مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب

تایید شده توسط:
دکتر مژگان وهابی عضو گروه زنان، متخصص زنان و زایمان ...
پریود چیست
پریودی که هر کدام از ما یک اسم خاص مثل قاعدگی، عادت ماهانه و ... برای آن در نظر گرفتیم، خونریزی طبیعی واژینال است که در نتیجه تغییرات هورمونی از بعد بلوغ به صورت ماهانه ایجاد میشود. وقتی از فواید پریود شدن صحبت میکنیم، بسیاری از خانمها فقط دید منفی به قاعدگی خود دارند و پریود را به عنوان یک دردسر میبینند؛ اما اینطور نیست و اتفاقا سیکلهای قاعدگی منظم نشان میدهند که هورمونهای شما در تعادل هستند و بدنتان برای بارداری آماده است.
حتما برای همه ما پیش آمده که از خودمان بپرسیم پریود چیست، چرا پریود میشویم، چه جوری پریود شروع میشود و ... . در ادامه این مطلب به این سوالات پاسخ خواهیم داد.
چرا پریود می شویم
تصور بعضی افراد این است که با پریود بافت اضافه و خون آلوده از بدن خارج میشود، اما اینگونه نیست. همان طور که گفته شد، سیکل قاعدگی توسط هورمونها کنترل میشود. غده هیپوفیز و تخمدانها هورمونهای خاصی را در زمانهای خاصی در طول چرخه قاعدگی تولید و ترشح میکنند. این هورمونها باعث ضخیم شدن پوشش داخلی رحمی میشوند. در واقع این اتفاق میافتد تا اگر حاملگی رخ دهد، تخمک بارور شده بتواند در دیواره رحم کاشته شود. این هورمونها همچنین باعث میشوند که تخمدانها تخمک را آزاد کنند.
تخمک به سمت لولههای فالوپ حرکت میکند و منتظر اسپرم میماند. اگر اسپرم آن تخمک را بارور نکند، بارداری اتفاق نمیافتد و پوشش داخلی رحم میریزد و سیکل قاعدگی شروع میشود. پس میتوان گفت بدن بعد از بلوغ در هر سیکل خودش را برای بارداری آماده میکند و اگر خبری از بارداری نباشد، ریزش میکند و آماده ماه بعدی میشود.
در پریود بدنمان چه تغییراتی میکند
تغییرات هورمونی که در بدن ایجاد میشود، باعث ریزش پوشش داخلی رحم یا همان اندومتر میشود. این پوشش همراه با مقداری خون از طریق دهانه رحم و واژن خارج میشود و پریود شروع میشود.

علائم پریود چیست
تغییرات هورمونی در طول سیکل قاعدگی باعث ایجاد علائم سندرم پیش از قاعدگی و پریودی میشوند. اکثر خانمها این علائم را تجربه میکنند اما برای هر فرد ممکن است نوع یا شدت آن متفاوت باشد. لازم به ذکر است که این موارد نباید در انجام کارهای روزمره شما اختلال ایجاد کند؛ بنابراین اگر علائم شدید و غیرطبیعی دارید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. اما علائم پریود چیست. از علائم پریود میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- حساس شدن سینهها؛
- گرفتگی و انقباض شکم؛
- کمردرد؛
- نفخ؛
- مشکلات گوارشی؛
- خستگی؛
- سردرد؛
- تغییرت خلق و خو؛
- مشکلات خواب؛
- آکنه روی صورت و بدن.
تجربه اولین پریود
این روند در سنین ۱۱ تا ۱۴ سالگی شروع و تا زمان یائسگی یعنی تا حدود ۵۱ سالگی ادامه مییابد. در اوایل بلوغ، سیکل قاعدگی معمولا نظم مشخصی ندارد اما به تدریج منظمتر میشود. هنگامی که بدن شما به دوره یائسگی هم نزدیک میشود، پریودی شما دوباره تغییر میکند و نامنظمتر میشود.
محصولات بهداشتی مورد نیاز در پریود چیست
محصولات بهداشتی مختلفی برای استفاده در روزهای پریود در دسترس هستند. آشناترین محصول بهداشتی که قطعا همه ما از آن استفاده کردیم، نوار بهداشتی است. اما محصولات بهداشتی دیگری هم هستند که میتوانند در روزهای پریود به شما کمک کنند، مثل:
- پد بهداشتی؛
- تامپون؛
- کاپ قاعدگی؛
- شورتکس یا شورت پریود.

