مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب

اهمیت مصرف قرص آهن در پریودی
در سراسر جهان، تقریباً از هر سه زن غیرباردار در سنین باروری، یک نفر کم خون است. اکثر زنان با کمخونی وارد بارداری میشوند و این مسئله آنها را در معرض خطر بیشتری برای تولد نوزادان کم وزن و سایر عوارض در حین زایمان قرار میدهد. کمخونی (کمخونی فقر آهن) به کم بودن هموگلوبین در گلبولهای قرمز گفته میشود. هموگلوبین ماده قرمز رنگی است که با اکسیژن ترکیب میشود و آن را در سراسر بدن حمل میکند. پس وقتی فردی کم خون است و هموگلوبین کمتری در هر گلبول قرمز نسبت به حالت عادی دارد، اکسیژنرسانی به بافتهای بدن به درستی انجام نخواهد شد.
علت خستگی و بیحالی افراد کم خون هم همین مسئله میتواند باشد. زنان مبتلا به کمخونی ممکن است انرژی کمتری برای کار بدنی داشته باشند و بیشتر مستعد ابتلا به عفونت هستند. اگرچه علل متعددی برای کمخونی وجود دارد، اما اغلب ناشی از کمبود آهن است که ممکن است ناشی از خونریزی پریود باشد.
اما منظور ما از پریود چیست؟ به تخریب دیواره رحم و خونریزی ماهانه، پریود گفته میشود. این خون حاوی مقدار زیادی آهن است. گاهی اوقات حین تخمکگذاری هم ممکن است خونریزی کمی دیده شود. به همین دلیل مصرف قرص آهن در پریودی، اهمیت زیادی دارد. گاهی تصور میشود که خوردن قرص آهن در پریود خونریزی را زیاد میکند. در ادامه بیشتر به این موضوع خواهیم پرداخت.
علائم کمبود آهن در زنان
در کنار علائم قبل از قاعدگی، کمخونی ممکن است علائم دیگری را به روزهای قبل قاعدگی اضافه کند و گذراندن این روزها را سختتر کند. برخی از رایج ترین علائم کمبود آهن عبارتند از:
خستگی و کمبود انرژی
خستگی و کمبود انرژی نشانهای است که در سیکل قاعدگی شایع و طبیعی است ولی میتواند از علائم کمبود آهن هم باشد. بدن شما برای تولید انرژی به اکسیژن نیاز دارد. بدون مقدار کافی اکسیژن، ممکن است احساس کمبود انرژی کنید. زیرا بدون آهن کافی، گلبولهای قرمز خون شما نمیتوانند اکسیژن را به طور موثر منتقل کنند.
ولع مصرف مواد غیر خوراکی
این مشکل که به پیکا معروف است، علامت مبهم کمبود ویتامین و مواد معدنی است. در حالی که مشخص نیست که چرا آهن میتواند بر این امر تأثیر بگذارد، اما در صورت کم خون بودن بدن ممکن است رخ دهد.
تنگی نفس
بدون آهن کافی برای انتقال اکسیژن در بدن، ممکن است دچار تنگی نفس شوید.
ضربان قلب قابل توجه
این مشکل که به عنوان تپش قلب شناخته میشود، در صورتی که بدن کم خون باشد، قلب مجبور است برای رساندن خون به قسمتهای مختلف بدن سختتر کار کند، بنابراین ممکن است بتوانید تپش قلب خود را بیشتر از حد معمول احساس کنید.
رنگ پریدگی پوست
رنگ پریدگی پوست نه تنها ممکن است ناشی از قاعدگی باشد، بلکه میتواند نشانهای از سطوح پایین آهن هم باشد. وقتی کمبود آهن دارید، گلبولهای قرمز خون کاهش مییابد. بنابراین تعداد کمتری از آنها به پوست میرسند تا یک اثر قرمز سالم روی صورت ایجاد کنند.
تاثیر پریود بر سطح آهن
پریود و خونریزی ماهانه بخشی طبیعی از سیکل قاعدگی است که در آن پوشش رحم ریزش کرده و از طریق واژن از بدن خارج میشود. این خون حاوی آهن است. به همین دلیل سطح آهن به طور مستقیم تحت تاثیر پریود قرار میگیرد و رابطهای درهم تنیده با هم دارند. مطالعات نشان میدهد زنان ۱۰ برابر بیشتر از مردان در معرض خطر کمبود آهن یا کمخونی فقر آهن هستند. این مسئله نیز تاثیر پریود بر سطح آهن را ثابت میکند.
