مرکز مام

نوبت‌دهی مرکز مام

نوبت‌دهی

پنهان کردن فهرست مطالب سلامت زنان و مردان

پنهان کردن فهرست مطالب سلامت زنان و مردان

مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری

مشاهده فهرست مطالب

کجی آلت تناسلی

کجی آلت تناسلی یا پیرونی چیست

برخی از مردان از کجی آلت تناسلی خود شکایت می‌کنند وای آیا کجی آلت تناسلی نرمال است؟ و یا اختلال محسوب می‌شود؟ در این مقاله به بررسی این موضوع‌پردازیم.

کجی آلت تناسلی چیست

کجی آلت تناسلی یا بیماری پیرونی، یک اختلال اکتسابی بوده که موجب انحراف آلت تناسلی، کوتاه شدن آلت تناسلی و حتی درد در زمان نعوذ می‌شود. 5 درصد از مردان دنیا به این مبتلا هستند. لازم به ذکر است که انحراف آلت تناسلی در حالت نعوذ تاحدی نرمال و طبیعی است و مسئله نگران کننده‌ای نیست، این در حالی است که بیماری پیرونی سبب نعوذ دردناک شده و باعث ایجاد اختلال در نعوذ و رابطه جنسی می‌شود.

علت کج بودن آلت تناسلی

علت اصلی کجی آلت تناسلی مردان هنوز به طور دقیق مشخص نیست. بسیاری از دانشمندان، تشکیل پلاک فیبری حاصل از ضربه که باعث خونریزی داخلی در آلت تناسلی مردان می شود را عامل اصلی کج بودن آلت تناسلی مردان می دانند. گرچه ممکن است مردان اصلا متوجه آسیب یا ضربه وارده به آلت تناسلی خود نشوند.

گاهی کج بودن آلت تناسلی در اثر گذر زمان ایجاد می‌شود که ممکن است به ژنتیک مرتبط باشد. در برخی مردان، آسیب جسمی و ژنتیک به صورت همزمان، عامل کجی آلت تناسلی هستند. بیماری پیرونی همچنین می تواند در اثر عوارض جانبی برخی از داروها ایجاد گردد، اما هنوز هیچ مدرک ثابت شده ای برای نشان دادن تاثیر این داروها در کجی آلت تناسلی وجود ندارد.

کجی آلت تناسلی یا پیرونی چیست

علائم بیماری پیرونی

علائم کج بودن آلت تناسلی ممکن است به آرامی یا به یک باره ایجاد شود. از جمله علائم کجی آلت تناسلی می توان به موارد زیر شاره کرد:

  • ایجاد یک منطقه ضخیم یا پلاک در بافت آلت تناسلی مردان (به ندرت بیش از یک پلاک وجود دارد)؛
  • انحنا در آلت تناسلی در هنگام نعوظ؛
  • درد در آلت تناسلی مردان بویژه در هنگام نعوظ (درد در مواقع غیر از نعوظ بسیار نادر است)؛
  • آلت تناسلی شبیه ساعت شنی.

برخی از مردان مبتلا به بیماری پیرونی در ناحیه آلت تناسلی خود احساس درد دارند، در حالی که بعضی دیگر از بیماران ممکن است هیچ دردی نداشته باشند. البته این امکان وجود دارد که درد با گذشت زمان بهتر شود، اما در موارد شدید، انحنا در آلت تناسلی می تواند نزدیکی را دشوار، دردناک و گاهی غیر ممکن سازد. بیماری پیرونی همچنین ممکن است باعث اختلال نعوظ و در نهایت ناتوانی جنسی گردد.

تشخیص بیماری پیرونی

بیمار باید در مورد سابقه آسیب دیدگی پیش از شروع علائم کجی آلت تناسلی با پزشک خود صحبت کند. پزشک در هنگام معاینه، بافت سخت شده ناشی از بیماری پیرونی را لمس می‌نماید. البته انجام معاینه فیزیکی همیشه ضروری نیست.

گاهی در هنگام معاینه آلت تناسلی، جهت بررسی اختلال نعوظ در بیمار ممکن است به او دارو تزریق شود تا القای نعوظ ایجاد گردد. در صورت وجود انحنای آلت تناسلی ممکن است عکسبرداری با اشعه ایکس یا سونوگرافی آلت تناسلی انجام گیرد. در موارد اندکی که معاینه بیمار، وجود بیماری پیرونی را تایید نمی‌کند و یا در صورت تشدید شرایط بیمار، پزشک ممکن است نمونه برداری یا بیوپسی انجام دهد. بیوپسی شامل برداشتن بخشی از منطقه آسیب دیده و بررسی آزمایشگاهی نمونه آلت تناسلی می باشد.

تاثیر سن بر بیماری پیرونی

اگرچه بیشتر مردان در میانسالی به بیماری کجی آلت تناسلی مبتلا می شوند، اما مردان جوان و مسن هم می توانند انحنای آلت تناسلی داشته باشند. با افزایش سن مردان، شیوع انحنای آلت تناسلی افزایش می یابد، اما کجی آلت تناسلی در افراد مسن طبیعی نیست.

کجی آلت تناسلی یا پیرونی چیست

درمان کجی آلت تناسلی

 اکثر مردان مبتلا به بیماری پیرونی، مشکلی در رابطه جنسی و نزدیکی ندارند؛ اما برخی از مردان مبتلا به کجی آلت تناسلی، دارای رابطه جنسی دردناک و اختلال نعوظ هستند. بسته به علائم عارضه انحنای آلت تناسلی، درمان آن شامل روش‌های دارو درمانی و عمل جراحی می‌باشد. 

