مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب ناباروری

اختلالات هورمونی مردان
هرگونه اختلال در مسیرهای هورمونی میتواند سبب ایجاد ناباروری در مردان، کاهش میل جنسی مردان و … گردد. از جملهی اختلالات میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
کمبود تستوسترون در مردان
کمبود تستوسترون سبب عملکرد ضعیف بیضهها شده و سندرم کمبود آندروژن يا هايپوگناديسم (Hypogonadism) نامیده میشود علائم کمبود تستوسترون ممکن است شامل کاهش میل جنسی (با یا بدون اختلال در نعوظ)، کاهش قدرت یا انرژی، تحریکپذیری، اختلال در خواب و بروز خلقوخوی افسرده باشد.
هورمون تستوسترون در مردان مسئول صفات اولیه و ثانویه جنسی در مردان می باشد کمبود تستوسترون سبب عملکرد ضعیف بیضهها شده و سندرم کمبود آندروژن يا هايپوگناديسم (Hypogonadism) نامیده میشود.
علائم کمبود تستسترون در مردان:
از علام رایج کمبود تستسترون مردان عبارتند از کاهش تولید اسپرم، کم شدن میل جنسی، اختلال در نعوظ، ناباروری و بزرگ شدن یا تورم بافت پستان می باشد. اگر کمبود تستوسترون ادامه یابد علائم شامل موارد ذیل می باشد: کاهش قدرت جسمانی، کم شدن موهای بدن، از دست دادن توده عضلانی، افزایش چربی بدن. در ادامه کاهش میزان تستوسترون پوکی استخوان، نوسانات خلقی، کاهش انرژی و کوچک شدن بیضه در مردان دیده می شود.
علل کاهش میزان تستوسترون در مردان:
آسیب و ضربه به بیضه ها، عفونت بیضه ها،استفاده از داروهای مانند مسکن اوپیودی، بالا بودن میزان پرولاکتین، ابتلا به بیماری های زمینه ای ماند دیابت، چاقی و ایدز. بیماری های ژنتیکی مانند سندروم کلاین فلتر، سندروم پرادرویلی سبب کاهش میزان تستسترون می شوند.
درمان کاهش میزان تستوسترون:
مکمل های تستوسترون: یکی از راه های درمان کاهش تستوسترون استفاده از مکمل های تستوسترون است. درمان های جایگزین: این درمان شامل بهبود علائم کاهش تستوسترون است از قبیل افزایش استحکام استخوان ها می باشد و شامل ژل های پوستی، تزریق تستوسترون و قرص تستوسترون می باشد.
آزمایش خون جهت بررسی میزان تستوسترون:
میزان طبیعی تستوسترون 300 تا 1000 نانوگرم در دسی لیتر است. اگرچه مقدارآن در طول روز متفاوت است. بهترین زمان انجام آزمایش تستوسترون صبح می باشد.
افزایش پرولاکتین خون
هورمون پرولاکتین باعث تولید شیر در مادران شیرده میگردد. افزایش پرولاکتین خون (Hyperprolactinemia) یک بیماری نسبتاً شایع است که میتواند منجر به اختلالات عادات ماهانه، ناباروری در زنان و اختلالات جنسی در مردان شود. افزایش پرولاکتین در مردان منجر به هیپوگنادیسم و کاهش تستوسترون میشود. افزایش این هورمون به طور غیرمستقیم منجر به کاهش میل جنسی، اختلال در نعوظ، کاهش حجم منی و تعداد اسپرم میگردد. این عارضه در 10 تا 40 درصد مردان نابارور دیده میشود.
کاهش میزان هورمون تیروئید
کاهش میزان هورمون تیروئید (Hypothyroidism)با کمکاری غدهی تیروئید ایجاد شده و درنهایت اثر آن در ناباروری مردان، ضعف در عملکرد بیضهها، کاهش تعداد اسپرم و کیفیت پایین مایع منی میباشد. علت این عارضه معمولاً رژیم غذایی با میزان ید بالا میباشد. کاهش مصرف ید یا درمانهایی که هورمون تیروئید را جایگزین میکنند میتواند تا حدود زیادی اثرات این عارضه را کاهش دهند. خوشبختانه کمکاری غدهی تیروئید بسیار عارضهی نادری در مردان میباشد و شیوع آن 0.1 درصد است.
افزایش سطوح آندروژنی
افزایش هورمونهای آندروژنی سبب مهار غدهی فوق کلیوی و به عبارتی هایپرپلازی فوق کلیوی مادرزادی میگردد. افزایش آندروژن سبب کاهش تعداد اسپرمهای بالغ، افزایش تعداد اسپرمهای نابالغ و کاهش تحرک اسپرمها میگردد. این عارضه در یک تا سه درصد مردان نابارور مشاهده شده و درمان آن از طریق مصرف کورتیزول میباشد.
نویسنده مقاله : هنگامه کاظمدرویش
برچسب ها :
مشکلات هورمونی مردانتستسترونکمبود تستسترون