مصرف قرص آهن در پریودی
یک زن در طول زندگی خود حدود ۵۰۰ بار پریود میشود و در مجموع، از اولین قاعدگی تا یائسگی، حدود ۳۰ لیتر خون از دست میدهد. بنابراین اگر عنصر کمیاب آهن با غذا یا مکملهای حاوی آهن جایگزین نشود، بدن به تدریج آهن خود را از دست میدهد. به همین دلیل زنان در سنین باروری باید به تعادل آهن خود توجه ویژهای داشته باشند. بنابراین پریود شدن و از دست دادن مقدار قابل توجهی آهن در هر ماه ممکن است شما را ملزم به حفظ سطح آهن با قرص آهن در پریودی کند.
مصرف قرص آهن در پریودی به افزایش سطح آهن بدن کمک میکند. تامین افزایش آهن تنها از طریق رژیم غذایی ممکن است دشوار باشد. به ویژه در زنانی که مصرف گوشت قرمز کم، رژیمهای غذایی گیاهی دارند. این امر به ویژه برای کسانی که به طور معمول مستعد ابتلا به سطوح آهن پایین هستند یا افرادی که خونریزیهای سنگین قاعدگی را تجربه میکنند، بسیار مهم است. مصرف قرص آهن در پریودی کمک میکند تا میزان آهن خون در سطح نرمال حفظ شود و از خطر کمبود آهن جلوگیری شود. اما آیا خوردن قرص آهن در پریود خونریزی را زیاد میکند؟
آیا خوردن قرص آهن در پریودی خونریزی را زیاد میکند؟
مصرف قرص آهن در پریودی نه تنها خونریزی را بیشتر نمیکند، بلکه کمک کننده نیز است. مکملهای آهن و تغییرات غذایی بر علت زمینهای خونریزی بیش از حد در طول قاعدگی شما تأثیری نمیگذارد. اگر پریودهای سنگین دارید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید. سیستم تنظیم کننده آهن طبیعی زنان در زمان از دست دادن خون، جذب آهن را از رژیم غذایی افزایش میدهد.
میزان جذب طبیعی ۱ میلیگرم به ۱.۵- ۳ میلی گرم در روز حین خونریزی پریود افزایش مییابد. از طرفی زنانی که پریودهای سنگینتری را تجربه میکنند، مصرف روزانه کافی آهن از اهمیت ویژهای برخوردار است و ممکن است رسیدن به آن تنها با رژیم غذایی دشوار باشد. به همین دلیل گاهی به مصرف قرص آهن در پریودی نیاز است.
میزان مصرف قرص آهن در پریودی
زنان در نیمی از عمر خود به آهن بیشتری نیاز دارند. پزشکان توصیه میکنند که زنان در سنین باروری باید روزانه ۱۵ میلیگرم آهن مصرف کنند. این میزان آهن با یک رژیم غذایی متعادل و کامل طی روز معمولا برطرف میشود. بنابراین زنانی که دارای آهن کافی هستند، لزوماً نیازی به مصرف قرص آهن در پریودی خود ندارند اما جهت حفظ ذخایر آهن بهتر است از مکمل آهن کمک بگیرید. در موقعیتهای خاص زندگی از جمله بارداری یا پس از زایمان این نیاز بیشتر شده و به حدود ۳۰ میلیگرم در روز میرسد. آهن قطعاً برای زنانی که خونریزی شدید قاعدگی دارند و یا برای کسانی که سطح پایین فریتین دارند، توصیه میشود.
قاعدگیهای سنگین (هایپرمنوره) باعث میشود بدن آهن بیشتری را از دست بدهد. جای تعجب نیست که تا ۷۰ درصد از زنان مبتلا به هایپرمنوره از کم خونی ناشی از کمبود آهن رنج میبرند. اگر پد یا تامپون شما بعد از کمتر از دو ساعت کاملا خیس شود یا اگر مجبور باشید شب برای تعویض پد یا تامپون از خواب بیدار شوید، این میتواند نشانه هایپرمنوره باشد.
