مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب

تایید شده توسط:
دکتر سارا ساعدی جراح متخصص زنان، زایمان
عقب افتادن پریود و علل و درمان آن
سوالی که معولا ذهن مخاطبان را درگیر می کند این است که چند روز تاخیر در پریود نشانه بارداری است؟
نمیتوان نادیده گرفت که بارزترین مقصر عقب افتادن قاعدگی، بارداری است چرا که بعد از تاخیر قاعدگی اولین فکری که به سراغ اکثر افراد میآید، بارداری است. اما عقب افتادن قاعدگی دلایل دیگری هم ممکن است داشته باشد. بهم ریختن تعادل هورمونها تا مشکلات پزشکی جدی میتواند منجر به این شود که سیکل قاعدگی در موعد خودش اتفاق نیفتد.
با پیدا کردن علت بروز این مشکل، پزشک میتواند روش مناسب درمان را انتخاب کند و پریود را به چرخه طبیعیاش برگرداند. در ادامه این مقاله به توضیح دلایلی که ممکن است پریود شما را عقب بیندازد، میپردازیم.
از کجا بفهمیم پریودمون عقب افتاده؟
خانمها معمولا به دو روش سیکل پریود خودشان را ثبت میکنند، برخی از بانوان با ثبت در تقویم متوجه عقب افتادن پریود خودشان میشوند و برخی دیگر با استفاده از اپلیکیشن قاعدگی، علاوه بر اینکه به طور کامل سیکل پریود خودشان را ثبت میکنند، متوجه هر تغییر کوچک در سیکل خود میشوند.
مام اپ به شما کمک میکند تا سیکل قاعدگی خود را ثبت و پیش بینی کنید، همچنین باعث بهبود رابطه عاطفی و جنسی شما، با همراه یارتان، میشود.
عقب افتادن پریود تا چند روز طبیعی است
از روز اول قاعدگی تا روز اول پریود بعدی یک سیکل قاعدگی در نظر گرفته میشود. طول این چرخه در افراد مختلف و حتی در یک فرد در هر سیکل، میتواند متفاوت باشد. تغییرات طول سیکل قاعدگی به طور طبیعی در همه زنان اتفاق میافتد و تقریباً هر زنی در طول زندگیاش آن را تجربه میکند. بنابراین، اگر پریودتان یک یا دو روز تاخیر داشت، جای نگرانی نیست؛ اما اگر:
- بیش از ۳۵ روز از آخرین قاعدگی شما گذشته است؛
- به طور معمول سیکلهای شما منظم است و پریود شما بیش از سه روز تاخیر داشته؛
- هر ماه سیکلتان با تاخیر شروع میشود.
این وضعیت نمیتواند طبیعی باشد و بهتر است جهت بررسی بیشتر به یک متخصص مراجعه کنید و به دنبال علت عقب افتادن پریود خود باشید.

دلایل عقب افتادن پریود
عقب افتادن قاعدگی اغلب اولین علامت بارداری است اما تنها علت عقب افتادن پریود بارداری نیست و دلایل دیگری نیز برای تاخیر قاعدگی وجود دارد. یکی از عوامل مهم در تنظیم سیکل قاعدگی، هورمونها هستند. هورمونهایی مانند استروژن و پروژسترون به طور مستقیم بر دوره قاعدگی تأثیر میگذارند. هورمونها در طول دوره قاعدگی تغییراتی را تجربه میکنند و با تغییر نسبت این هورمونها، دوره قاعدگی نیز تغییر میکند. اینجا در مورد عوامل مختلفی که میتوانند سیکل ماهانه شما را به تاخیر بیندازند، صبحت خواهیم کرد.
استرس
استرس مثل همیشه یکی از مقصرهای اصلی هر مشکلی است. استرس زیاد فقط روی سلامت روانی تاثیر نمیگذارد و میتواند باعث علائم فیزیکی و علت عقب افتادن پریود باشد.
استرس جزئی و روزمره که همه ما قطعا تجربهاش میکنیم، معمولاً تأثیر چندانی بر قاعدگی ندارند و نمیتواند علت عقب افتادن پریود باشد. اما عوامل استرسزای شدید و استرس مزمن میتواند هورمونهای شما بهم بریزد و بر بخشی از مغز که مسئول تنظیم پریود است، یعنی هیپوتالاموس، تأثیر بگذارد.
در طولانی مدت استرس میتواند منجر به افزایش یا کاهش وزن شود و به طور غیرمستقیم بر چرخه قاعدگی شما تأثیر بگذارد. اگر فکر میکنید استرس پریود شما را به تاخیر انداخته است، تکنیکهای تمدد اعصاب را تمرین کنید و سبک زندگی خود را تغییر دهید. البته بهتر است ابتدا به طور کامل بررسی شوید و مطمئن شوید که مشکلی دیگری جز استرس وجود ندارد.
توصیه میکنیم مقاله تاثیر استرس بر پریود را مطالعه کنید تا با تکنیکهای کنترل استرس آشنا شوید.
رژیم غذایی و ورزش شدید
یک رژیم غذایی سالم و ورزش منظم میتواند فواید زیادی به همراه داشته باشد اما اگر زیاده روی کنید، بدن شما ممکن است حداقل به طور موقت قاعدگی شما را متوقف کند تا به شما بگوید که منابع کافی برای حمایت از بارداری احتمالی را ندارد. ورزشکارانی که به شدت تمرین میکنند یا سخت رژیم میگیرند و کالری کافی به بدنشان نمیرسد، معمولا سیکل قاعدگی منظمی ندارند. چرا که در چنین شرایطی چربی کافی در بدن برای تخمک گذاری در دسترس نخواهد بود و علت عقب افتادن پریود همین مسئله است.
افرادی که دارای اختلالات غذا خوردن مانند بیاشتهایی یا پرخوری عصبی هستند هم ممکن است در چرخه قاعدگی خود دچار بینظمی شوند. درمان اختلال غذا خوردن و رسیدن به نقطه ای که دوباره چربی بدن شما بهینه باشد، میتواند چرخه شما را به طول اولیه خود بازگرداند.
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
سندروم تخمدان پلی کیستیک میتواند از دلایل عقب افتان پریود باشد. پلیکیستیک شدن تخمدان یک عدم تعادل هورمونی ایجاد میکند که در توانایی بدن شما برای آزاد کردن تخمک اختلال ایجاد میکند. وقتی تخمک گذاری انجام نشود، پریود هم به تاخیر میافتد.
ارائه دهندگان مراقبتهای بهداشتی با بررسی علائم و انجام آزمایشات PCOS را تشخیص میدهند. داروها و تغییر شیوه زندگی میتواند به شما در مدیریت علائم کمک کند.

قرصهای هورمونی پیشگیری از بارداری
داروهای ضد بارداری هورمونی حاوی پروژستین یا ترکیبی از پروژسترون و استروژن هستند. قطع داروهای ضد بارداری هورمونی باعث ایجاد پریود کاذب میشود که به عنوان خونریزی قطع مصرف قرص شناخته میشود. اگر قرص ضد بارداری خود را به طور مداوم مصرف کنید (یعنی قرصتان را قطع نکنید)، ممکن است لکه بینی خفیف داشته باشید یا اصلا پریود نشوید.
بنابراین اگر به طور مداوم از داروهای ضد بارداری هورمونی استفاده میکنید، معمولاً از دست دادن پریود اشکالی ندارد، اما حتما با ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی خود صحبت کنید تا مطمئن شوید اینکار برای شما بیخطر است.
مشکلات تیروئید
هورمون تیروئید یکی از هورمونهایی است که به تنظیم سیکل قاعدگی شما کمک میکند. مشکلات تیروئید شایع هستند و بیش از ۱۰ درصد از افرادی که در سنین باروری هستند را تحت تأثیر قرار میدهد. کمکار و یا پرکار بودن تیروئید هر دو میتوانند علت عقب افتادن پریود باشند، حتی گاهی اوقات با یائسگی اشتباه گرفته میشود.
دوران قبل از یائسگی
گذر از سال های باروری به یائسگی، میتواند یک یا دو سال طول بکشد. در این مدت، سیکل شما ممکن است طولانی شود و به تاخیر بیفتد. در واقع علت عقب افتادن پریود کم شدن هورمونهای جنسی است. اگر عقب افتادن پریود شما همراه با سایر علائم یائسگی مثل گرگرفتگی؛ بیخوابی؛ تغییرات خلق و خوی؛ تعریق شبانه و خشکی واژن، احتمالا دلیل عقب افتادگی سیکل شما، یائسگی است.
