مرکز مام

نوبت‌دهی مرکز مام

نوبت‌دهی

پنهان کردن فهرست مطالب ناباروری

پنهان کردن فهرست مطالب ناباروری

مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری

مشاهده فهرست مطالب

آیا IVF باعث سرطان پستان می شود

آیا IVF باعث سرطان پستان می شود؟

آیا آی وی اف باعث سرطان پستان می‌شود؟ 

در دنیای امروز روش‌های کمک باروری، از جمله IVF (لقاح آزمایشگاهی)، به بسیاری از زوج‌ها کمک کرده‌است تا به آرزو خود برسند و مسیر پدر و مادر شدن را آغاز کنند. با این حال در کنار این خوشحالی و انتظار، نگرانی‌هایی درباره تأثیرات احتمالی این روش‌ها بر سلامت عمومی و به ویژه خطر ابتلا به سرطان‌های وابسته به هورمون، وجود دارد.

در این مقاله، به بررسی شواهد علمی موجود در این زمینه و عوامل مؤثر بر خطر ابتلا به سرطان پستان در زنان تحت درمان IVF پرداخته خواهد شد.

IVF چیست؟

آی وی اف یک روش کمک باروری است که در آن تخمک و اسپرم‌ را در محیط آزمایشگاهی ترکیب می‌کنند تا جنین تشکیل شود. سپس جنین تشکیل شده به رحم مادر منتقل می‌شود. قبل از تخمک‌کشی داروهایی تجویز می‎‌شود تا تخمدان‌ها را تحریک کند و تعداد بیش‎تری تخمک رشد پیدا کنند. نگرانی اصلی که پیرامون عوارض آی وی اف و ارتباط آن با سرطان پستان وجود دارد، به خاطر داروهایی است که در این مرحله به کار برده می‌شوند. اما آیا واقعا با لقاح آزمایشگاهی خطر سرطان پستان، مادر را در آینده تهدید خواهد کرد؟ 

تحقیقات انجام شده در مورد ارتباط بین IVF و سرطان پستان

ارتباط بین IVF و افزایش خطر سرطان یکی از موضوعات مورد تحقیق در علم پزشکی است که نگرانی‌های زیادی را به همراه دارد. داروهایی که در IVF برای تحریک تخمدان‌ها استفاده می‌شوند، می‌توانند تأثیراتی بر سطح هورمون‌ها داشته باشند و این تغییرات هورمونی به صورت تئوری ممکن است بر خطر ابتلا به برخی سرطان‌ها، به ویژه سرطان‌های وابسته به هورمون مانند سرطان پستان، تأثیر بگذارند. با این حال، شواهد قاطعی در این زمینه وجود ندارد و اکثر مطالعات نشان می‌دهند که احتمال ابتلا به سرطان در زنان تحت درمان IVF به طور کلی مشابه زنان دیگر است.

یک تیم تحقیقاتی در هلند، خطرات بلند مدت سرطان پستان را بعد از تحریک تخمدان ها در بین 19158 زن که درمان لقاح آزمایشگاهی خود را بین سال های 1983 تا 1995 شروع کرده بودند و 5950 زن که درمان باروری غیر لقاح آزمایشگاهی را بین سال های 1980 تا 1995 آغاز کرده بودند، مورد بررسی قرار دارند. میانگین سنی در انتهای پیگیری این مطالعه، 54 سال برای گروه لقاح آزمایشگاهی و 55 سال برای گروهی بود که از روش لقاح آزمایشگاهی برای درمان ناباروری خود استفاده نکرده بودند.

بین 25108 زن (سن متوسط در زمان شروع مطالعه 33 سال و تعداد میانگین چرخه های لقاح آزمایشگاهی 3.6)، 839 مورد سرطان پستان تهاجمی و 109 مورد سرطان پستان درجا بعد از 21 سال پیگیری رخ داده بود. آنالیزها نشان داد که خطر ابتلا به سرطان پستان در زنانی که تحت درمان لقاح آزمایشگاهی قرار گرفته بودند، تفاوت چندانی با جمعیت عمومی و حتی گروهی که از درمان لقاح آزمایشگاهی استفاده نکرده بودند، نداشت. شیوع تجمعی سرطان پستان در سن 55 سالگی برای گروه لقاح آزمایشگاهی 3 درصد و برای گروه غیر لقاح آزمایشگاهی 2.9 درصد بود.

خطر ابتلا با توجه به نوع داروهای باروری یا تشخیص ناباروری تفاوتی نداشت و بعد 20 سال یا بیشتر از گذشت درمان لقاح آزمایشگاهی، افزایش نیافت. خطر ابتلا در زنانی که 7 چرخه لقاح آزمایشگاهی یا بیشتر را طی کردند، در مقایسه با زنانی که تنها یک یا دو چرخه لقاح آزمایشگاهی را طی کرده بودند، به طرز قابل توجهی کاهش یافته بود. پاسخ ضعیف به چرخه اول لقاح آزمایشگاهی با کاهش خطر ابتلا به سرطان پستان همراه بود.

این یافته ها نشان دهنده عدم افزایش چشم گیر در احتمال ابتلا به سرطان پستان در زنانی است که درمان‌های لقاح آزمایشگاهی را انجام داده‌اند.

چه عواملی در بروز سرطان نقش دارند؟

عوامل متعددی مانند سن، تاریخچه خانوادگی، سبک زندگی و عوامل محیطی بر خطر ابتلا به سرطان تأثیرگذارند و این عوامل ممکن است بیش‎تر از داروهایی که در پروسه IVF استفاده می‌شوند، در بروز سرطان نقش داشته باشند. در واقع، سرطان پستان می‌تواند به دلایل متنوعی ایجاد شود و نمی‌توان به سادگی گفت که IVF به تنهایی عامل ایجاد آن است. علاوه بر این، هر فرد ممکن است به طور متفاوتی به درمان‌های هورمونی و باروری واکنش نشان دهد و برخی زنان ممکن است دارای عوامل خطر ژنتیکی باشند که آن‌ها را مستعد ابتلا به سرطان می‌کند.

امکان آی وی اف در صورت داشتن فرد مبتلا به سرطان در خانواده

وجود تاریخچه خانوادگی سرطان می‌تواند نگرانی‌هایی را برای افرادی که به دنبال IVF هستند، ایجاد کند. با این حال، داشتن یک فرد مبتلا به سرطان در خانواده به معنای عدم امکان انجام IVF نیست.

نوع سرطان و عوامل ژنتیکی مرتبط با آن می‌تواند در ارزیابی خطرات احتمالی تأثیرگذار باشد. برخی از سرطان‌ها از جمله سرطان پستان وراثتی هستند و ممکن است آزمایش‌های ژنتیکی برای ارزیابی خطرات به زنان پیشنهاد شود. اگر در خانواده‌تان سابقه سرطان پستان وجود دارد، مشاوره با یک متخصص ژنتیک و پستان می‌تواند به شما کمک کند تا خطرات ژنتیکی را بهتر درک کنید و تصمیمات آگاهانه‌تری بگیرید.

و در پایان…

با وجود نگرانی‌ها و چالش‌های ممکن ناشی از تاریخچه خانوادگی سرطان، IVF می‌تواند همچنان یک گزینه امیدبخش و قابل تحقق برای زوج‌ها باشد؛ بنابراین، مشاوره با پزشکان متخصص و دریافت اطلاعات دقیق می‌تواند به شما در اتخاذ تصمیمات آگاهانه و مناسب کمک کند.

نویسنده مقاله : هاجر خاچی شکری

منابع: