مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب

آیا سوء مصرف الکل می تواند بر قدرت باروری زنان تأثیر بگذارد؟
در حالی که دقیقاً مشخص نیست که الکل چگونه بر باروری خانم ها تأثیر می گذارد، اما تحقیقات نشان می دهد که حتی نوشیدن میزان کم الکل نیز می تواند مدت زمان لازم برای باردار شدن را افزایش دهد و شانس تولد نوزاد سالم را کاهش دهد.
زنانی که مقادیر زیادی الکل می نوشند (یعنی هفت بار یا بیشتر در هفته یا بیش از سه فنجان کوچک نوشیدنی در روز)، به احتمال زیاد دوره های نامنظم قاعدگی و مشکلات باروری را تجربه خواهند کرد.
الکل همچنین می تواند تخمک گذاری را تحت تأثیر قرار دهد و در نتیجه باروری را دچار مشکل کند.
تحقیقات انجام گرفته در مورد تاثیر مصرف الکل بر باروری زنان:
به طور کلی، اکثر متخصصان پزشکی حتی نوشیدن در حد اعتدال الکل را هم توصیه نمیکنند؛ زیرا در بیشتر مواقع زمان باردار شدن خانم مشخص نیست و مصرف الکل باعث ایجاد آسیب های جدی به جنین می شود.
مطالعهای که در ژورنال زنان و زایمان انجام شده است نشان داد که تولد نوزاد زنده در زنانی که تحت درمان با ای وی اف (IVF) قرار میگیرند و در هفته چهار بار یا بیشتر، الکل می نوشند، 16 درصد کمتر از زنانی است که از الکل استفاده نمیکنند.
در صورتی که مصرف مشروبات الکلی در زوجین (هم زن و هم مرد) حداقل چهار فنجان کوچک در هفته باشد، میزان تولد زنده باز هم کاهش مییابد، این در حالی است که احتمال تولد نوزاد زنده در مقایسه با زوج هایی که در هفته کمتر از چهار فنجان کوچک الکل می نوشند، به نسبت بیشتر است.
نوشیدن الکل ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی در چرخه قاعدگی و فرآیند تخمک گذاری خانم گردد، که این امر می تواند در قدرت باروری فرد تأثیر بگذارد.
همچنین تحقیقات نشان داده اند كه مصرف الكل باعث ایجاد آمنوره (عدم وقوع قاعدگی) می شود که می تواند منجر به تأخیر یا اختلال در قاعدگی گردد. این اختلال آشکارا می تواند بر قدرت باروری زن تأثیر بگذارد. مصرف الکل می تواند تعادل شیمیایی مغز را تغییر دهد، که این امر ممکن است باعث تغییر سطح هورمون ها در بدن شده و در به تأخیر انداختن سیکل قاعدگی نقش داشته باشد.
البته هنوز اثرات مصرف مشروبات الکلی بر روی سیستم تولید مثل زن به طور کامل شناخته شده نیست، با این حال ممکن است مصرف الکل با ایجاد مشکلاتی در قدرت درک و یادگیری در ارتباط باشد.
مصرف چه مقدار الکل بر قدرت باروری زنان تأثیر می گذارد؟
مصرف متوسط مشروبات الکلی احتمالاً بر روی قدرت باروری زنان تاثیر سوئی نمیگذارد. نوشیدن کم مشروبات الکلی به نوشیدن کمتر از 3 فنجان کوچک در روز، یا کمتر از 7 فنجان کوچک در هفته اطلاق می شود و مصرف الکل بیش از این مقدار می تواند باعث افزایش خطرات احتمالی و کاهش قدرت باروری گردد.
در صورتی که فرد قبلاً از مشروبات الکلی استفاده نمیکرده است شروع به نوشیدن الکل توصیه نمیشود، اما اگر شخصی قبلاً مشروبات الکلی مصرف میکرده، ادامه مصرف باید کنترل شود تا احتمال ایجاد خطر به کمترین حد ممکن برسد.
الکل چگونه بر قدرت باروری زنان تأثیر می گذارد؟
- مصرف الکل در دوران بارداری می تواند منجر به بروز انواع مشکلات احتمالی مانند نقص در هنگام تولد، اختلالات رشدی در جنین و زایمان زودرس گردد.
- به گزارش مؤسسه ملی سؤ مصرف و اعتیاد به الکل (NIAAA)، مصرف الکل ممکن است به طور موقت مانع از تولید استروژن و افزایش سطح تستوسترون شود که این امر می تواند باعث ایجاد اختلال در چرخه قاعدگی طبیعی شود.
- درست مثل استرس مزمن، سوء مصرف الکل نیز باعث تغییر در عملکرد برخی از پیام رسان های شیمیایی طبیعی و سطح هورمون های بدن می شود که می تواند پیامد های روانی و عاطفی منفی زیادی داشته باشد.
- الکل همچنین ممکن است در کاهش وزن تخمدان ها نقش داشته باشد و در تولید مثل و قدرت باروری زنان تأثیر بگذارد.
- مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) هشدار میدهد که مصرف الکل میتواند شروع بلوغ را در خانمها مختل کرده، در قاعدگی طبیعی، فرآیند تخمک گذاری و عملکردهای تولید مثلی تداخل ایجاد کند و همچنین سطح هورمون ها را در خانم هایی که یائسه هستند تغییر دهد.
- مصرف زیاد الکل با بالا بردن سطح هورمون پرولاکتین میتواند باعث کاهش قدرت باروری و یا بروز ناباروری گردد.
- مصرف مشروبات الکلی همچنین میتواند باعث کاهش توانایی فرد در مهار بسیاری از رفتار های شخصی گردد، به عنوان مثال ممکن است فرد در اثر مصرف الکل، فعالیتهای جنسی پرخطر داشته باشد که به صورت بالقوه خطرناک و ناامن است. رابطه جنسی محافظت نشده می تواند منجر به انتقال بیماری های مقاربتی (STD) شود و در نتیجه در شانس باروری یک زن اختلال ایجاد کند. به عنوان مثال، CDC هشدار می دهد که سوزاک و یا عفونت کلامیدیای درمان نشده، می توانند باعث ایجاد ناباروری گردند.
- همچنین سوء مصرف الکل می تواند منجر به عادت بد غذایی و یا سوء تغذیه شود، که این امر ممکن است بر تولید مثل و باروری زنان تأثیر بگذارد.
عوامل زیادی مانند بیولوژی فرد، ژنتیک، متابولیسم و عوامل محیطی بر میزان تأثیر الکل بر هر شخص نقش دارند. بنابراین الکل تأثیر متفاوتی بر روی هر فرد خواهد گذاشت؛ اما به عنوان یک قاعده کلی، در صورتی که در حال اقدام برای بارداری هستید، توصیه میشود به هیچ وجه از الکل استفاده نکنید، چون همان طور که گفته شد استفاده از الکل باعث کاهش قدرت باروری و یا حتی ناباروری می گردد.
به طور کلی متعهد بودن به سبک زندگی سالم، در داشتن باروری موفق بسیار موثر میباشد. یک سبک زندگی سالم شامل داشتن رژیم غذایی متعادل و متناسب، ورزش منظم، دوری از استرس، عدم مصرف دخانیات، مشروبات الکلی و مواد مخدر و ... میباشد.
کاهش مصرف الکل یا ترک مشروبات الکلی می تواند به طرز چشمگیری باعث بهبود قدرت باروری شود.
نویسنده مقاله : سارا حبیبی
منابع: