مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب

تایید شده توسط:
دکتر زهرا خلج عضو گروه زنان، جراح و متخصص زنان و زایمان ...
درد واژن
بیماری ولوودینیا چیست؟ به درد ناحیه تناسلی که بدون علت است و بیش از سه ماه طول کشیده است بیماری ولوودینیا می گویند
این درد می تواند آنقدر زندگی فرد را تغییر دهد که او را از شرکت در فعالیت های روزانه باز دارد.
درمان ولوودینیا ممکن است شامل دارو، فیزیوتراپی، جراحی و حمایت از سلامت رفتاری باشد. شواهد کافی برای اینکه بیماری ولوودینیا به خودی خود درمان میشود، وجود ندارد.
ولوودینیا یا درد واژن شایع ترین علت درد در نزدیکی (دیسپارونی) یا درد در سکس، درد مزمن لگنی و درد در زیر شکم در بین افراد در سنین باروری استبسیاری از افراد مبتلا به ولوودینیا احتمالاً به دنبال درمان نیستند همچنین، تشخیص ولوودینیا آسان نیست زیرا محققان علت دقیق آن را نمی دانند. تحقیقات علت درد واژن را با افسردگی و اضطراب مرتبط دانسته اند. بسیاری از افراد مبتلا به ولوودینیا به اشتباه تشخیص داده می شوند. یا ممکن است بیماریهای دیگر مانند درد مزمن لگنی را به جای درد واژن تشخیص دهند.
اکثر افرادی که تشخیص داده می شوند بین 20 تا 60 سال سن دارند، اما زنان در هر سنی ممکن است به این بیماری درد در واژن مبتلا شوند. بهتر هست بدانید که ولوودینیا قابل پیشگیری نیست.
اغلب، افراد مبتلا به ولوودینیا سایر سندرم های درد رایج را نیز تجربه کرده اند، از جمله: فیبرومیالژیا، سندرم مثانه دردناک، سندرم روده تحریکپذیر، اختلال گیجگاهی فکی.
انواع ولوودینیا
دو نوع ولوودینیا یا درد در واژن وجود دارد که بر اساس محل منشأ درد طبقه بندی می شوند.
1_ولوودینیا موضعی: بیشتر اوقات، درد در یک نقطه مانند ورودی واژن یا درد کلیتوریس است.
2_ولوودینیا ژنرالیزه: گاهی اوقات، درد در یک نقطه نمیباشد در عوض، ممکن است فرد در زمانهای مختلف و یا در قسمتهای مختلف فرج و یا واژن احساس درد کند. گاهی اوقات نیز ممکن است درد در سرتاسر ناحیه تناسلی احساس شود.
ولوودینیا می تواند تحریک شده یا بدون تحریک باشد. در ولوودینیا تحریک شده، فرد با لمس یا فعالیت احساس درد می کند. با ولوودینیا غیرقابل تحریک، بدون وجود عوامل خارجی فرد احساس درد را دارد.
علائم بیماری ولوودینیا
درد همراه با بیماری ولوودینیا در افراد مختلف متفاوت است. فرد ممکن است درد را در یک نقطه احساس کند، درد ممکن است از جایی به جای دیگر منتقل شود و یا در کل فرج پخش شده باشد.
درد در فرج ممکن است از خفیف تا شدید متغیر باشد. همچنین ممکن است فرد این نوع دردها را احساس کند: سوزش واژن، درد و سوزش در ناحیه تناسلی، درد استخوان ناحیه تناسلی، تیر کشیدن واژن، خارش واژن، درد ضربان دار و احساس سنگینی در واژن.
این درد ممکن است یک دفعه ای شروع شود و به طور غیرقابل پیش بینی طی چند ماه متوقف شود یا ممکن است فرد لمس شود و در فعالیتی مانند سکس، ورزش، دویدن، پیاده روی، قرار دادن تامپون یا حتی نشستن این درد ممکن است شروع شود.
