مرکز مام

نوبت‌دهی مرکز مام

نوبت‌دهی

پنهان کردن فهرست مطالب سلامت زنان و مردان

پنهان کردن فهرست مطالب سلامت زنان و مردان

مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری

مشاهده فهرست مطالب

خروج باد از واژن

مدت زمان مطالعه : 5 دقیقه

خروج باد از واژن

آیا شما هم خروج باد از واژن را تجربه کرده اید؟! 

خارج شدن باد از واژن نشانه چیست ؟ 
باد واژن نشانه چیست ؟
راه درمان خروج باد از واژن چیست ؟
این ها سوالاتی هستند که در این مقاله به بررسی پاسخ آن ها می پردازیم.
خروج باد از واژن هنگامی رخ می دهد كه هوا در داخل واژن به دام می افتد. در این صورت از آنجا که این هوای محبوس شده، سرانجام از مهبل (واژن) رها می شود، هنگام خروج می تواند صدایی شبیه به باد روده ایجاد کند. خروج باد از واژن به طور معمول یک اتفاق طبیعی و گذرا است و به ندرت نشانه یک مشکل جدی از نظر سلامتی است اما گاهی می تواند علامتی از یک وضعیت پزشکی مانند فیستول واژن باشد که در این صورت نیاز به درمان دارد. 

علت خروج باد از واژن:

عوامل مختلفی می توانند دلیل خروج باد از واژن باشند. آشنایی با علل خروج باد از واژن مهم می باشد زیرا برخی از این دلایل باید توسط پزشک متخصص مورد بررسی قرار گیرند. در ادامه به مواردی از علت خروج باد از واژن اشاره می کنیم:
•    فعالیت جنسی: 
فعالیت جنسی شایع ترین علت خروج باد از واژن است. هنگامی که چیزی در واژن وارد می شود، می تواند هوای داخل واژن را جابه‎ جا کند. ورود آلت تناسلی مرد، انگشت، تامپون یا شیء دیگری به داخل واژن می تواند باعث جابه‎جایی هوای درون واژن گردد. همچنین در زمان معاینه لگنی، هنگامی که پزشک دستگاه اسپکولوم را وارد واژن می کند، ممکن است فرد باد واژن را احساس کند. 
در حین فعالیت جنسی، حرکت ورود و خروج آلت تناسلی به مهبل ممکن است گاهی اوقات باعث ورود هوا و سپس به دام افتادن هوا شود. وقتی عضلات واژن طی ارگاسم منقبض می شوند یا آلت تناسلی خارج می شود، باد آزاد می گردد. این مساله می تواند باعث ایجاد سر و صدا شود و فرد احساس خروج حباب کند. 

