مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب

تایید شده توسط:
دکتر الناز حسینی عضو گروه زنان، جراح و متخصص زنان و زایمان ...
جراحی فیبروم رحمی + انواع میومکتومی
فیبرومهای رحمی رشد غیرسرطانی (خوش خیم) بافت عضلانی داخل یا اطراف رحم هستند که معمولاً در سنین ۲۰ تا ۳۰ سالگی دیده میشوند. فیبرومها براساس محل رشدشان در رحم تقسیمبندی میشوند. شایعترین نوع فیبروم، فیبروم داخل عضله رحم یا اینترامورال است. نوع دیگر آن به صورت توده برجسته خارج از رحم رشد میکند و فیبروم ساب سروزال نامیده میشود. یک نوع فیبروم هم وجود دارد که داخل حفره رحم رشد میکند و فیبروم زیر مخاطی نامیده میشود.
علائم و نشانههای فیبروم رحمی میتواند شامل خونریزی شدید یا دردناک قاعدگی، احساس فشار یا پری لگن، فشرده شدن مثانه یا رودهها و مشکل در باروری باشد. درمانهای مختلفی در صورت ابتلا به فیبروم رحمی در پیش رو شماست که میتوانید از آنها کمک بگیرید. در ادامه در مورد این درمانها صحبت خواهیم کرد.
جراحی فیبروم رحمی
همانطور که گفته شد فیبرومها میتوانند در قسمتهای مختلف رحم قرار داشته باشند. رویکرد درمان بسته به اندازه و محل قرارگیری و اهداف درمانی شما میتواند متفاوت باشد. در بسیاری از موارد فیبرومها نیازی به درمان ندارند و با گذشت زمان از بین میروند. اما اگر علائم دردسرسازی دارید، گزینههای درمانی موثری مثل کمک گرفتن از داروها در دسترس است. یکی از روشهای درمان، جراحی فیبروم رحمی است.
دلایل جراحی
درمانهای دارویی میتوانند برای بهبود خونریزی شدید مفید باشند و فیبروم را کوچک کنند. اما گاهی اوقات درمان دارویی نتیجه بخش نیست و جراحی برای برداشتن فیبروم یا حتی خود رحم بهترین گزینه است. اگر فیبروم رحمی دارید که باعث ایجاد مشکلات زیر برای شما شده است، پزشک ممکن است جراحی فیبروم رحمی را برای برداشتن فیبروم، توصیه کند.
- درد مزمن لگن
- خونریزی نامنظم یا خونریزی بین پریودها
- خونریزی شدید قاعدگی
- ناتوانی در تخلیه کامل مثانه.

انواع روش های میومکتومی یا جراحی فیبروم
عمل جراحی فیبروم رحمی با عنوان جراحی میومکتومی شناخته میشود. جراحی میومکتومی از سه طریق انجام میشود که در ادامه به آن میپردازیم.
جراحی باز شکم
در این روش با ایجاد یک برش در شکم به رحم دسترسی پیدا میکنند و میوم را بر میدارند. این جراحی نسبتا سنگین بوده و با بیهوشی انجام میشود و به تجهیزات اتاق جراحی نیاز دارد.
میومکتومی با استفاده از لاپاراسکوپی
لاپراسکوپی یک روش عمل بسته بوده که بدون برش روی شکم انجام شده و عورض آن نسبت به جراحی باز شکم کمتر خواهد بود. این روش با استفاده از چند برش کوچک که ابزار جراحی و دوربین در آن قرار میگیرد، انجام میشود. البته این احتمال وجود دارد که فیبرومها پس از جراحی دوباره رشد کنند.
میومکتومی هیستروسکوپی
یکی از روشهای جراحی فیبروم رحم، میومکتومی هیستروسکوپی است. این جراحی از طریق واژن انجام شده و در آن میتوانند میوم های کوچک را بردارند. این جراحی سبک بوده و به بستری شدن نیازی ندارد. تنها در صورتی که میومها کوچک باشند، امکان برداشتن آنها طی هیستروسکوپی هم وجود دارد. اگر میخواهید در آینده باردار شوید و باروری خود را حفظ کنید، جراحی میومکتومی گزینه خوبی است.
میومکتومی هیسترکتومی
زمانی که بیمار قصد بارداری در آینده نداشته باشد یا میوم به قدری پیشرفته باشد یا مرتب عود کند، پزشک ممکن است برداشتن رحم را پیشنهاد بدهد که در این صورت بهترین روش خواهد بود. در این روش رحم به طور کامل برداشته میشود. این جراحی سنگین بوده و با بیهوشی همراه است. هیسترکتومی تنها راه حل دائمی برای درمان فیبروم رحم است.