علت درد واژن
علت درد لبه های واژن و علت درد واژن هنوز شناخته شده نیست اما مواردی مانند عوامل هورمونی، عوامل ژنتیکی یا سابقه خانوادگی داشتن برای این بیماری، آسیب اعصاب ناحیه تناسلی، داشتن عفونت های مزمن واژن، ضعیف شدن عضلات کف لگن یا اسپاسم های عضلانی کف لگن و تحریکات پوستی ناحیه تناسلی ممکن است باعث سوزش واژن و یا تیر کشیدن واژن شوند. بیماری های روان تنی هم ممکن است تاثیر داشته باشند.
تاثیر استرس بر ولوودینیا
تحقیقات انجام شده نشان می دهد که افراد مبتلا به بیماری ولوودینیا یا درد در واژن بیشتر احتمال دارد که سطوح بالاتری از استرس، اضطراب، افسردگی و اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) را تجربه میکنند.
با این حال، دانستن اینکه چگونه این شرایط با ولوودینیا مرتبط است، دشوار است.
داشتن یک وضعیت سلامت روانی ناسالم ممکن است احتمال ابتلا به ولوودینیا را افزایش دهد و حتی علت درد لبه های واژن باشد. همچنین ممکن است به دلیل تأثیر منفی ولوودینیا بر زندگی عادی، فرد دچار اضطراب یا افسردگی نیز شود.
تشخیص ولوودینیا
تشخیص علت درد لبه های واژن با رد سایر شرایطی که ممکن است باعث درد شوند، ولوودینیا را تشخیص می دهد.
آزمایش ها و روش های مورد استفاده برای تشخیص ولوودینیا ممکن است شامل موارد زیر باشد:
1_معاینه بدنی: پزشک یا ماما، ناحیه فرج را بررسی می کند و معاینه لگن را با اسپکولوم برای ارزیابی واژن و دهانه رحم انجام می دهد. پزشک همچنین عضلات کف لگن را برای شناسایی مناطق دردناک ارزیابی می کند.
2_تست سواپ پنبه ای (تست فشار نقطه ای): پزشک یا ماما یک سواپ پنبهای را به آرامی روی قسمت هایی از فرج میمالد و از بیمار میپرسد که چه زمانی (و کجا) احساس سوزش واژن و یا تیر کشیدن واژن را میکند. این آزمایش به ویژه برای تشخیص درد موضعی در دهلیز فرج مفید است.
3_سواپ برای آزمایش عفونت: این آزمایشها میتوانند شرایطی را که ممکن است باعث درد فرج شوند، مانند عفونتهای مقاربتی (STIs)، واژینوز باکتریایی و عفونتهای قارچی رد کنند.
در موارد نادر نیز پزشک ممکن است کولپوسکوپی یا بیوپسی از فرج را برای رد بیماریهای غیرمرتبط با ولوودینیا که ممکن است باعث درد شود، انجام دهد.
درمان درد واژن درمان بیماری ولودینیا
درمان ولوودینیا به زمان نیاز دارد. گاهی اوقات نیز درمان باید ترکیبی باشد. برای درمان این بیماری باید صبور بود چرا که درمانش یک شبه اتفاق نمیافتد. درمان ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
1_داروهای موضعی: استفاده از پماد برای درمان درد واژن اولین روش درمان این بیماری است. استفاده از کرم ها و پمادهایی که ناحیه فرج را بی حس می کند (داروهای بی حس کننده). پزشک همچنین ممکن است کرم های موضعی حاوی استروژن یا ترکیبی از استروژن و پروژسترون را تجویز کند.
2_داروهای خوراکی: مصرف داروهای ضد افسردگی و ضد تشنج یا قرص مسکن برای درد واژن می توانند درد عصبی را کاهش دهند.
3_بلوک عصبی: ممکن است پزشک از انتقال سیگنالهای درد از اعصاب به مغز با تزریق موادی جلوگیری کند که باعث کاهش علائم این بیماری می شود.
