مرکز مام

نوبت‌دهی مرکز مام

نوبت‌دهی

پنهان کردن فهرست مطالب بارداری

پنهان کردن فهرست مطالب بارداری

مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری

مشاهده فهرست مطالب

تاثیر واکسن کرونا بر باروری

مدت زمان مطالعه : 5 دقیقه

باورهای غلط در مورد تاثیر واکسن کرونا بر باروری

این مطلب از نظر علمی به تأیید دکتر مینو طاهری فلوشیپ ناباروری و IVF، از پزشکان متخصص مرکز مام رسیده است.

تاثیر واکسن کرونا بر باروری

در این مقاله به بیان 9 مورد از باورهای غلط در ارتباط با تاثیر واکسن کرونا بر باروری پرداخته ایم و در ادامه هر قسمت، اصلاح شده آن باور غلط از نظر علمی توضیح داده شده است:

1)    واکسن COVID-19 برای زنان باردار بی خطر نیست!

واقعیت: با این که اولین آزمایشات واکسن COVID-19 شامل زنان باردار نبود، اما داده های موجود نشان می دهد واکسیناسیون در دوران بارداری در بین زنانی که واکسن COVID-19 دریافت کرده اند، ایمن و موثر بوده است. داده ها هیچ نتیجه نگران کننده ای برای زنان باردار، شیرده واکسینه شده و نوزادان آن ها ندارد. تا به امروز، هیچ ارتباطی با افزایش خطر عوارض پس از دریافت واکسن Covid-19 در دوران بارداری وجود ندارد. محققان معتقدند که خطر ابتلا به کرونا در دوران بارداری بسیار بیشتر از هر گونه خطر مرتبط با واکسیناسیون  COVID-19  است.

2)    واکسن COVID-19 از جفت عبور می کند!

واقعیت: واکسیناسیون COVID-19 در دوران بارداری و شیردهی اثر محافظت کننده برای مادر و نوزاد دارد. هنگامی که واکسن تزریق می شود، در عضله ای که واکسن در آن تزریق می شود تجزیه می شود و مستقیما به جنین منتقل نمی شود. سپس بدن واکسن را تشخیص داده و پاسخی در غالب آنتی بادی ایجاد می کند. این آنتی بادی ها از طریق جریان خون به جفت می رسند و از جفت عبور می کنند و یا وارد پستان می شوند و از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل می شوند. این فرایند فقط منحصر به واکسن های COVID-19 نیست.

3)    زنان شیرده باید دریافت واکسن COVID-19 را به تعویق بیندازند!

واقعیت: زنان شیرده می توانند واکسن COVID-19 را دریافت کنند و در صورت واکسیناسیون همچنان شیردهی به نوزاد را انجام دهند. طبق تحقیقات انجام شده در مورد واکسیناسیون در دوران شیردهی، آنتی بادی های محافظتی که توسط واکسن تحریک می شوند، می توانند از طریق شیر مادر منتقل شوند و به محافظت از نوزاد در برابر ویروس های مضر کمک می کند.

4)    واکسن COVID-19 باعث ناباروری می شود!

واقعیت: هیچ داده ای وجود ندارد که نشان دهد واکسن های COVID-19 بر باروری یا توانایی بارداری زنان پس از واکسیناسیون تأثیر منفی می گذارد. برخی اطلاعات نادرست ادعا کردند پروتئین کروناویروس موجود در واکسن های حاوی mRNA شبیه پروتئینی به نام syncytin-1 است که در تشکیل جفت نقش دارد و این مساله ممکن است باعث شود که آنتی بادی های علیه ویروس به جفت و بارداری در حال رشد نیز حمله کنند‌ و در نتیجه واکسن COVID-19 ممکن است به باروری آسیب برساند. اما این مساله رد شده است، چرا که شباهت بین syncytin -1 و پروتئین کروناویروس نسبی است و اگر بدن به راحتی دچار سردرگمی شود، هر بار که عفونت می گیرد و آنتی بادی ایجاد می کند، باید به اعضای خود حمله کند.

5)    واکسن COVID-19 می تواند چرخه قاعدگی زنان را تغییر دهد!

واقعیت: گزارش هایی مبنی بر اینکه واکسن COVID-19 بر چرخه قاعدگی تأثیر می گذارد وجود دارد. چرخه قاعدگی می تواند تحت تثیر عوامل مختلفی قرار بگیرد. از جمله استرس که بسیاری در طول یک سال گذشته آن را تجربه کرده اند. در حال حاضر مشخص نیست که آیا افراد در چرخه قاعدگی خود تغییراتی نسبت به واکسن یا عوامل دیگری مانند COVID-19 مشاهده می کنند یا خیر. اما تا به این مرحله، هیچ رابطه علمی بین واکسیناسیون و قاعدگی نامنظم ایجاد نشده است.

6)    زنانی که می خواهند باردار شوند، باید دریافت واکسن COVID-19 را به تعویق بیندازند!

واقعیت: واکسیناسیون COVID-19 به طور چشمگیری شانس بیماری و خطر بیماری های شدید را کاهش می دهد و به طور کلی از مادران و نوزادان آن ها محافظت می کند. از سوی دیگر ، ابتلا به کرونا در دوران بارداری می تواند خطری جدی برای سلامت یک زن باردار باشد. افراد باردار در مقایسه با افراد غیر باردار در معرض خطر بیماری شدیدتری هستند. آن ها با احتمال بیشتری در بیمارستان بستری می شوند و  به مراقبت های ویژه احتیاج دارند چرا که احتمال مرگ بر اثر ابتلا به COVID-19 برای آن ها وجود دارد. همچنین در صورت بیماری شدید، خطر زایمان زودرس و سقط جنین نیز در این افراد افزایش می یابد.

7)    واکسن COVID-19 می تواند زنان باردار را بیمار کند!

واقعیت: زنان باردار پس از دریافت واکسن COVID-19 عوارض جانبی متفاوتی نسبت به افراد غیر باردار گزارش نکرده اند. عوارض جانبی ناشی از واکسیناسیون نشانه های طبیعی این مساله است که به دلیل درحال محافظت  بودن بدن نسبت به ویروس درون واکسن است و این علائم ظرف چند روز از بین برود.

8)    واکسن COVID-19 جدید است و برای زنان باردار ایمن و قابل اعتماد نیست!

واقعیت: در حالی که واکسن های COVID-19 نسبتا جدید هستند، اما فناوری آن ها سال هاست که وجود دارد. واکسن های کرونا با استانداردهای ایمنی و اثربخشی یکسانی مانند سایر انواع واکسن ها، تولید و نگهداری می شوند. این واکسن ها نمی توانند COVID-19 را به کسی انتقال دهند و به هیچ وجه بر DNA شما تثیر نمی گذارند. واکسن های COVID-19 واکسن های ویروسی زنده نیستند، بنابراین نیازی به اجتناب از آن ها در دوران بارداری نیست   و به منظور جلوگیری از ابتلا به کرونا در دوران بارداری بهترین راه واکسیناسیون شدن است.

9)    واکسن کرونا باعث سقط جنین می شود!

حقیقت: هر کسی می تواند علائم یا شرایط سلامتی را که پس از واکسیناسیون تجربه می کند، گزارش دهد. سقط جنین در هر زمان از بارداری می تواند به علل مختلفی رخ دهد اما این بدان معنا نیست که سقط جنین، ناشی از واکسن بوده است. مطالعات نشان داده است که میزان سقط جنین در افراد واکسینه شده مطابق با میزان مورد انتظار در جمعیت عمومی بوده است.

 

نویسنده مقاله : افسانه گنجی

منابع: