مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب

تایید شده توسط:
دکتر زهرا خلج عضو گروه زنان، جراح و متخصص زنان و زایمان ...
یبوست در پریود و راهکار برای کنار آمدن با آن
به نظر میرسد همیشه زمان پریود شدن خیلی زود برمیگردد و اگر از سندرم پیش از قاعدگی (PMS) از جمله یبوست هم قبل از شروع پریود رنج میبرید، به معنای واقعی کلمه شروع دوباره پریود میتواند یک دردسر واقعی باشد! یبوست و سایر تغییرات در دستگاه گوارش، قبل و در طول قاعدگی بسیار رایج است و احتمالا همه ما آن را به نحوی تجربه کرده باشیم.
این تغییرات معمولاً در نتیجه تغییرات طبیعی در سطح هورمونها اتفاق میافتند. یبوست در دوران قاعدگی ممکن است ناراحت کننده باشد، اما تا زمانی که علائم نگران کننده دیگری مانند خون در مدفوع یا درد شدید نداشته باشید، جای نگرانی نیست و طبیعی در نظر گرفته میشود. برای اطلاعات بیشتر در مورد اینکه چرا یبوست در پریود اتفاق میافتد و چگونه میتوانید این مشکل را مدیریت کنید، تا انتها این مطلب همراه ما باشید.
علت یبوست در پریودی
مانند بسیاری از علائم قاعدگی، متخصصان کاملاً مطمئن نیستند که چه چیزی باعث یبوست در پریود میشود. اما نوسانات در هورمونهای پروژسترون و استروژن احتمالاً یک عامل مهم در بروز این علائم باشد. مشکلات زمینهای و شرایط محیطی نیز میتواند در بروز یبوست در پریودی نقش داشته باشد.

تغییرات هورمونی
چرخه قاعدگی چرخهی پیچیدهای است اما اساساً شامل دو هورمون کلیدی است: استروژن و پروژسترون. درست قبل از شروع قاعدگی، سطح پروژسترون در خون افزایش مییابد و با شروع خونریزی کاهش پیدا میکند. این هورمونها نه تنها بر روی تخمکگذاری تاثیر میگذارند، بلکه میتوانند بر عادات گوارشی نیز تاثیر بگذارند. این هورمون پروژسترون است که میتواند با به تاخیر انداختن زمان انتقال غذا از روده بر سیستم گوارش شما تأثیر بگذارد و منجر به یبوست قبل از پریود شود. یبوست معمولاً با شروع قاعدگی برطرف میشود.
برخی دیگر از کارشناسان معتقدند که سطوح بالاتر استروژن ممکن است منجر به یبوست شود. به عنوان مثال، محققان در یک مطالعه در سال ۲۰۱۳ اثرات استروژن و پروژسترون را بر روی موشهای ماده و موشهای نر مطالعه کردند تا تعیین کنند آیا این هورمونها باعث یبوست میشوند یا خیر. در پایان مطالعه، محققان تاثیری بر حرکات روده از پروژسترون مشاهده نکردند.
آنها دریافتند که سطوح بالاتر استروژن (که قبل از پریود افزایش مییابد) حرکت روده را کند میکند و باعث یبوست میشود. توجه به این نکته مهم است که این یک مطالعه حیوانی بود. برای تعیین اینکه آیا استروژن عاملی برای یبوست است، تحقیقات بیشتری در انسان مورد نیاز است.
شرایط زمینهای
برخی از شرایط زمینهای نیز میتواند خطر ابتلا به یبوست در پریود را افزایش دهد. برای مثال هم سندرم روده تحریک پذیر (IBS) و هم آندومتریوز، میتوانند شما را مستعد ابتلا به یبوست در پریود، به خصوص در چند روز اول آن کنند.
چگونه از یبوست در پریود جلوگیری کنیم؟
اگر به طور منظم با یبوست در پریود مواجه هستید، چندین راهکار وجود دارد که میتواند به شما کمک کند از این مشکل اجتناب کنید:
داروهای پیشگیری از بارداری هورمونی را امتحان کنید. این داروها میتواند به حفظ هورمونهای شما در سطوح ثابت کمک کند و از یبوست و سایر مشکلات گوارشی جلوگیری کند. این قرص علاوه بر پیشگیری از بارداری، فواید دیگری نیز دارند، اما برای همه مناسب نیست.
