مرکز مام

نوبت‌دهی مرکز مام

نوبت‌دهی

پنهان کردن فهرست مطالب ناباروری

پنهان کردن فهرست مطالب ناباروری

مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری

مشاهده فهرست مطالب

شایع‌ترین علائم اندومتریوز

شایع‌ترین علائم اندومتریوز

علائم اندومتریوز

ممکن است به صورت اتفاقی متوجه وجود اندومتریوز در رحم یا تخمدان خود شده باشید و یا به خاطر وجود درد شدید و یا علائم دیگر طی سیکل قاعدگی، پیگیر وضعیت رحمی خود بوده‌اید و از وجود این بیماری آگاه شده‌اید. اندومتریوز یک بیماری مزمن است که در آن بافتی شبیه به پوشش داخلی رحم در جایی غیر از رحم مثل تخمدان‎‌ها رشد می‎‌کند. این بافت مانند پوشش داخلی رحم عمل می‌‌کند؛ یعنی با هر سیکل قاعدگی و تغییرات هورمونی، ضخیم می‌شود، می‎ریزد و خونریزی می‌کند. اما در جاهایی که به آن تعلق ندارد و نمی‎تواند از بدن خارج شود. علائمی که در نتیجه اندومتریوز ایجاد می‌شود، به خاطر همین خونریزی و خارج نشدن آن از بدن است.

علامت اصلی اندومتریوز درد لگن است. اگرچه بسیاری از افراد در طول دوره قاعدگی خود درد و گرفتگی عضلات را تجربه می‌کنند، اما کسانی که به اندومتریوز مبتلا هستند اغلب درد قاعدگی را توصیف می‌کنند که بسیار بدتر از حد معمول است و روند زندگی روزمره را مختل می‌کند. مدیریت اندومتریوز می‌تواند چالش‌برانگیز باشد اما تشخیص زودهنگام و داشتن یک تیم پزشکی متخصص می‌تواند منجر به مدیریت بهتر علائم شود. در ادامه در مورد بقیه علائمی که ممکن است با اندومتریوز همراه باشد، صحبت خواهیم کرد.  

شایع‌ترین علائم و نشانه‌های بیماری اندومتریوز 

اندومتریوز به طور معمول با یک سری علائم همراه است. علائم آندومتریوز متغیر است و می‌تواند در برخی زنان شدیدتر و در برخی خفیف‌تر باشد. البته توجه داشته باشید لزومی ندارد تمام زنان مبتلا به این عارضه تمامی علائمی که در ادامه گفته می‌شود را داشته باشند. از علائم شایع آندومتریوز که در بیشتر زنان مبتلا دیده می‌شود، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • داشتن تجربه دوره های قاعدگی دردناک (دیسمنوره): درد لگن و گرفتگی قبل از شروع دوره قاعدگی و تا چند روز بعد از آن ادامه دارد که با درد کمر و شکم همراه است.
  • بروز درد هنگام مقاربت: درد در هنگام و یا بعد از رابطه جنسی یکی از علامت ابتلا به اندومتریوز است.
  • بروز درد همراه با حرکات روده و یا با ادرار کردن: به احتمال زیاد افراد مبتلاء به اندومتریوز، تجربه این علائم را در طول دوره قاعدگی دارند.
  • تجربه خونریزی بیش از حد: خانم مبتلاء به اندومتریوز بعضی اوقات دوره‌های قاعدگی سنگین (منوراژی) یا خونریزی بین دوره (menometrorrhagia) را تجربه می کند.
  • خانمی که نابارور باشد: اندومتریوز اولین بار در بعضی از خانم‌هایی که برای درمان ناباروری اقدام کرده‌اند تشخیص داده می شود.
  • سایر علائم:  خستگی، اسهال، یبوست، نفخ یا تهوع به خصوص در طول دوره قاعدگی در خانم‌های مبتلا به اندومتریوز مشاهده می‌شود.

ارتباط شدت اندومتریوز با شدت علائم 

باید توجه داشت، تجربه دردهای شدید در زمان قاعدگی یک شاخص قابل اطمینان برای تشخیص اندومتریوز نیست. برخی از خانم های مبتلا به اندومتریوز خفیف، دردهای شدید را تجربه می‌کنند، در حالی که برخی با اندومتریوز پیشرفته، دوره قاعدگی با درد کمی و یا حتی بدون درد را سپری می‌کنند.

تشخیص افتراقی اندومتریوز

تشخیص اندومتریوز به دلیل شباهت علائم آن با سایر بیماری‌ها دشوار است. اندومتریوز گاهی اوقات با سایر بیماری‌های که منجر به درد لگن می‌شوند، مانند بیماری التهابی لگن (PID) و یا کیست تخمدان اشتباه گرفته می‌شود. 

همچنین ممکن است فرد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر (IBS) باشد. بیماری IBS موجب اسهال، یبوست و درد شکمی می‌شود که شبیه به علائم اندومتریوز است. IBS می‌تواند همراه با آندومتریوز نیز بروز کند، که تشخیص را پیچیده‌تر می‌کند. باید به این نکته توجه کرد که در صورت مشاهده هر یک از علائم و نشانه‌های گفته شده حتما به کلینیک تخصصی اندومتریوز مراجعه کنید.  

نویسنده مقاله : سمیه محمودی

منابع:

برچسب ها :

اندومتریوز رحم