مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب

ویتامین D و کاهش خطر ابتلای کودکان به MS
از مزایای مصرف مکملهای ویتامین D در دوران بارداری، به خصوص در زمستان، کمک به رشد استخوان جنین و کاهش خطر ابتلای آن به بیماری اسکلروز در آینده میباشد.
ویتامین D چگونه بر بیماریMS تاثیر میگذارد؟
با استفاده از یک کار تحقیقاتی بر روی بیماران جوان مبتلا به MS ترخیص شده از بیمارستان فنلاندی و بررسی پرونده هزاران مادر باردار در سال 1983 متوجه شدند که 176 مورد آنها مبتلا به این بیماری شدند. با اندازهگیری ویتامین D دریافتند که کودکان متولد شده از زنانی که در دوران بارداری دچار کمبود ویتامین D بودند با احتمال 90 درصد بیشتر از سایرین در آینده مبتلا به بیماری MS شدند.
ارتباط بین ویتامین D و MS کاملاً درک نشده است، اما تحقیقات نشان داده است که کمبود ویتامین D به بیماری MS در بزرگسالان مرتبط است. در اماس، سیستم ایمنی بدن به سیستم عصبی مرکزی حمله میکند و منجر به آسیب به بافتهای عصبی و قطع سیگنالهای اعصاب ارسالی به مغز میشود. ویتامینD، که تصور میشد نقش اصلی در سلامت استخوان را دارد به تازگی کشف شده که در سلامت سیستم ایمنی بدن نیز نقش دارد.
کمبود ویتامین D در رحم مادر میتواند بر خطر ابتلای کودک و گسترش MS در مراحل بعدی زندگی نیز تأثیر بگذارد. 70 درصد از زنان در این مطالعه در سهماههی اول بارداری بودند که سطح ویتامین D خود را بررسی کردند و 99 درصد زودتر از 28 هفته بودند. بنابراین، به نظر میرسد که حتی در اوایل حاملگی، کمبود ویتامین D میتواند عواقب منفی داشته باشد.
آیا مصرف مکمل ویتامین D در بارداری ضروری است؟
تاکنون کالج آمریکایی متخصصین زنان و زایمان مصرف بیشتر از 400 واحد روزانه مکمل ویتامین D را در دوران بارداری توصیه کرده است و البته تا مصرف 1000-2000 واحد آن را نیز ایمن گزارش کرده است. با این حال زنان باردار باید با پزشک خود در مورد وضعیت ویتامین D و اینکه آیا مصرف مکمل فراتر از ویتامین D موجود در ویتامینهای دوران بارداری ضرورت دارد مشورت کنند. برای توصیه زنان به مصرف دوز خاصی از ویتامین D به منظور کاهش خطر ابتلا به اماس در کودک، تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.
از آنجا که بخشی از ویتامین D بدن ما از خورشید جذب میشود، زنان باردار باید توسط پزشک خود بررسی شوند تا مطمئن شوند که به اندازهی کافی در ماههای زمستان ویتامین D دریافت میکنند. بیشتر کودکان مبتلا به اماس در فصل بهار متولد شدند. یعنی مادر دوران بارداری خود را در زمستان و با کمبود جذب ویتامین D از نور خورشید گذرانده است.
عوامل دیگری وجود دارد که یک زن و شوهر میتوانند برای کاهش خطر ابتلای فرزندشان به این بیماری انجام دهند. مصرف سیگار و چاقی منجر به افزایش خطر ابتلا به ام اس میشود، بنابراین زنان میتوانند با اجتناب از سیگار کشیدن و حفظ وزن متعادل بدن و تشویق این رفتارها در فرزندان خود، احتمالا خطر ابتلا به MS را در کودک خود کاهش دهند.
نویسنده مقاله : سارا خلیلی
منابع: