مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب

درمان فیبروم رحم و تاثیر تغذیه در درمان فیبروم
ممکن است شما هم حین سونوگرافی متوجه وجود فیبروم در رحم خود شده باشید و احتمالا وجود این توده در رحم شما را نگران کرده باشد و به دنبال درمان فیبروم رحم باشید. در ادامه این مطلب، در مورد اینکه فیبروم چیست، چرا به وجود میآید و درمان فیبروم رحم صحبت خواهیم کرد. برای اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله فیبروم رحمی را در سایت مطالعه کنید.
فیبروم چیست
فیبروم مشکل شایعی در بین زنان است و تقریبا ۸۰ درصد از زنان در طول زندگی خود آن را تجربه میکنند. فیبروم رحم، که لیومیوم یا میوم نیز نامیده میشود، تومورهای عضلانی هستند که میتوانند در قسمتهای مختلف رحم رشد کنند. این بافتهای عضلانی به ندرت به سرطان تبدیل شده و ابتلا به آنها به معنی ریسک بیشتر ابتلا به سرطان رحم نیست. پریود نامنظم، خونریزی شدید رحمی در زمان پریود و علائم فشاری مانند احساس سنگینی یا فشار در لگن، از جمله شایعترین علائم میوم های رحمی هستند.
فیبرومها از نظر اندازه، شکل و محل قرارگیری بسیار متفاوت هستند. میومها میتوانند در رحم، دیواره رحم یا سطح آن ظاهر شوند. همچنین ممکن است توسط یک ساختار ساقه مانند به رحم متصل باشند. برخی از میوم ها ممکن است اندازه و شکل رحم را تحت تأثیر قرار دهند. فیبروم رحم معمولاً در سنین باروری ظاهر شده و در سنین 30 تا 40 سال شایعتر است، اما با این حال در هر سنی ممکن است مشاهده شود و حتی امکان بروز آن در یک دختر جوان نیز وجود دارد.
علیرغم تحقیقات انجام شده هنوز مشخص نیست دقیقا چه چیزی باعث ایجاد فیبروم میشود اما شواهد نشان میدهد این وضعیت ممکن است ژنتیکی باشد. اضافه وزن یا چاقی نیز خطر ابتلا به فیبروم را افزایش میدهد.
روش های تشخیص فیبروم رحم
روشهای مختلفی برای تشخیص میومهای رحمی وجود دارد. گاهی میومهای رحمی تا حدی بدون علامت هستن و به صورت اتفاقی طی سونوگرافی تشخیص داده میشوند. همچنین ممکن است پزشک در زمان انجام معاینه معمول لگنی، به دلیل لمس یک توده به وجود فیبروم در رحم مشکوک شود. از جمله روش های تشخیص فیبروم رحم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• سونوگرافی؛
• تستهای آزمایشگاهی؛
• ام ار ای (MRI)؛
• هیستروسونوگرافی؛
• هیستروسالپنگوگرافی؛
• هیستروسکوپی.
برای تشخیص فیبروم در دختر مجرد معمولا از روش هایی مانند سونوگرافی یا ام ار ای استفاده میشود تا آسیبی به قسمت واژینال دختر جوان وارد نگردد.

درمان فیبروم رحم
فیبرومها غیرسرطانی هستند و اغلب نیازی به درمان ندارند. اما در صورتی که وجود فیبروم در رحم علائم آزاردهندهای را برای شما ایجاد کرده باشد، چند گزینهی درمانی وجود دارد که میتواند به بهبود کیفیت زندگی شما کمک کند. از جمله درمانهای کمک کننده به بهبود فیبروم میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
درمان انتظاری
اگر علائمی ندارید یا علائمتان خفیف است، بهترین درمان فیبروم رحم، این است که کاری به فیبرومها نداشته باشید! به این نوع درمان، درمان انتظاری گفته میشود که در آن به دقت بر فیبرومهای شما تا زمانی که نیاز به اقدامات بیشتری باشد، نظارت میشود.
