مرکز مام

نوبت‌دهی مرکز مام

نوبت‌دهی

پنهان کردن فهرست مطالب سلامت زنان و مردان

پنهان کردن فهرست مطالب سلامت زنان و مردان

مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری

مشاهده فهرست مطالب

افسردگی یائسگی

مدت زمان مطالعه : 5 دقیقه

افسردگی یائسگی

علت افسردگی در یائسگی چیست؟ درمان 

بسیاری از زنان در دوران پیش از یائسگی به علت عدم تعادل هورمونی و نوسانات خلقی ممکن است دچار افسردگی یائسگی شوند. در این مقاله به بررسی علائم یائسگی و افسردگی و ارتباط این دو با هم می‌پردازیم و راه‌های متداول درمان افسردگی یائسگی را توضیح می‌دهیم. اگر شما هم دچار افسردگی یائسگی شده‌اید و احساس مداوم غم را تجربه می‌کنید، لازم است بدانید که شما در این مسیر تنها نیستید و راه‌های درمانی زیادی برای بهبود حال روحی در دوران یائسگی وجود دارد. 

یائسگی یک فرآیند بیولوژیکی طبیعی و نشان دهنده پایان چرخه قاعدگی شماست. این دوره معمولا در دهه ۴۰ یا ۵۰ زندگی اتفاق می‌افتد و پس از یک سال پریود نشدن، تشخیص داده می‌شود و ممکن است علائم فیزیکی مانند گرگرفتگی و علائم عاطفی مانند اختلال خواب، برای شما ایجاد کند و انرژی شما را کاهش دهد یا بر سلامت عاطفی شما تأثیر بگذارد.

تغییرات خلق و خو از علائم یائسگی بوده که در برخی افراد ممکن است به صورت شدیدتری ایجاد شود و منجر به افسردگی شود، که در این صورت نیاز به پیگیری و درمان دارد، که گاهی ممکن است درمان به مصرف داروهای ضد افسردگی یائسگی منجر می‌شود که اصلا یک اتفاق بد نیست.

دلایل افسردگی در یائسگی

بسیاری از زنان در دوران پیش از یائسگی به علت تغییرات هورمونی دچار نوسانات خلقی می‌شوند. هنگامی که سطح استروژن در نوسان است، سطح سروتونین و نوراپی نفرین در مغز تحت تأثیر قرار می‌گیرد. این هورمون ها مواد شیمیایی هستند که در مغز کار می‌کنند و نقش مستقیمی در خلق و خوی شما دارند. آنها می‌توانند با کاهش اضطراب، بهبود خواب و ایجاد حالت کلی آرامش و احساس شادی در شما شوند.

عدم تعادل هورمونی ( مانند افزایش استروژن در حالی که پروژسترون شما در حال کاهش است ) می‌تواند توانایی سروتونین و نوراپی نفرین را برای عمل به عنوان انتقال دهنده های عصبی موثر، مهار کند. نتیجه، نوسانات خلقی است که می‌تواند منجر به افسردگی یائسگی شود.

علائم افسردگی یائسگی

علائم افسردگی یائسگی

درک علائم افسردگی در یائسگی می‌تواند مفید باشد تا بتوانید آنها را بهتر شناسایی کرده و بین این دو تمایز قائل شوید. افسردگی یک اختلال خلقی است که باعث احساس غم و اندوه مداوم یا از دست دادن علاقه می‌شود. علائم رایج افسردگی عبارتند از:

  • احساس مداوم غم، اضطراب، ناامیدی یا بدبینی
  • احساس بی‌ارزشی
  • کاهش انرژی یا خستگی
  • تحریک پذیری
  • از دست دادن علاقه یا لذت به فعالیت هایی که زمانی از آن لذت می‌بردید
  • مشکل در خوابیدن یا پرخوابی
  • اشتها یا تغییر وزن
  • مشکل در تمرکز، به خاطر سپردن یا تصمیم گیری
  • عدم مراقبت از خود
  • سردرد، گرفتگی عضلات یا مشکلات گوارشی
  • کناره گیری از فعالیت های اجتماعی
  • افکار مرگ یا خودکشی.

افسردگی و یائسگی چگونه با هم مرتبط هستند

علائم افسردگی که می‌تواند در دوران پیش از یائسگی و یائسگی ظاهر شود به عوامل مختلفی از جمله تغییرات هورمونی، آسیب پذیری‌های زمینه‌ای در برابر افسردگی و سایر عوامل استرس‌زا ارتباط دارد. همچنین کاهش سطح استروژن که در دوران پیش از یائسگی به سمت یائسگی اتفاق می‌افتد می‌تواند باعث تغییرات خلقی و احساس افسردگی شود.

برخی از چالش‌ها در تشخیص افسردگی یائسگی به این دلیل است که تعدادی از علائم مربوط به تغییرات هورمونی یائسگی با علائم رایج افسردگی که اغلب به طور مشابه ظاهر می‌شوند همپوشانی دارند. علائمی از جمله بی‌خوابی، گرگرفتگی، اختلالات خواب و مشکلات خلقی، در دوران پیش از یائسگی و یائسگی شایع هستند.

با این حال، هیچ مدرکی مبنی بر اینکه یائسگی حتما باعث افسردگی می‌شود وجود ندارد. اگر علائم شدید هستند یا زندگی شما را بیشتر از حد تاثیر قرار می‌دهند، حتما به پزشک یا متخصص سلامت روان مراجعه کنید.