روشهای دیگر درمان فیبروم
روش دیگری غیر از جراحی نیز وجود دارد که در این روشمیوم برداشته نمیشود بلکه توسط یک روش مهاجمی میوم درمان میشود.
ابلیشن
در این روش، گرمای حاصل از انرژی فرکانس رادیویی، فیبرومهای رحمی را از بین میبرد و رگهای خونی تغذیه کننده آنها را کوچک میکند. این کار را میتوان از طریق بریدگیهای کوچک در ناحیه شکم انجام داد که نوعی جراحی به نام لاپاراسکوپی است. اینکار همچنین میتواند از طریق واژن و دهانه رحم انجام شود.
آمبولیزاسیون شریان
آمبولیزاسیون شریان رحمی فرایندی است که در آن ذرات کوچکی به نام عوامل آمبولیک به شریانهایی که رحم را تغذیه میکنند تزریق میشود. این ذرات جریان خون فیبرومها را قطع میکنند و باعث کوچک شدن و از بین رفتن آنها میشوند.

نکات مهم در عمل میومکتومی
میتوان گفت که روشی نیست که بهترین روش جراحی فیبروم رحمی یا جراحی میومکتومی باشد. درمان مناسب و روش جراحی برای هر فردی بسته به وضعیت بالینی و شرایطی که دارد، متفاوت است. اگر جراحی میوم به شما پیشنهاد شده، حتما با یک جراح آموزش در این زمینه دیده مشورت کنید تا در مورد روش مناسبتر جراحی برای شما تصمیم بگیرید. برای انتخاب بهترین روش جراحی فیبروم عوامل زیر در نظر گرفته میشود
- سن بیمار
- وضعیت باروری و تصمیم به بارداری
- محل میوم در رحم
- سایز و تعداد فیبرومها
اقدامات قبل عمل
متخصص زنان و زایمان قبل از انجام جراحی شما را ویزیت خواهد کرد تا در مورد موارد زیر با شما صحبت کند
- روشهای بیهوشی.
- حساسیتهای دارویی.
- داروها و مکملهایی که مصرف میکنید و اینکه آیا نیاز به قطع مصرف آنها قبل از جراحی دارید یا خیر.
- مدت زمان ناشتا بودن قبل از جراحی.
ممکن است برای اطمینان از سلامت شما قبل جراحی فیبروم رحمی به آزمایشاتی نیاز باشد. پزشک با توجه به وضعیت بالینی هر فرد تصمیم میگیرد که به چه آزمایشاتی نیاز است.
مراقبت بعد عمل
بهبودی کامل پس از جراحی فیبروم رحم حدود شش هفته طول میکشد. بعد از جراحی فیبروم، نکات زیر را حتما رعایت کنید:
- آنتی بیوتیک و مسکن هایی که توسط پزشک تجویز شده را به موقع مصرف نمایید
- از انجام فعالیتهای سنگین پرهیز کنید
- ممکن است بعد از جراحی لاپاراسکوپی در ناحیه قفسه سینه و شانهها درد داشته باشید که معمولا به دلیل استفاده از دی اکسید کربن در حین پروسه جراحی میباشد. این درد اغلب بعد از چند روز از بین خواهد رفت
- از نوشیدن مایعات گازدار خودداری نمایید و غذاهای سبک میل کنید
- محل جراحی را تمیز و خشک نگه دارید
- لکه بینی یک تا دو هفته بعد از عمل طبیعی بوده و جای نگرانی ندارد.
عوارض جراحی فیبروم رحمی
جراحی فیبروم معمولا با عارضه جدی و طولانی مدتی همراه نیست. ندرتا جراحی برای برداشتن فیبروم میتواند با عوارض زیر همراه باشد
- از دست دادن خون زیاد حین جراحی
- چسبندگی
- عفونت.
در مواردی بسیار نادر ممکن است تومورهای سرطانی با فیبروم ها اشتباه گرفته شوند. در صورتی که تومور به قطعات کوچک تبدیل شود، احتمال گسترش آن افزایش مییابد.
کلام آخر
در این مقاله انواع روشهای جراحی فیبروم رحمی یا میومکتومی، همچنین روشهای درمان آن را بررسی کردیم. شما میتواندی با مراجعه به پرشک و بررسی شرایطتان توسط پزشک بهترین روش را برای درمان انتخاب کنید.
شما میتوانید برای خواندن مقالات بیشتر به مجله اینترنتی مام مراجعه کنید، همچنین برای رزرو نوبت و مشاوره حضوری با متخصصین ما، به مرکز مام مراجعه کنید.
نویسنده مقاله : هاجر خاچی شکری
منابع:
برچسب ها :
میوم رحممیوم درمان فیبروم رحمیفیبروم رحمی