درمان دارویی فیبروم رحم
کمک گرفتن از داروهای هورمونی و غیرهورمونی گزینه دیگری است که میتواند علائمی مانند پریودهای سنگین، نامنظم یا دردناک را تسکین دهد. برای درمان دارویی لازم است به پزشک مراجعه کنید و پزشک، بر اساس شرایط شما داروها را برایتان تجویز کند. دارو درمانی میتواند علائم فیبروم مانند درد و خونریزی شدید را تا حد زیادی کاهش دهد. فیبروم رحم از بین نمیرود اما ممکن است با مصرف برخی از داروها کوچکتر شده یا علائم آن کمتر گردد.
داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن یا استامینوفن میتوانند به تسکین درد کمک کنند. در صورت وجود خونریزی شدید و در نتیجه کم خونی حاصل از آن، ویتامینها و مکملهای آهن نیز میتوانند کمککننده باشند.
درمان فیبروم رحم با جراحی
اگر علائم فیبروم متوسط یا شدید بوده و با دارو قابل کنترل نباشد و یا خونریزی شدید وجود داشته باشد، ممکن است برای تسکین علائم، به جراحی نیاز باشد. همچنین در صورت عود مجدد فیبروم یا وجود فیبروئیدهای متعدد، گزینهی نهایی برای درمان فیبروم رحم، عمل میومکتومی (جهت حفظ رحم برای تولید مثل) یا برداشتن رحم است.
این جراحی ممکن است شامل برداشتن میومها یا آمبولیزاسیون شریان رحمی باشد. البته در بعضی موارد نیاز است که رحم به طور کلی خارج شود ولی معمولا برای دختران مجرد این کار توصیه نشده و به عنوان گزینه آخر در نظر گرفته میشود. متخصصین زنان و زایمان باید در مورد احتمال بروز عوارض و مشکلات باروری و عود میومها پس از درمان با بیمار خود مشورت کنند و با توجه به شرایط بیمار بهترین راه ممکن را برای درمان انتخاب نمایند.
درمان خانگی فیبروم رحم
عامل مهمی که در کنترل بیماریهای مختلف از جمله فیبروم رحمی نقش دارد، تغذیه است. رعایت تغذیه مناسب برای فیبروم رحم به کنترل علائم و جلوگیری از رشد بیشتر فیبرومها کمک خواهد کرد. در حالت کلی سعی کنید سبزیجات سبز تازه و پخته شده، میوههای تازه، حبوبات و ماهی را به رژیم غذایی روزانه خود اضافه کنید. تحقیقات انجام شده نشان میدهد که مصرف منظم این مواد غذایی و رعایت تغذیه مناسب فیبروم میتواند به کاهش علائم فیبروم کمک کند. از سوی دیگر، خوردن گوشت گاو، ژامبون و سایر گوشت های قرمز ممکن است باعث عود علائم شما شود.

مواد غذایی مفید برای فیبروم
تغذیه در درمان فیبروم رحم فاکتور تاثیر گذاری است. حتما این سوال برای شما مطرح شده که آیا تغذیه در کاهش عوارض و یا درد فیبروم تاثیری دارد؟ یا اینکه برای بهبود فیبروم چی بخورم؟ درادامه به این سوال پاسخ خواهیم داد. رعایت نکات زیر در رژیم غذایی روزانه میتواند در طولانی مدت علائم فیبروم را بهبود بخشد.
فیبر
غذاهای غنی از فیبر به کاهش وزن و متعادل کردن هورمونها کمک میکنند. به همین دلایل، مصرف چنین مواد غذایی میتواند به جلوگیری و کاهش رشد فیبروم کمک کند. افزودن مواد غذایی زیر به رژیم غذایی میتواند به کاهش علائم فیبروم کمک کند.
