مرکز مام

نوبت‌دهی مرکز مام

نوبت‌دهی

پنهان کردن فهرست مطالب ژنتیک

پنهان کردن فهرست مطالب ژنتیک

مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری

مشاهده فهرست مطالب

گذشت زمان و تغییرات تخمک و اسپرم

گذشت زمان و تغییرات تخمک و اسپرم

گذشت زمان و تغییرات تخمک و اسپرم

همان طور که سن یک زن از بیست، سی و چهل بالاتر می‌رود، تغییرات تخمک به صورتی است که عمل لقاح جنین و زایمان را برای او مشکل‌تر می‌سازند و این گذر زمان در بسیاری از بخش‌های زندگی‌اش تأثیرگذار خواهد بود. اما در سوی مقابل به نظر می‌رسد که مردها در هر زمانی و تا زمان مرگ می‌توانند پدر شوند؛ گذشت زمان و تغییرات تخمک و اسپرم آیا یک حقیقت است؟!

موضوع اما به این سادگی‌ها هم نیست زیرا بارداری زنان بیشتر از این‌که به کمیت تخمک‌ها مربوط باشد، به کیفیت‌ تخمک ها ارتباط دارد. مردان هم با مسئله‌‌ی ساعت زیستی روبرو هستند که البته به شدتِ تأثیری‌پذیری تخمک‌‌های زنان نیست. بنابراین اگر همسرتان برای بچه‌‌دار شدن برنامه‌ می‌ریزد باید این موارد را مورد توجه قرار دهد، که البته موارد در افراد مختلف متفاوت است. محققان توضیحات زیر را درباره‌ی‌ تغییرات تخمک و تغییرات اسپرم به ما ارائه می‌کنند.

  • اوایل دهه‌ی‌ بیست در زنان، از یک تا دو میلیون تخمکی که با آن به دنیا آمده‌اند، فقط 100 تا 200 هزار تخمک باقی مانده است، اما کیفیت تخمک‌ها هنوز بسیار مطلوب است. و در مردها سن اسپرم‌ها، یعنی زمانی که اسپرم برای رسیدن به بلوغ نیاز دارد، فقط سه ماه است.
  • اواخر بیست‌سالگی خانم‌‌ها کاهش کوچکی در بارداری برای‌شان به وقوع می‌پیوندد، اما احتمال باردار شدنشان در سال حدود 75 درصد است. در مردان استفاده از داروها، نوشیدن الکل، کشیدن سیگار و ماری‌جوآنا و سموم محیطی، همه در کاهش کیفیت و کمیت اسپرم‌هایشان تأثیرگذار خواهند بود.
  • اوایل سی‌سالگی، زنان نسبت به دهه‌‌ی بیست زندگی‌شان تخمک کمتری خواهند داشت. آنان به طور میانگین در هر چرخه‌ی عادت ماهانه حدود هزار تخمک از دست می‌دهند.
  • اواخر سی‌سالگی احتمال بروز مشکلات کروموزومی تخمک‌ها و احتمال سقط جنین در زنان افزایش می‌یابد و فقط 54 درصد آن‌ها با تلاش یک ساله‌ی خود باردار خواهند شد. در مردان تولید اسپرم به شکل غیرطبیعی شروع می‌شود که نسبت به گذشته حرکت آهسته‌‌تری دارد و با این شرایط احتمال به دنیا آمدن فرزندی مبتلا به اوتیسم و شیزوفرنی برای آنان زیاد می‌شود.
  • اوایل دهه‌ی چهل در زنان احتمال لقاح جنینی با اختلال کروموزومی سندرم داون حدود یک درصد افزایش می‌‌یابد.
  • پس از چهل و پنج سالگی بانوان بسیار کمی بارداری موفق خواهند داشت و احتمال لقاح جنینی با سندرم داون حدود یک به سی افزایش می‌‌یابد. بیماری‌هایی مثل نارسایی کلیه، مشکل هورمونی و اوریون قدرت بارداری مردان را کاهش می‌دهد. سرطان مستقیماً تولید اسپرم را تحت تأثیر قرار نمی‌دهد اما شیمی‌درمانی و پرتودرمانی آسیب‌رسان خواهند بود.

به صورت کلی تاثیر سن بر باروری هم در زنان هم در مردان بسیار زیاد است اما در مردان این مورد کمتر نمود پیدا می کند.

نویسنده مقاله : فرشاد شریفی

منابع: