مرکز مام

نوبت‌دهی مرکز مام

نوبت‌دهی

پس از زایمان

پنهان کردن فهرست مطالب پس از زایمان

پنهان کردن فهرست مطالب پس از زایمان

مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری

مشاهده فهرست مطالب

واکسن کرونا در دوران شیردهی

مدت زمان مطالعه : 4 دقیقه

واکسن کرونا در دوران شیردهی

این مطلب از نظر علمی به تأیید دکتر فاطمه فرج زاده فلوشیپ ناباروری و IVF، از پزشکان متخصص مرکز مام رسیده است.

واکسن کرونا در دوران شیردهی
 

زنان باردار و به ویژه مادران شیرده در برابر ابتلا به کووید-۱۹ آسیب پذیر‌تر از سایرین هستند. براساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها (CDC)، زنان شیرده و باردار بر اثر ابتلا به کرونا نسبت به زنان هم سن و سال خود بیشتر در بیمارستان ها و بخش های مراقبت‌های ویژه بستری می‌شوند. از طرف دیگر، هرچند ویروس کرونا در شیر مادر یافت نشده باشد، اما این ویروس می‌تواند از طریق قطرات ریز تنفسی که هنگام صحبت، سرفه و یا عطسه کردن پخش می‌شود، به نوزاد منتقل شود. البته سازمان بهداشت جهانی توصیه می‌کند که مادران مشکوک یا مبتلا به کرونا به ادامه شیردهی تشویق شوند. چرا که مزایای تغذیه با شیر مادر از خطرات احتمالی انتقال کرونا به نوزاد بیشتر است. بنابراین پیشگیری از کرونا و واکسیناسیون مادران شیرده از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. 

همچنین موارد زیر می‌تواند در پیشگیری از انتقال ویروس به نوزاد کمک کننده باشد:

•    دستان خود را قبل و بعد از لمس کردن نوزاد خود بشویید؛

•    در هنگام شیردهی از ماسک استفاده کنید؛

•    اگر از شیشه شیر استفاده می‌کنید، قبل از تماس با آن، دستان خود را بشویید و بعد از هربار استفاده همه قسمت های شیشه شیر را تمیز کنید؛

•    سعی کنید تماس رو در رو با نوزاد را محدود کرده و در دستمال سرفه یا عطسه کنید و سپس آن را دور بیندازید؛

•    وقتی مشغول غذا دادن به نوزاد خود نیستید، باید سعی کنید تا جای ممکن از او فاصله بگیرید.

تزریق واکسن در دوران شیردهی

طبق تحقیقات انجام شده بر اساس نحوه عملکرد و ساختار واکسن کرونا که هیچ ویروس زنده‌ای ندارد، تزریق واکسن کرونا خطری برای زنان شیرده یا نوزادان آن‌ها ایجاد نخواهد کرد. بنابراین، مادران شیرده می‌توانند واکسن COVID-19 دریافت کنند و تزریق واکسن کرونا در شیردهی هیچ منعی ندارد.

ایمنی ایجاد شده در نوزادان شیرخوار پس از تزریق واکسن کرونا چقدر است؟

هرچند واکسن کرونا تزریق شده در شیردهی از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل نمی‌شود، اما آنتی‌بادی‌هایی که پس از تزریق واکسن در بدن مادران شیرده ساخته می‌شوند، وارد جریان شیر شده و می‌تواند از نوزادان شیرخوار در مقابل ابتلا به این بیماری محافظت کند. 

امکان شیردهی پس از تزریق واکسن کرونا در زنان شیرده

نگرانی اصلی بسیاری از والدین در مورد تزریق واکسن کرونا این است که آیا این واکسن می‌تواند برای کودک شیرخوار آن‌ها مضر باشد یا خیر. خبر خوب این است که هیچ مدرکی مبنی بر انتقال کرونا از طریق شیر مادر به نوزاد پس از واکسیناسیون مادران شیرده وجود ندارد. زیرا اکثر واکسن‌‌های کرونا حاوی هیچ گونه ویروس زنده‌ای نیستند و اتفاقا سبب ایمنی نسبی نوزاد در مقابل این بیماری می‌شوند. به همین منظور، سازمان بهداشت جهانی توصیه می‌کند که پس از واکسیناسیون زنان شیرده با خیال راحت به شیردهی خود ادامه دهند. 

مدت زمان ایمن بودن نوزاد در مقابل کرونا در صورت واکسیناسیون مادران شیرده چقدر است؟

محققان هنوز نمی‌دانند افراد واکسینه شده تا چه مدت به ساخت آنتی‌بادی‌های کووید - ۱۹ ادامه خواهند داد. اما شواهد نشان می‌دهد که ساخت آنتی‌بادی برای مدت زمان قابل توجهی ادامه خواهد داشت. مطالعهای که بر روی ۳۳ نفر از زنان شیرده انجام شد نشان داد تولید آنتی‌بادی در بزرگسالان که واکسن Moderna دریافت کردند، حداقل به مدت شش ماه پس از واکسیناسیون ادامه دارد. این می‌تواند به این معنی باشد که نوزادان تا زمانی که به تغذیه با شیر مادر ادامه می‌دهند همچنان در مقابل این بیماری محافظت می‌شوند، هرچند غلظت آنتی‌بادی در شیر مادر با گذشت زمان کاهش می‌یابد و احتمالا با قطع شیردهی، ایمنی نسبی آن‌ها از بین می رود.

اما حتی برای نوزادانی که به طور انحصاری از شیر مادر تغذیه می‌کنند، پزشکان از مادران می‌خواهند از استراتژی های بهداشت عمومی پیروی کنند و هر کسی که با نوزاد در تماس نزدیک قرار دارد، واکسینه شود و ماسک بزند.

میزان اثر بخشی واکسن کرونا در شیردهی چقدر است؟

تحقیقات نشان داده است که زنان شیرده همانند افرادی که شیرده نیستند به واکسن کرونا پاسخ می‌دهند، یعنی تزریق واکسن در این افراد به همان اندازه موثر خواهد بود.

 

نویسنده مقاله : هاجر خاچی شکری