- سبزیجات پخته و خام
- میوه های پخته، تازه و خشک
- نان سبوسدار و پاستا
- سبزیجات چلیپایی
- جو دوسر
- عدس
- جو
- لوبیا
ویتامین D
ویتامین D میتواند به کاهش خطر ابتلا به فیبروم کمک کند. بدن شما این ویتامین را به طور طبیعی زمانی که پوست شما در معرض نور خورشید قرار میگیرد، میسازد. اگر پوست تیرهتری دارید یا در آب و هوای سردتر زندگی می کنید، به احتمال زیاد دچار کمبود این خواهید شد. مکملها به همراه غذاهایی زیر میتوانند به تامین این ویتامین در بدن شما کمک کنند.
- زرده تخم مرغ
- شیر غنی شده، پنیر و محصولات لبنی
- غلات غنی شده
- ماهی های چرب مانند سالمون، تن و ماهی خال مخالی
- روغن کبد ماهی کاد.
لبنیات
محصولات لبنی مانند ماست و پنیر را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. لبنیات سرشار از کلسیم، فسفر و منیزیم هستند. این مواد معدنی ممکن است به جلوگیری از فیبروم و کاهش رشد آنها کمک کنند.
چای سبز
چای سبز حاوی چندین آنتی اکسیدان است. مطالعات نشان دادهاند این آنتیاکسیدان با کاهش التهاب و سطوح بالای استروژن به کند کردن رشد فیبروم ها کمک کند. چای سبز همچنین ممکن است علائم خونریزی شدید ناشی از فیبرومها مانند کم خونی را بهبود ببخشد.

مواد غذایی مضر برای فیبروم
بعضی از مواد غذایی که به طور معمول در رژیم غذایی روزانه ما است ممکن است باعث تحریک یا بدتر شدن فیبرومها شوند، در نتیجه لازم است که اگر در روند درمان فیبروم رحم هستید، از مصرف آنها پرهیز کنید. این مواد غذایی شامل موارد زیر است.
قند و کربوهیدرات
غذاهای شیرین و کربوهیدراتهای ساده از جمله غذاهای مضر برای فیبروم هستند. این غذاها سطح قند خون را افزایش میدهند. این باعث میشود بدن شما انسولین بیشتری تولید کند. انسولین اضافی میتواند باعث افزایش وزن شود و بر رشد فیبروم تأثیر بگذارد. بهتر است مواد غذایی زیر از برنامه غذاییتان حذف کنید.
- شکر
- نان سفید، برنج، ماکارونی و آرد سفید
- نوشابه و نوشیدنیهای شیرین
- آب میوههای مصنوعی
- چیپس سیب زمینی
- کراکرها.
نوشیدنیهای الکلی
نوشیدن هر نوع نوشیدنی الکلی ممکن است علائم فیبروم را افزایش دهد. چرا که الکل سطح هورمونهای مورد نیاز برای رشد فیبرومها را افزایش میدهد و ممکن است باعث واکنش التهاب شود. یک مطالعه نشان داد که زنانی که یک یا چند لیوان آبجو در روز مینوشند، ۵۰ درصد بیشتر در معرض ابتلا به فیبروم هستند. برای کمک به کاهش خطر ابتلا به فیبروم، از مصرف الکل خودداری کنید یا آن را محدود کنید.
استروژن گیاهی یا فیتو استروژن
برخی از غذاها حاوی مواد طبیعی هستند که استروژن موجود در بدن را تقلید می کنند که فیتواستروژن نامیده میشود. برخی از این غذاها ممکن است در صورت مصرف در مقادیر کم تا متوسط اثرات محافظتی داشته باشند، اما زمانی که در مقادیر زیاد مصرف شوند اثرات منفی دارند. ممکن است لازم باشد غذاهایی مانند غذاهای زیر را در برنامه غذاییتان محدود کنید.
- گوشت قرمز
- دانههای سویا
- شیر سویا
- توفو
- دانه کتان.