4_فیزیوتراپی: فیزیوتراپی می تواند با کشش، افزایش طول و تقویت عضلات ضعیف کف لگن تنش عضلانی در کف لگن (عضلات، رباط ها و بافت همبند در لگن) را کاهش دهد. همچنین ممکن است میزان اسپاسم عضلات کف لگن (انقباض غیرارادی) را کاهش دهد. اسپاسم عضلانی با ولوودینیا شایع است.
5_وستیبولکتومی: این جراحی می تواند برای افراد مبتلا به ولوودینیا موضعی که درد آنها با درمان های کم تهاجمی بهبود نیافته است مفید باشد. در طول این روش، پزشک بافتی را در قسمتی از فرج که احساس درد دارد را با جراحی برمیدارد.
6_مشاوره: مشاوره فردی، مشاوره زوجین یا مشاوره رابطه جنسی ممکن است به فرد در بهبود بخش هایی از زندگی که تحت تأثیر منفی ولوودینیا هستند (مانند روابط جنسی) کمک کند.
درمانهایی مانند طب سوزنی و هیپنوتیزم نیز میتوانند درد مرتبط با ولوودینیا را کاهش داده و اختلال عملکرد جنسی را نیز بهبود بخشد.
سریع ترین راه برای از بین بردن ولوودینیا چیست؟
اگر فردی نیاز به تسکین سریع درد دارد، استفاده از یک بی حس کننده موضعی برای بی حس کردن ناحیه آسیب دیده میتواند مفید واقع شود. یافتن تسکین دهنده درد برای زمان طولانی نیازمند مشورت با پزشک برای یافتن درمان مناسب یا ترکیبی از درمان ها میباشد.
چگونه می توان علائم ولوودینیا را مدیریت کرد؟
بسیاری از اقدامات خوب که واژن را سالم نگه میدارند نیز ممکن است به بهبود درد در ناحیه فرج کمک کنند.
راهکارهای زیر برای مدیریت درد میتواند بسیار کمک کننده باشد:
- شستن ناحیه تناسلی تنها با اب یا صابون ملایم و بدون عطر (حتی ممکن است استفاده از صابون سوزش واژن باشد که در صورتی که استفاده کردید و متوجه شدت یافتن علائم شدید، باید استفاده از صابون را کاهش دهید و یا قطع نمائید.)
- استفاده از مواد شوینده ملایم و بدون عطر برای شست و شوی لباس زیر
- استفاده از لباس زیر نخی و نپوشیدن لباس زیر در شب
- قرار دادن کمپرس سرد روی فرج (هر بار بیش از 15 دقیقه)
- استفاده از روان کننده های بدون عطر در طول رابطه جنسی بدون اثرات خنک کننده یا گرم کننده
- اگر فرد مجبور است برای مدت طولانی بنشیند، حتما از یک بالشتک استفاده کند که درد روی فرج را کاهش دهد.
- خوابیدن به اندازه کافی (بین ۷ تا ۹ ساعت)
- گنجاندن تکنیک های کاهش استرس و آرامش را در برنامه روزانه
- اجتناب از پوشیدن جوراب شلواری یا شلوار تنگ
- عدم استفاده از دستمال توالت معطر، تامپون، پد یا آستر شورت
- نپوشیدن لباس شنا خیس یا لباس های تمرینی عرق کرده برای مدت طولانی
- انجام ندادن دوش واژینال
- عدم انجام دوچرخه سواری، اسب سواری یا سایر ورزش هایی که بر فرج فشار میآورند.
درمان خانگی درد واژن
باید بدانید که درمان خانگی برای این بیماری وجود ندارد ولی میتوان با روش های حمایتی که در قبل گفته شد، شدت درد واژن را کاهش داد.
نویسنده مقاله : سمیرا خیرداری یار
منابع:
برچسب ها :
توده در واژندرد در واژنسوزش واژن