همچنین رابطه جنسی دهانی و برخی از اشکال رابطه جنسی خشن نیز باعث ورود هوا به داخل واژن می شوند، اما ممکن است پنوموپریتونئوم خود به خودی را نیز ایجاد کنند (یعنی وقتی هوا جمع شده و در زیر دیافراگم گرفتار می شود). این مسأله می تواند باعث درد در قفسه سینه یا قسمت فوقانی شکم گردد.
•     اختلال در عملکرد لگن: 
مطالعات نشان داده است صدای واژن که شبیه به بادشکم است، می تواند نتیجه اختلال در عملکرد لگن باشد، هرچند که لازم به ذکر است سروصدای واژن یکی از علائم اصلی این اختلالات نیست.
•     انجام ورزش یا حرکات کششی:
در حین ورزش ممکن است هوا به داخل واژن وارد شود و با تغییر وضعیت و هنگام خروج باد از واژن، صدا ایجاد شود. خانم ها غالباً در طی انجام فعالیت های بدنی خاصی مانند یوگا، باد واژن را گزارش می کنند.
•    بارداری یا یائسگی: 
بارداری و یا یائسگی نیز دیگر علت خروج باد از واژن می باشد. ضعف عضلات کف لگن در نتیجه زایمان ممکن است باعث خروج گاز از واژن شود. همچنین گاهی اوقات در صورتی که عضلات کف لگن بسیار ضعیف باشند، می تواند منجر به پرولاپس واژن یا اندام های لگن شود، که در این حالت بخشی از کانال واژن از مدخل واژن بیرون می زند. 
•     فیستول واژن:
فیستول یک حفره غیر طبیعی و توخالی است که دو عضو داخلی شکم یا لگن را به هم متصل می کند. فیستول واژن سوراخی غیر طبیعی است که مهبل (واژن) را به یک عضو دیگر مانند مثانه، روده بزرگ یا روده کوچک متصل می کند. اگر فیستول واژن به روده بزرگ یا مقعد متصل باشد، می تواند باعث عبور مدفوع از واژن شود. فیستول دیگر علت خارج شدن باد از رحم است و باد واژنی که بوی قوی دارد ممکن است در اثر فیستول واژن ایجاد شود.
زایمان، روش های درمانی سرطان ها، آسیب دیدگی و برخی از اعمال جراحی می توانند منجر به تشکیل فیستول شوند. در صورتی که بوی واژن بد است، یا با ترشح غیرمعمول همراه است، باید به پزشک مراجعه کنید.
انواع مختلفی از فیستول واژن وجود دارند که بر اساس محل سوراخ یا پارگی در واژن و اینکه به کدام اندام متصل است، تقسیم بندی می گردند. فیستول ها باید توسط پزشک متخصص بررسی شوند و تحت درمان قرار گیرند. شایع ترین نوع فیستول واژن، فیستول وزیکوواژینال است.
در ادامه، به بررسی انواع فیستول ها می پردازیم: 
1- فیستول وزیکوواژینال: همانطور که اشاره کردیم، شایع ترین نوع فیستول واژن می باشد. حفره این نوع فیستول، بین مثانه و واژن قرار دارد؛
2- فیستول یورتروواژینال: حفره این فیستول، بین واژن و مجاری ادراری ایجاد می گردد که ادرار را از کلیه ها به مثانه منتقل می کنند؛
3- فیستول رکتوواژینال: این فیستول بین واژن و راست روده (نزدیک انتهای روده بزرگ) تشکیل می شود. فیستول رکتوواژینال ممکن است در هنگام زایمان اتفاق بیفتد. این عارضه همچنین می تواند ناشی از جراحی لگن، سرطان لگن، انجام پرتودرمانی در لگن برای معالجه سرطان لگن یا بیماری کرون یا کولیت اولسراتیو باشد (هر دو، از انواع بیماری های التهابی روده می باشند). این نوع فیستول اغلب می تواند باعث ایجاد باد واژن مخصوصاً هنگام زایمان گردد؛
4- فیستول انترواژینال: بین روده کوچک و واژن ایجاد می شود؛ 
5- فیستول کولوواژینال: این فیستول بین روده بزرگ و مهبل تشکیل شده و بسیار نادر است. فیستول کولوواژینال در اثر بیماری دیورتیکولار ایجاد می شود؛
6- فیستول یورتراواژینال: بین واژن و مجرای ادرار، یعنی لوله ای که ادرار را از بدن خارج می کند، قرار دارد.

علائم فیستول واژن:

باد واژن یکی از علائم فیستول واژن است. علائم دیگر این عارضه، به اندازه و نوع فیستول مورد نظر بستگی دارد. برخی از علائم فیستول واژن عبارتند از: 
•    نشت مدفوع به ادرار؛
•    ادرار یا ترشحات واژن که بوی نامطبوع قوی دارند؛ 
•    واژینیت یا عفونت ادراری که به طور مکرر اتفاق می افتد؛
•    بی اختیاری مدفوع یا ادرار؛
•    اسهال؛
•    ناراحتی یا درد در داخل واژن و راست روده؛
•    رابطه جنسی دردناک؛ 
•    حالت تهوع؛
•    درد شکم.

درمان باد واژن:

 برخی از متخصصان پیشنهاد می کنند با انجام تمرینات کگل، که باعث تقویت عضلات کف لگن می شوند، می توان احتمال ابتلا به باد واژن را کاهش داد. برای انجام ورزش کگل، عضلات مورد استفاده هنگام ادرار کردن را منقبض کنید تا ادرار قطع شود. این انقباض را تا 10 ثانیه نگه دارید و سپس 10 ثانیه استراحت دهید. سعی کنید هر روز حداقل سه تا 10 بار این کار را تکرار کنید.