از محرکهای غذایی خودداری کنید. برای جلوگیری از یبوست، مصرف غذاهای فرآوری شده را به همراه هر غذای پرچرب، قند و نشاسته کاهش دهید. در صورت امکان، این غذاها را با محصولات تازه و غلات کامل جایگزین کنید. با نزدیک شدن به دوره قاعدگی، برخی از نوشیدنی های کافئین دار یا الکلی خود را با چای و دمنوشهای گیاهی جایگزین کنید.
پروبیوتیکها را امتحان کنید. برای برخی افراد پروبیوتیکها برای درمان یبوست و سایر مشکلات گوارشی مفید است. سعی کنید غذاهای غنی از پروبیوتیک را در رژیم غذایی خود بگنجانید مانند ماست یونانی ساده با میوه یا سبزیجات ترشی.

درمان یبوست در پریودی
یبوست در پریود مشکل آزاردهندهای است، به خصوص در کنار علائم دیگری که با قاعدگی همراه است. اما چندین راهکار وجود دارد که میتوانید برای مدیریت یبوست و به حداقل رساندن تأثیر آن بر زندگی روزمره خود انجام دهید؛ از جمله:
افزودن فیبر بیشتر به رژیم غذایی
فیبر به افزایش حجم مدفوع و حرکت آسان آن در سیستم گوارش کمک میکند. این تاثیر به ویژه در طول دوره قاعدگی، زمانی که سیستم شما ممکن است به دلیل هورمونها کند شده باشد، اهمیت زیادی دارد. سعی کنید هر روز یک تا دو وعده میوه، سبزیجات یا غلات کامل را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. برخی از غذاهای ضد یبوست که میتوانید امتحان کنید عبارتند از:
- سیب؛
- گلابی؛
- لوبیا؛
- عدس؛
- سبزیجات تیره و برگ دار؛
- غلات کامل.
نوشیدن آب بیشتر
نوشیدن اب یکی از راه هی مقابله با یبوست در پیود است. اگر آب کافی دریافت نکنید، ممکن است در طول دوره قاعدگی خود دچار یبوست شوید. نوشیدن آب کافی تضمین میکند که بدن شما از جمله سیستم گوارش عملکرد خود را به درستی انجام میدهد. دستگاه گوارش به آب نیاز دارد تا غذا را به طور موثر تجزیه کند و آن را در رودهها حرکت دهد و به مدفوع تبدیل کند تا به راحتی دفع شود.
نوشیدنیهای کافئیندار دیورتیکهای طبیعی هستند و میتوانند میزان آب را در بدن شما کاهش دهند. در نتیجه مقدار آب در دسترس برای جذب مدفوع کاهش پیدا میکند.
بهترین راه برای نوشیدن آب کافی این است که همیشه یک بطری همراه خود داشته باشید. اگر بطری همراه شما باشد، مدام به شما یادآوری میشود که آن را بنوشید، برخلاف لیوانی که در کمد پنهان شده است و دور از چشم و ذهن! به خاطر داشته باشید که میتوانید آب مورد نیاز بدن را از غذاهایی مانند سوپ یا میوهها و نوشیدنیهای مختلف دریافت کنید. اگر از نوشیدن آب خسته شده اید، آب گرم با لیمو یک درمان خانگی محبوب برای یبوست است.
فعالیت فیزیکی
فعالیت فیزیکی، رودهها و محتویات آن را به حرکت در میآورد. ورزش گردش خون و اکسیژن را در سراسر بدن، از جمله لگن و روده، بهبود میبخشد که به تسکین علائم قبل از قاعدگی و همچنین یبوست کمک میکند. زمانی که با گرفتگی عضلات و سایر علائم قاعدگی مواجه هستید، پیدا کردن انگیزه برای ورزش میتواند سخت باشد، اما حتی یک پیادهروی ملایم ۲۰ دقیقهای میتواند کمک بزرگی باشد.
به تاخیر نینداختن دفع مدفوع
اگر عادت دارید موقع احساس نیاز به دستشویی رفتن، حرکات روده خود را متوقف کنید و دستشویی رفتن را به تاخیر بیندازید، بهتر است این عادت را کنار بگذارید چرا که یبوست را تشدید میکند. با این کار مدفوع زمان بیشتری خواهد داشت تا سفتتر شود و عبور آن سختتر و دردناکتر خواهد شد.
