر
بهترین راه برای مراقبت از بندناف نوزاد، تمیز و خشک نگهداشتن آن است. مطمئن شوید که پوشک کودکتان را در جلو تا میکنید تا روی بندناف را نپوشاند و خشک شدن آن را سختتر نکند. برای کمک به افتادن بند ناف فرزندتان، به هیچ وجه آن را نکشید و اگر متوجه علائم عفونت شدهاید، که در قسمتهای بالاتر مقاله ذکر شد، با پزشک خود صحبت کنید.
شما میتوانید برای خواندن مقالات بیشتر به مجله اینترنتی مام مراجعه کنید، همچنین برای رزرو نوبت و مشاوره حضوری با متخصصین ما، به مرکز مام مراجعه کنید.
نویسنده مقاله : نگین محسنی
برچسب ها :