قاعدگیهای نامنظم در دوران پیش از یائسگی رایج است، اما اگر دورههای قاعدگیتان بهطور مداوم سنگینتر یا به هم نزدیکتر میشوند، به پزشک خود مراجعه کنید تا بتوانند علل دیگر را رد کنند و به شما در درمان مناسب کمک کند.
دوران بلوغ
زمانی که نوجوان هستید و به تازگی به بلوغ رسیدهاید و سیکل قاعدگیتان شروع شده است، به ندرت پیش میآید که چرخه قاعدگی منظمی داشته باشید. چرا که محور هیپوتالاموس - هیپوفیز - تخمدان هنوز نابالغ است. این محور، تخمک گذاری و چرخههای قاعدگی شما را تنظیم میکند و چند سال طول می کشد تا بالغ شود و دورههای شما را تنظیم کند.
به طور معمول، پریودهای شما باید در اواخر نوجوانی و ۲۰ سالگی قابل پیش بینیتر شود. اما اگر همچنان پریودهای نامنظم (یا پریودهای سنگین یا دردناک) دارید، با ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی خود صحبت کنید تا علت این موضوع مشخص شود.
بیماریهای مزمن و زمینهای
برخی از بیماریهای زمینهای مثل سلیاک و دیابت، میتوانند باعت تاخیر سیکل قاعدگی شوند. هنگامی که افراد مبتلا به بیماری سلیاک، گلوتن میخورند، سیستم ایمنی آنها با حمله به پوشش روده کوچک واکنش نشان میدهد و در نتیجه توانایی بدن در جذب مواد مغذی مختل میشود. به دنبال سوء تغذیه هم نظم سیکل قاعدگی بهم میخورد. افراد مبتلا به دیابت نیز ممکن است با تاخیر پریود شوند. البته تنها زمانی که سطح قندخون کنترل نشده باشد.
درمان عقب افتادن پریود
درمان عقب افتادن قاعدگی یا تاخیر سیکل قاعدگی بستگی به علتی دارد که ایجاد کننده آن است. در بیشتر مواقع بدون نیاز به درمان خاصی، سیکل قائدگی شروع میشود. اما گاهی مشکل پیچیده تر است و نیاز به درمان دارویی و کمک پزشک دارد.
راهکارهای خانگی نظیر خوردن دمنوش زنجبیل، چای دارچین، چای زعفران (زعفران به مقدار کم) و استفاده از کیسه آب گرم میتواند کمک کننده باشد.
چه زمان به پزشک مراجعه کنیم
چند روز جلو یا عقب افتادن قاعدگی معمولاً چیز مهمی نیست و تقریباً برای همه گهگاهی اتفاق میافتد. اما گاهی اوقات میتواند نشاندهنده یک مشکل و اختلال باشد.اگر هیچوقت نمیدانید چه زمانی پریودتان در راه است، وقت آن است که با ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی خود صحبت کنید.
حتما قاعدگی خود را پیگیری کنید. اینکار به شما کمک می کند تا فورا متوجه شوید که آیا چیزی اشتباه است یا خیر. روز قاعدگی خود را در تقویم بنوسید یا از برنامه ای که برای این منظور طراحی شده است استفاده کنید. این سوابق می تواند اطلاعات ارزشمندی را برای شما و ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما فراهم کند.
کلام آخر
پریود یا عادت ماهیانه یکی از مهمترین بخشهای زندگی زنان در دورانی است که توانایی بارداری دارند. در صورتی که دچار اختلال در این فرآیند و یا تاخیر در هستید باید با یک پزشک متخصص برای درمان عقب افتادگی قاعدگی مشورت کنید.
شما میتوانید برای خواندن مقالات بیشتر به مجله اینترنتی مام مراجعه کنید، همچنین برای رزرو نوبت و مشاوره حضوری با متخصصین ما، به مرکز مام مراجعه کنید.
نویسنده مقاله : هاجر خاچی شکری