همچنین اگر سیکلهای شما بیشتر از هفت روز طول میکشد یا خون قاعدگیتان حاوی لختههای زیادی است، در چنین شرایطی نیاز به آهن به میزان قابل توجهی افزایش مییابد و نیاز آهن فقط از طریق رژیم غذایی برطرف نمیشود و نیاز مصرف قرص آهن در پریودی خواهد بود. البته در این موارد، صرف مصرف آهن در طول قاعدگی کافی نیست و مکملها باید به طور منظم در مدت زمان طولانیتری مصرف شوند.
تاثیر قرص آهن در پریودی
مصرف قرص آهن در پریودی بسیار مفید است. از جمله فواید قرص آهن در پریودی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
افزایش سطح انرژی
اگر در پریودی سطح آهن بدن کافی باشد، هموگلوبین نیز بهاندازه موردنیاز در دسترس است و سلولها اکسیژن لازم را دریافت میکنند. در نتیجه سطح انرژی نیز بیشتر میشود.
تنظیم چرخه قاعدگی
آهن با متعادل کردن سطح هورمونها در بدن، به تنظیم چرخه قاعدگی کمک میکند. درواقع آهن در سنتز و تنظیم هورمونهای استروژن و پروژسترون نقش دارد که بخش مهمی از چرخه قاعدگی را تشکیل میدهند.
کاهش خونریزیهای شدید پریودی
برخلاف تصور عدهای که خوردن قرص آهن در پریود خونریزی را زیاد میکند، اتفاقا قرص آهن به کاهش خونریزی کمک میکند. قرص آهن با کمک به لختهشدن خون میتواند خونریزیهای شدید پریود را کاهش دهد. زمانی که سطح آهن بدن شما کاهش یابد، تولید فاکتورهای انعقادی خون به مشکل میخورد و منجر به خونریزی شدید پریود میگردد.
بهترین زمان مصرف قرص آهن
مصرف قرص آهن در پریودی ممکن است با یک سری علائم گوارشی همراه باشد. به همین دلیل توصیه میشود قرص آهن شب قبل از خواب مصرف شود تا عوارض گوارشی آن به حداقل برسد. ضمن اینکه در نظر داشته باشید، قبل از اینکه بدن ما بتواند آهن را جذب کند و از آن استفاده کند، باید چندین عامل وجود داشته باشد. سیستم گوارشی سالم و مقادیر کافی از مواد مغذی مانند روی، ویتامین C و B کمپلکس در بدن وجود داشته باشد.
همچنین پروتئینهایی که مواد مغذی را وارد جریان خون میکنند، باید در رژیم غذایی ما برای جذب آهن وجود داشته باشند. کلسیم میتواند توانایی بدن برای جذب آهن را محدود کند. بنابراین باید مطمئن شوید که سطح دریافتی کلسیم شما خیلی بالا نیست. مکمل و مواد غذایی حاوی ویتامین C نیز میتوانند به افزایش جذب آهن کمک کنند.
درمان کمبود آهن
در صورتی که آزمایش خون نشان دهد که سطح هموگلوبین از حد طبیعی پایینتر است، نیاز به مکمل آهن به صورت درمانی وجود دارد. در چنین شرایطی معمولا توصیه میشود قرص آهن به مدت سه ماه به صورت روزانه مصرف شود. اما بهتر است جهت درمان به یک پزشک متخصص در این زمینه مراجعه کنید.
کلام آخر
در روزهای پریودی، تامین آهن مورد نیاز تنها با رژیم غذایی کار دشواری است. به همین دلیل مصرف قرص آهن در پریودی اهمیت بالایی دارد. مصرف قرص آهن در پریودی علاوه بر تامین آهن، به برطرف کردن عوارض پریودی هم کمک میکند.
شما میتوانید برای خواندن مقالات بیشتر به مجله اینترنتی مام مراجعه کنید، همچنین برای رزرو نوبت و مشاوره حضوری با متخصصین ما، به مرکز مام مراجعه کنید.
نویسنده مقاله : هاجر خاچی شکری
منابع:
برچسب ها :