همچنین طبق مطلب منتشر شده در مجله Cosmopople، شما می توانید با انتخاب موقعیت هایی که منجر به خم شدن و یا وارونه شدن در هنگام رابطه جنسی نمی گردند، خروج باد از واژن را محدود کنید. برخی از متخصصان همچنین توصیه می کنند برای جلوگیری از خروج باد واژن، در هنگام نزدیکی دخول آرام تر انجام شود تا هوا به دام نیفتد.

جلوگیری از خروج باد واژن:

اقدامات بسیاری برای جلوگیری از خروج باد واژن وجود دارد. باد واژن معمولا یک اتفاق طبیعی در طول فعالیت های جنسی است. با این وجود، روش های درمانی و جراحی وجود دارند که می توانند علت باد واژن را اصلاح کنند. حتی در مواردی که خروج گاز از واژن به دلیل فعالیت جنسی رخ می دهد، ممکن است گزینه های درمانی غیر جراحی وجود داشته باشد که به جلوگیری از خروج باد واژن کمک کند.

تحقیقات انجام شده در مورد باد واژن:

تحقیقات پزشکی محدودی در مورد باد واژن وجود دارد. یکی از اولین مطالعات دانشگاهی در دسامبر سال 2003 در ژورنال International Urogynecology Journal منتشر شد. طبق این تحقیق، نتیجه گیری شد که زایمان یک عامل خطر مهم در ایجاد باد واژن است. نویسندگان این مقاله نوشتند: "باد واژن باعث رنجش و خجالت قابل ملاحظه ای برای مبتلایان می شود. بنابراین اطلاعات بیشتری در مورد عوامل خطر، ارزیابی و روش های درمانی باید بدست آید." یک مطالعه جدیدتر که در سال 2012 در مجله زنان و زایمان ISRN منتشر شده است، وضعیت زنان ایرانی را بررسی کرده است؛ در این مطالعه مشخص شد که عواملی مانند زایمان واژینال، شاخص توده بدنی پایین (BMI) و سن کم، بیشتر باعث تشکیل باد واژن می گردند. بخش اعظم اطلاعاتی که در مورد باد واژن وجود دارد (خصوصاً در اینترنت) اساس علمی ندارند. بسیاری از افراد بر این باورند که تحقیقات بیشتری برای درک بهتر این شرایط لازم است.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنید؟

باد واژن ایجاد شده در طول فعالیت های جنسی مورد نگران کننده ای نیست. خروج باد از واژن، یک وضعیت پزشکی نیست اما اگر در بعضی مواقع باد واژنی را تجربه می کنید که ارتباط مستقیمی با فعالیت جنسی ندارد، باید به پزشک مراجعه کنید. پزشک شما می تواند وجود یک مسأله پزشکی مانند فیستول واژن را تشخیص دهد. برای درمان فیستول ها معمولاً به عمل جراحی نیاز است. فیستول در صورت عدم درمان یا ترمیم، ممکن است منجر به ایجاد عوارض جدی تری شود.

نتیجه:

در بیشتر موارد، باد واژن هنگام درمان علت آن از بین می رود. اگر فیستول، سوراخ یا پارگی بسیار کوچک باشد، ممکن است برای ترمیم آن نیازی به جراحی نباشد. 
در هر صورت مهم نیست که علت باد واژن چیست، مهم این است که اگر درگیر این عارضه هستید، باید با پزشکتان صحبت کنید. با این کار پزشک تشخیص می دهد که آیا باد واژن علائم فیستول یا بیماری پزشکی دیگری است یا خیر.

در صورتی که نیاز به دریافت مشاوره و ویزیت توسط متخصصین ماهر در زمینه درمان ناباروری را دارید، بهترین مرکز ناباروری در تهران، مرکز درمان ناباروری مام آماده ارائه خدمات لازم به شما می باشد.

نویسنده مقاله : افسانه گنجی