بیماری پیرونی گاهی خودبه ‎خود برطرف می‌شود و ممکن است نیازی به درمان نباشد، زیرا اغلب بیماران مبتلا به این عارضه، درد ندارند و یا این بیماری سبب ناتوانی جنسی و اختلال در نزدیکی آن‌ها نمی‌شود.

درمان کجی آلت تناسلی توسط روش‌های مختلفی مانند استفاده از داروها، تزریق استروئیدها در ناحیه آسیب دیده و عمل جراحی انجام می‌گیرد، هرچند که شواهد اندکی در مورد تاثیر داروها در بهبودی بیماری پیرونی وجود دارد.

درمان معمولا 1 تا 2 سال و یا مدت بیشتری به طول می‌انجامد تا انحنای آلت تناسلی اصلاح یابد. موارد خفیف کج بودن آلت تناسلی به درمان نیاز ندارد. همچنین درد در بیماران پیرونی فقط هنگام اختلال نعوظ ایجاد می‌شود و بیمار معمولا درد خفیفی دارد. اگر بیماری پیرونی باعث ایجاد اختلال در رابطه جنسی و ناتوانی جنسی نگردد، درمان ضرورتی ندارد.

روش درمان کجی آت تناسلی

جهت درمان کجی آلت تناسلی، در ابتدا ممکن است قرص هایی از قبیل پنتوکسی فیلین یا پتاسیم برای بیمار تجویز شود. در صورت عدم بهبودی بیمار، داروی وراپامیل یا کلاژناز به آلت تناسلی تزریق می گردد. اگر این درمان هم موثر نباشد، فقط در صورت وجود ناتوانی جنسی یا اختلال نعوظ، ممکن است پزشک برای بیمار عمل جراحی را در نظر بگیرد. شایع‌ترین روش‌های جراحی بیماری پیرونی عبارتند از: 

  • برداشتن بافت پلاک آلت تناسلی و سپس پیوند بافت آلت تناسلی؛
  • تغییر یا حذف بافت آلت تناسلی مقابل پلاک (این امر می تواند اثر بیماری را خنثی نماید)؛
  •  استفاده از ایمپلنت برای راست نگه داشتن آلت تناسلی مردان.

متاسفانه روش‌های ذکر شده، روش‌های مطمئنی برای درمان بیماری پیرونی نیستند. برداشتن پلاک آلت تناسلی می‌تواند منجر به ایجاد اختلال نعوظ گردد. به عمل جراحی برداشتن بافت اطراف آلت تناسلی، روش Nesbit می‌گویند که این روش نیز می‌تواند باعث اختلال نعوظ شود.

در برخی موارد، کاشت پروتز آلت تناسلی می‌تواند یک راه درمان برای کج بودن آلت تناسلی باشد. این روش درمانی فقط برای بیماران مبتلا به بیماری پیرونی و افراد مبتلا به اختلال نعوظ مورد استفاده قرار می‌گیرد. درمان جراحی روش مناسب تری جهت درمان بیماری پیرونی است، اما به دلیل بروز عوارض احتمالی جراحی که اغلب هم قابل اصلاح نیستند، پزشکان ترجیح می‌دهند فقط مردانی که کجی آلت تناسلی شدید دارند را جراحی کنند تا در برقراری رابطه جنسی آن‌ها اختلال ایجاد نشود.

  • مصرف ویتامین جهت درمان بیماری پیرونی:.

استفاده از ویتامین E و آمینوبنزوات پتاسیم که با ویتامین B مرتبط هستند، نتایج متعددی را در درمان این عارضه نشان داده‌اند. البته لازم به ذکر است که روش‌های نام برده هنوز در درمان بیماری پیرونی اثبات نشده‌اند. 

  • سایر روش‌های درمان بیماری پیرونی:

تزریق مستقیم مواد شیمیایی به پلاک و پرتودرمانی از دیگر روش‌های درمان بیماری پیرونی هستند، اما از آنجا که پرتودرمانی فقط باعث کاهش درد بیماری می‌گردد، این روش به ندرت انجام می‌شود. لازم به ذکر است که این روش‌های درمانی هنوز اثبات نشده اند.

کاهش درد در بیماری پیرونی

احساس درد در اکثر مردانی که به دلیل بیماری پیرونی در آلت تناسلی خود و هنگام نزدیکی درد دارند، با از بین رفتن التهاب به خودی خود برطرف می شود. روند درمان این بیماری ممکن است 6 تا 18 ماه طول بکشد. 

پیشگیری از بیماری پیرونی

کجی آلت تناسلی قابل پیشگیری نیست. با این حال مردان در میانسالی و در صورت داشتن رابطه جنسی، بیشتر به بیماری پیرونی مبتلا می‌شوند.

کلام آخر

 بیماری پیرونی یا کجی آلت تناسلی یکی از اختلالات دستگاه تناسلی مردان است که در اثر اسکار بافت آلت تناسلی مردان ایجاد می‌شود. بیماری پیرونی می‌تواند منجر به خم شدن یا کج بودن آلت تناسلی مردان گردد. در این مقاله به صورت کامل بیماری پیرونی، علت و درمان آن را بررسی کردیم.

 شما می‌توانید برای خواندن مقالات بیشتر به مجله اینترنتی مام مراجعه کنید، همچنین برای رزرو نوبت و مشاوره حضوری با متخصصین ما، به مرکز مام مراجعه کنید.

نویسنده مقاله : الميرا بابكان راد