اختلالات قاعدگی
برای اینکه بدانیم چه موقع پریودمان طبیعی نیست و دچار اختلال قاعدگی شده، ابتدا باید بدانیم سیکل طبیعی به چه شکل است.
چرخه قاعدگی در هر فردی متفاوت است اما بهطورکلی روند یکسانی دارد. یک سیکل طبیعی بین ۲۱ تا ۳۵ روز و به طور متوسط ۲۸ روز طول میکشد. منظور ما از یک سیکل، از اولین روز پریودی تا اولین روز پریودی بعدی است. خونریزی قاعدگی معمولا بین ۲ تا ۷ روز طول میکشد و در روزهای اول شدیدتر است. روزهای اول قاعدگی، خون به رنگ قرمز و در روزهای بعدی، رنگ خون معمولا صورتی، قهوهای یا سیاه و به صورت لکه بینی میباشد. پس اگر:
- طول سیکل قاعدگیتان کوتاه است و از ۲۱ روز کمتر است؛
- فاصله بین سیکلهای شما از ۳۵ روز بیشتر است یا پریود نامنظم دارید؛
- بین سیکلهای قاعدگی لکهبینی دارید؛
- حجم خونریزیتان زیاد است؛
- خونریزیتان بیشتر از یک هفته طول میکشد؛
- خونریزیتان کمتر از دو روز است.
به این معنی است که یک جای کار میلنگد و مشکلی در سیکل قاعدگیتان وجود دارد و باید به دنبال درمان باشید. عوامل بسیاری سبب ایجاد تغییر در نظم و روند طبیعی چرخه قاعدگی طبیعی عادت ماهانه یک خانم میشوند که به صورت کلی به این تغییرات، اختلالات قاعدگی میگویند. درمان اختلالات قاعدگی براساس سبک زندگی افراد، نوع اختلالی که دارند و یا اینکه قصد بارداری دارند یا نه، متفاوت میباشد.
چگونه سیکل پریود خود را ثبت کنیم؟
خانمها معمولا به دو روش سیکل پریود خودشان را ثبت میکنند، برخی از بانوان با ثبت در تقویم متوجه عقب افتادن پریود خودشان میشوند و برخی دیگر با استفاده از اپلیکیشن قاعدگی، علاوه بر اینکه به طور کامل سیکل پریود خودشان را ثبت میکنند، متوجه هر تغییر کوچک در سیکل خود میشوند.
مام اپ به شما کمک میکند تا سیکل قاعدگی خود را ثبت و پیش بینی کنید، همچنین باعث بهبود رابطه عاطفی و جنسی شما، با همراه یارتان، میشود
چه زمان به پزشک مراجعه کنیم
اکثر بینظمیهای چرخه قاعدگی، دلیل مهمی ندارند اما گاهی اوقات میتواند نشانهای از وجود مشکل باشند. برای همین لازم است در صورت وجود هر اختلالی در روند قاعدگی به پزشک مراجعه کنید.
کلام آخر
در این مقاله در مورد اینکه پریود چیست و چرا پریود میشویم صحبت کردیم. پریود منظم، نشانه سلامتی، تعادل هورمونها و باروری محسوب میشود. بسیاری از مشکلات میتوانند منجر به نامنظم شدن سیکلهای قاعدگی شوند؛ بنابراین بهتر است تاریخ سیکلهای خود را یادداشت کنید و به علائم خود در پریودی توجه بیشتری داشته باشید تا وقتی اختلالی در این روند پیش میآید، متوجه آن شوید.
شما میتوانید برای خواندن مقالات بیشتر به مجله اینترنتی مام مراجعه کنید، همچنین برای رزرو نوبت و مشاوره حضوری با متخصصین ما، به مرکز مام مراجعه کنید.
نویسنده مقاله : هاجر خاچی شکری
برچسب ها :