کمک گرفتن از داروها
میتوانید ملینها را بدون نسخه از هر داروخانهای خریداری کنید اما حتما قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنید. ملینها گاهی اوقات میتوانند عادتساز باشند و بدن شما بدون استفاده از آنها دیگر نتواند به راحتی دفع مدفوع داشته باشد. بنابراین دستورالعملهای روی بستهبندی را مطالعه کنید و از مصرف زیاد یا طولانی مدت آنها خودداری کنید.
محدود کردن نمک و قندهای تصفیه شده
رژیم غذایی تاثیر بسیاری در یبوست در پریود دارد. اگر رژیم غذایی سرشار از غذاهای فرآوری شده دارید (مانند غذاهای آماده و سوسیس و کالباس و ...) بهتر است مصرف آن را تا آنجا که ممکن است در طول دوره قاعدگی خود محدود کنید. زیرا چنین مواد غذایی حاوی سطوح بالایی از شکر و نمک تصفیه شده هستند که میتواند تأثیر بسیار چشمگیری بر هورمونها و هضم غذا داشته باشند.

دیگر مشکلات گوارشی در پریود
تجربه مشکلات گوارشی غیر از یبوست در طول قاعدگی معمول است. ممکن است اسهال یا نفخ را هم تجربه کنید. این مشکلات به دلیل پروستاگلاندینها اتفاق میافتد که هورمونهایی هستند که به انقباض رحم کمک میکنند و پوشش داخلی آن را میریزند و در نتیجه پریود میشوید. اما میتوانند بر سیستم گوارشی هم تاثیر بگذارند. برای کمک به رفع این مشکلات گوارشی:
- نوشیدنی های شیرین یا کافئین دار را محدود کنید؛
- مصرف غذاهای سرشار از سدیم را کاهش دهید؛
- مصرف غذاهایی که باعث ایجاد نفخ میشوند را کاهش دهید.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم
اگر یبوست در پریود بسیار آزار دهنده نبود و یا حرکات روده شما در عرض چند روز پس از شروع قاعدگی به حالت عادی برگردد، به احتمال زیاد هیچ دلیلی برای نگرانی در مورد یبوست در پریودی وجود نداشته باشد. اما اگر این مشکل مانع از زندگی روزمره شما شده یا بیش از سه روز طول کشیده، با ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی خود صحبت کنید تا مطمئن شوید که مشکل دیگری در جریان نیست.
اگر شما هم این علائم را در طول سیکل خود تجربه میکنید، حتما به یک پزشک متخصص مراجعه کنید. این علائم میتوانند نشان دهنده نوعی مشکل اساسی از جمله IBS یا اندومتریوز باشند.
- پریودهای بسیار دردناک؛
- خون در مدفوع؛
- درد کمر؛
- خونریزی شدید در طول قاعدگی؛
- درد ضربان دار در لگن و قسمت بالایی پاها؛
- مشکلات گوارشی مداوم و شدید در طول قاعدگی و سایر مواقع؛
- حالت تهوع و استفراغ در طول قاعدگی.
کلام آخر
دلایل متعددی وجود دارد که چرا شما یبوست در پریود را تجربه میکنید و یکی از آنها تغییرات هورمونی شما است. ممکن است متوجه شوید که قبل از برخی سیکلها یبوست دارید. در هر صورت، داشتن این مشکل و سایر مشکلات گوارشی قبل یا بعد از پریود کاملاً طبیعی است. برای اطلاع از اینکه چرا ممکن است قبل از پریود یبوست داشته باشید، راههای تسکین و زمان مراجعه به پزشک این مقاله را بخوانید.
همچنین مام اپ به شما کمک میکند تا سیکل قاعدگی خود را ثبت و پیش بینی کنید، همچنین باعث بهبود رابطه عاطفی و جنسی شما، با همراه یارتان، میشود.
شما میتوانید برای خواندن مقالات بیشتر به مجله اینترنتی مام مراجعه کنید، همچنین برای رزرو نوبت و مشاوره حضوری با متخصصین ما، به مرکز مام مراجعه کنید.
نویسنده مقاله : الهام اسدی
منابع:
برچسب ها :
پریود