درمان افسردگی یائسگی

درمان افسردگی یائسگی

راه‌های مختلفی برای درمان افسردگی یائسگی و خلق‌وخوی ضعیف در دوران یائسگی وجود دارد. ورزش روزانه، معاشرت با دوستان و خانواده، مدیتیشن، تمرکز حواس و شرکت در فعالیت هایی که قبل از شروع دوره‌های افسردگی لذت بخش بودند، تنها چند راه برای مقابله با علائم مربوط به افسردگی یائسگی هستند. اما مهمترین چیز، درخواست کمک است. برخی از راه‌های درمان افسردگی یائسگی عبارتند از:

تغییر سبک زندگی

تغییرات مختلفی در شیوه زندگی وجود دارد که می‌تواند به خلق و خوی شما کمک کند. توجه بیشتر برای پیروی از یک رژیم غذایی غنی از میوه ها، سبزیجات، پروتئین بدون چربی، کربوهیدرات های پیچیده و چربی‌های سالم ممکن است به مدیریت علائم کمک کند.

ورزش و فعالیت بدنی

بعد از ورود به دوران یائسگی، داشتن فعالیت روزانه منظم، مهم ترین عامل بهبود حال روحی شما خواهد بود. همچنین ورزش کردن به جلوگیری از پوکی استخوان در زنان یائسه کمک نموده و باعث بالا ماندن سطح انرژی شما در طول روز و کاهش استرس می‌شود. پیاده روی روزانه در حین گوش دادن به پادکست یا موسیقی مورد علاقه‌تان می‌تواند به شما کمک کند تا احساس بهتری را تجربه کنید.

ذهن آگاهی

همانطور که ورزش می‌تواند سلامت جسمانی شما را بهبود بخشد، تمرکز حواس، یوگا و مدیتیشن نیز می‌توانند سلامت روان شما را بهبود بخشند و به بهبود کیفیت خواب کمک کنند.

از الکل اجتناب کنید

الکل می‌تواند خلق و خوی شما را پایین بیاورد و به طرز بدی بر خواب شما تأثیر بگذارد. برخی از زنان ممکن است برای خوابیدن راحت‌تر، الکل مصرف کنند، اما کیفیت این خواب ممکن است ضعیف باشد و باعث شود روز بعد، احساس خستگی و ضعف کنند.

مشاوره

مشاوره و درمان شناختی رفتاری می‌تواند به بسیاری از زنان کمک کند تا احساسات خود را شناسایی و چرایی خود را پیدا کنند. صحبت کردن با یک مشاور می‌تواند به شکستن چرخه منفی ذهنی شما کمک کند.

درمان افسردگی با دارو

در درمان افسردگی با دارو دو روش هورمون تراپی و داروهای ضد افسردگی یائسگی می‌تواند استفاده شود. درمان جایگزین هورمونی (HRT) می‌تواند یک راه موثر برای مدیریت علائم خلقی خفیف مرتبط با یائسگی باشد. با این وجود، داروهای ضد افسردگی هنوز یک گزینه مدیریت مهم برای افسردگی مداوم یا شدید هستند.

درمان جایگزین هورمونی (HRT) 

اگر تغییرات خلقی شما مربوط به دوران پیش از یائسگی یا یائسگی باشد، شواهدی وجود دارد مبنی بر اینکه درمان جایگزینی هورمونی ممکن است به بهبود خلق‌ و خو کمک کند. اما این روش، درمانی برای افسردگی شدید محسوب نمی‌شود.

برخی از یافته‌ها نشان می‌دهند که استروژن، می‌تواند به کاهش گرگرفتگی و تعریق شبانه کمک کند، همچنین ممکن است به علائم خفیف تا متوسط مربوط به نوسانات خلقی و احساس افسردگی کمک کند. درمان جایگزین هورمونی می‌تواند کیفیت کلی زندگی، سطح انرژی و خواب شما را بهبود بخشد. به این نکته توجه کنید که این نوع درمان بر میل جنسی تأثیر منفی نمی‌گذارد یا باعث اختلال عملکرد جنسی نمی‌شود بر خلاف داروهای ضد افسردگی که می‌توانند باعث کاهش میل جنسی شوند.

داروهای ضد افسردگی یائسگی

اگر به شما توصیه شده است که HRT مصرف نکنید، یا به دلایل دیگری قصد مصرف دارو‌های هورمونی را ندارید، داروهای ضد افسردگی یائسگی یک جایگزین هستند، به خصوص اگر افسردگی بالینی دارید.
این دارو ها می‌توانند خلق و خوی شما را بهبود بخشند، به شما کمک کنند بهتر بخوابید و اضطراب شما را کاهش دهند. اگرچه HRT یک درمان موثرتر است، ولی دارو‌های ضد افسردگی یائسگی نیز ممکن است برخی از علائم یائسگی مانند گرگرفتگی را کاهش دهد.

کلام آخر

نوسانات خلقی و احساس غمگینی و تحریک پذیری از اتفاقات رایج در دوران پیش از یائسگی و یائسگی هستند. با این حال، تمایز بین افسردگی بالینی و فراز و نشیب های مربوط به تغییر هورمون‌ها می‌تواند چالش برانگیز باشد. اگر نگران سلامت جسمی یا روانی خود هستید، اولین قدم را بردارید و با پزشک خود قرار ملاقات بگذارید. در نهایت، بسیار مهم است که با یک طرز فکر مثبت و حمایت عاطفی به این دوره از زندگی‌تان وارد شوید. در مورد احساسات خود صادق باشید و با داشتن یک سبک زندگی سالم از بار احساسات منفی خود کم کنید.

شما می‌توانید برای خواندن مقالات بیشتر به مجله اینترنتی مام مراجعه کنید، همچنین برای رزرو نوبت و مشاوره حضوری با متخصصین ما، به مرکز مام مراجعه کنید.