مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب

آیا شما نیز با شکست مکرر ای وی اف (IVF) و انتقال جنین مواجه شده اید؟
شکست مکرر انتقال جنین و عدم موفقیت IVF به چه معناست؟
این مطلب از نظر علمی به تأیید دکتر فاطمه فرج زاده فلوشیپ ناباروری و IVF، از پزشکان متخصص مرکز مام رسیده است.
زمانی که کیفیت جنین خوب باشد اما پس از انجام چندین دوره درمان با روش لقاح آزمایشگاهی یا ای وی اف (IVF)، انتقال جنین موفق نبود و کاشت یا لانه گزینی اتفاق نیوفتد، شکست مکرر لانه گزینی (RIF) تشخیص داده می شود. در این تعریف، سن مادر و کیفیت جنین نیز باید در نظر گرفته شود.
عوامل خطر تاثیرگذار در شکست IVF:
اختلال در لانه گزینی به عوامل مختلفی هم در مادر و هم در جنین مربوط می شود. عوامل مادری شامل ناهنجاری های آناتومیک رحم، ترومبوفیلی، دیواره داخلی رحم یا آندومتر غیرپذیرا و عوامل مربوط به سیستم ایمنی است. عدم لانه گزینی به دلایل جنینی، با ناهنجاری های ژنتیکی یا سایر عوامل ذاتی جنین همراه است که در نهایت منجر به بروز اختلال در توانایی جنین برای لانه گزینی در رحم می گردد.
از دیگر عوامل خطر تاثیرگذار در عدم موفقیت IVF یا سقط جنین می توان به موارد زیر اشاره کرد:
• سن بالای 35 سال مادر؛
• BMI بیشتر از 30 در مادر؛
• سیگاری بودن مادر؛
• استرس و فشارهای روانی مادر؛
• ابتلا به سندرم آنتی بادی آنتی فسفولیپید در مادر؛
• ابتلا به ترومبوفیلی ارثی؛
• ابتلا به عفونت هایی مانند اشرشیا کلی، مایکوپلاسم یا عفونت های منتقل شونده از راه جنسی (STD) مانند کلامیدیا؛
• وجود ناهنجاری های کروموزومی و ژنتیکی در جنین مانند جابجایی، وارونگی یا حذف های کروموزومی؛
• پایین بودن کیفیت اسپرم؛
• پایین بودن کیفیت تخمک یا کیفیت جنین؛
• اشکال در انجام روش های انتقال جنین؛
• وجود اختلالات لانه گزینی.
چند درصد زوجین ممکن است عدم موفقیت IVF و نداشتن انتقال جنین موفق را تجربه کنند؟
لقاح خارج رحی یا ای وی اف (IVF) یکی از روش های اصلی درمان ناباروری است، اما در حدود ۷۰ درصد از زوجین نابارور با یک بار استفاده از ای وی اف نتیجه مثبت نمیگیرند. به طور متوسط با هر بار انجام IVF حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد از افراد، انتقال جنین موفق دارند و بارداری در آن ها صورت می گیرد؛ اما با این حال، حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد از زوجین با وجود سه بار انجام ای وی اف، همچنان نابارور هستند.
روش های کمکی موثر در نداشتن انتقال جنین موفق و عدم شکست IVF:
در سالهای اخیر و با پیشرفت تکنولوژی، روشهای مولکولی مانند PGS و NGS برای سنجش کیفیت جنین مورد استفاده قرار می گیرند که خوشبختانه موثر بوده و میزان سقط جنین، شکست های مکرر انتقال جنین و عدم موفقیت IVF را کاهش داده اند. در روش PGS فقط جنین های سالم که فاقد هرگونه ناهنجاری ژنتیکی و کروموزومی هستند، به داخل رحم منتقل میشوند، در نتیجه میزان سقط جنین نیز کاهش می یابد.
روش ERA (Endometrial Receptivity Array) نیز روش دیگری است که به کمک آن میتوان یک آندومتر مناسب را برای لانه گزینی جنین انتخاب کرد.
روش های کمکی دیگری مانند هچینگ تخمک و PRP اندومتر وAssisted hatching نیز برای افزایش شانس موفقیت IVF وجود دارند که هر کدام با توجه به شرایط و بر حسب نیاز بیمار مد نظر قرار گرفته می شوند تا در بهبود روش های درمان ناباروری به بیماران متقاضی موثر باشد.
راهکارهای توصیه شده ما برای افزایش شانس درمان ناباروری:
در ابتدا با توجه به توضیحات پیشین، توصیه می شود در درمان صبور باشید، روحیه خود را از دست ندهید و به هیچ وجه خود را سرزنش نکنید. به خاطر داشته باشید بسیاری از بیماران به بیش از یک مرحله انجام ای وی اف برای رسیدن به موفقیت در تحقق بارداری نیاز دارند و همانطور که توضیح داده شد، با انجام تکنیک های مکمل می توان دوره بعدی انتقال جنین را بهبود بخشید.
در کل توصیه می شود نگران نباشید و بخاطر داشته اغلب این مشکلات، خارج از کنترل شماست اما رعایت توصیه های پزشک متخصص و داشتن یک سبک زندگی سالم، حفظ وزن مناسب، داشتن روحیه خوب، کاهش استرس، رژیم غذایی مناسب و استفاده از مکمل ها و ویتامین های توصیه شده از طرف پزشک که بر کیفیت اسپرم و تخمک گذاری موثر هستند، راهکارهای مناسبی برای افزایش شانس روش های درمان ناباروری شما می باشند.
نویسنده مقاله : هاجر خاچی شکری
برچسب ها :