مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب

تایید شده توسط:
دکتر مژگان وهابی عضو گروه زنان، متخصص زنان و زایمان ...
سردرد پس از زایمان و علل آن
سردرد مشکل آزار دهندهای است که همه افراد و در تمامی سنین آن را تجربه میکنند. سردرد پس از زایمان به بروز سردرد در زنانی اشاره دارد که به تازگی بچهدار شده اند.
این سردردها در شش هفته ابتدایی پس از زایمان شایعتر بوده و معمولا ساده و بیخطر هستند. دلایل مختلفی برای ابتلا به سردرد بعد از زایمان وجود دارد و بسته به نوع سردرد، درمان آن هم متفاوت خواهد بود.
سردرد پس از زایمان ارتباط نزدیکی با تغییرات هورمونی این دوران دارد. بسیاری از زنان مبتلا به میگرن درست قبل از قاعدگی، زمانی که سطح استروژن کاهش مییابد، سردرد را تجربه میکنند.
اعتقاد بر این است که سردرد پس از زایمان هم منعکسکننده همان کاهش چشمگیر سطح استروژن است. در طول سه ماهه دوم و سوم بارداری، سطح استروژن و پروژسترون بسیار بالاست و بسیاری از زنانی که قبل از بارداری میگرن داشتند، سردردشان در این دوران کاهش مییابد و یا از بین میرود.
پس از زایمان، هر دوی این هورمونها به طور چشمگیری کاهش مییابد که ممکن است منجر به بازگشت یا ظهور میگرن شود. اگر به تازگی زایمان کردهاید و سردردهای شدیدی دارید و نگران این عارضه هستید تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
دلایل سردرد پس از زایمان

اگرچه تغییرات هورمونی مقصر اصلی سردردهای پس از زایمان هستند، اما عوامل محیطی هم در بروز ان بیتاثیر نیستند. بسیاری از تغییرات سبک زندگی که با ورود نوزاد به زندگی فرد ایجاد میشود عواملی هستند که میتوانند میگرن و سردرد را تشدید کند. به عنوان مثال محرومیت از خواب ناشی از مراقبت از نوزاد یک عامل اصلی سردرد پس از زایمان است.
علاوه بر این، محرکهای رایج میگرن مانند افزایش استرس و از دست دادن وعده های غذایی برای والدین اتفاقی رایجی است و ممکن است به بروز سردرد پس از زایمان کمک کند. از دیگر علل محیطی ایجاد کننده سردرد پس از زایمان میتوان به کم آبی بدن و مصرف نکردن آب به اندازه کافی اشاره کرد.
درمان سردرد پس از زایمان
بیشتر مادران بر سلامت نوزاد خود تمرکز میکنند و در این مدت کمتر به فکر سلامتی خود هستند. کم خوابی یا بیداری های مکرر در شب میتواند در تحریک بالقوه میگرن و سردرد پس از زایمان نقش داشته باشد. مادرانی که میگرن را تجربه میکنند ضروری است که نیازهای سلامتی خود را در اولویت قرار دهند. وقتی سعی میکنید درد طاقت فرسایی را تحمل کنید، نمیتوانید بهترین مراقبت را به کودک خود ارائه دهید. پس بهتر است به فکر درمان آن باشید.
درمان دارویی
بسیاری از مادران نگران این هستند که داروهایی که برای درمان سردرد پس از زایمان تجویز میشود، در شیردهی آنها اختلال ایجاد کند. درست است که مادران شیرده باید همیشه حواسشان باشد که آیا داروهایی که مصرف میکنند در شیرشان ترشح میشود و آیا برای نوزادشان بیخطر است یا نه. اما خوشبختانه درمانهایی برای سردرد پس از زایمان وجود دارد که در شیر مادر ظاهر نمیشوند و مصرف آنها کاملا بیخطر است.
مسکنهای ساده مثل استامینوفن، ایبوپروفن و سایر NSAID ها در دوران شیردهی کاملا بیخطر هستند. علاوه بر این، برخی دادهها نشان میدهند که خود شیردهی میتواند دفعات بروز میگرن و سردرد را کاهش دهد.
درمانهای خانگی
هیدراته ماندن، خوردن منظم وعدههای غذایی سالم و برنامهریزی زمانی برای داشتن زمانی برای استراحت مهم است. کمک یکی از اعضای نزدیک خانواده برای مراقبت از تغذیه شبانه برای کمک به مادران برای حفظ الگوی خواب طبیعی یک راه حل ساده است که میتواند تسکین قابل توجهی ایجاد کند.
آب و مایعات به اندازه کافی مصرف کنید. رسیدن آب کافی به بدن مانع از ایجاد سردرد میشود. همچنین میتوانید کافئین را در برنامه غذایی خود جای دهید البته به مقدار کم. کافئینها توانایی تسکین سردرد را دارند. مصرف یک فنجان چای یا قهوه در روز برای مادران شیرده مجاز است.
پیشگیری از سردرد پس از زایمان

راهکارهای زیر میتواند به پیشگیری از سردرد پس از زایمان به شما کمک کند.
- زمانی را به استراحت اختصاص دهید؛
- به اندازه کافی مایعات بنوشید؛
- از هرگونه تنش و استرس دوری کنید؛
- تمامی وعدههای غذایی خود را به صورت کامل مصرف کنید و مراقب افت قندخون خود باشید. زیرا یکی از علل ابتلا به سردرد افت قند در بدن است.
سوالات رایج در مورد سردرد پس از زایمان
در اینجا به سوالاتی که ممکن است در مورد سردرد پس از ازیمان در ذهن شما ایجاد شود، اشاره میکنیم:
۱- آیا همه سردرد پس از زایمان را تجربه میکنند؟
خیر. همه مادران پس از زایمان دچار سردرد نمیشوند. حدود ۳۰ الی ۴۰ درصد از مادران ممکن است این سردردها را در هفتههای اول تولد نوزاد خود تجربه کنند.
۲- سردرد پس از زایمان تا چه مدت ادامه پیدا میکند؟
سردردهای پس از زایمان معمولا تا شش هفته پس از زایمان از بین میروند.
۳- چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
درصورتی که سردردتان شدید است و این درد به صورت مداوم وجود دارد یا علائمی چون تب و تاری دید و از دست دادن بینایی دارید، لازم است حتما به پزشک مراجعه کنید.
شما میتوانید برای خواندن مقالات بیشتر به مجله اینترنتی مام مراجعه کنید، همچنین برای رزرو نوبت و مشاوره حضوری با متخصصین ما، به مرکز مام مراجعه کنید.
نویسنده مقاله : هاجر خاچی شکری
برچسب ها :
پس از زایمان