فست فود
فست فود و غذاهایی که حاوی مواد نگه دارنده هستند علائم فیبروم را شدیدتر کرده و یا ممکن است باعث رشد فیبروم شود. همچنین فست فود از طرفی باعث اضافه وزن و چاقی میشود، که اضافه وزن یک عامل محرک برای فیبروم است.

پیشگیری از فیبروم رحم و تغییر سبک زندگی
به طور کلی میتوان گفت روش قطعی برای پیشگیری از بروز فیبروم یا ردمان فیبروم رحم وجود ندارد، اما برخی از تحقیقات نشان میدهند که داشتن سبک زندگی سالم میتواند شانس ابتلا به فیبروم را درصدی کاهش دهد.
طبق مطالعات انجام شده، رژیمهای غذایی حاوی قند بالا ممکن است در برخی از زنان و به ویژه دختران جوان، باعث افزایش خطر بروز میوم شوند. همچنین ثابت شده است که خوردن میوههای تازه و سبزیجاتی مانند کلم بروکلی، کلم، گل کلم و شلغم میتواند احتمال بروز میوم را تا حد قابل ملاحظهای کاهش دهد. سبزیجات سرشار از فیبر و ویتامینهای مفید مانند بتاکاروتن، فولات، ویتامینهای C ، E و K و سایر مواد معدنی میتوانند نقش پیشگیریکننده در مقابل این عارضه داشته باشند. ورزش منظم نیز میتواند احتمال ایجاد فیبروم رحم را کاهش دهد.
در کنار رژیم غذایی، بعضی از تغییرات سبک زندگی هم میتواند به کنترل فیبروم رحمی کمک کند. استروژن یک هورمون مهم برای باروری سالم در زنان و مردان است. با این حال، استروژن بیش از حد میتواند خطر ابتلا به فیبروم را افزایش دهد یا عوارض آن را بدتر کند. بسیاری از درمانهای دارویی فیبروم به کاهش سطح استروژن کمک میکنند. راه های ساده غیردارویی برای متعادل کردن سطح استروژن عبارتند از…
کاهش وزن
چاقی و اضافه وزن خطر ابتلا به فیبروم را افزایش میدهد و علائم آن را تشدید میکند. سلولهای چربی استروژن بیشتری تولید میکنند، بنابراین کاهش وزن ممکن است به جلوگیری یا کند کردن رشد فیبروم کمک کند.
ورزش
یکی از عوامل دیگری که به کاهش خطر بروز میوم کمک میکند فعالیت روزانه و وزش است. این ورزش روزانه میتواند شامل پیاده روی سبک و یا فعالیت های ورزشی سبک باشد. ورزش علاوه بر اینکه به بهبود حال روحی شما کمک میکند، به کاهش وزن و نتیجتا کاهش احتمال ابتلا به میوم منجر میشود.
اجتناب از تماس با مواد شیمیایی مختل کننده هورمون
مواد شیمیایی طبیعی و مصنوعی میتوانند تعادل غدد درونریز شما را بهم بریزند و سطح استروژن را افزایش دهند. این مواد شیمیایی میتوانند از طریق پوست و غذا وارد بدن شما شوند. برای همین بهتر است از تماس با مواد شیمیایی موجود در مواد زیر خودداری کنید
- کودها
- آفت کشها
- پلاستیکهایی مانند BPA
- پوشش های نچسب روی ظروف پخت و پز
- رنگها.
کاهش فشار خون
تحقیقات نشان میدهد که تعداد زیادی از زنان مبتلا به فیبروم فشار خون بالا نیز دارند. تحقیقات بیشتری برای یافتن اینکه آیا ارتباطی بین ابتلا به فیبروم و فشارخون بالا وجود دارد یا نه مورد نیاز است. اما به هر حال متعادل کردن فشار خون برای سلامت کلی شما حیاتی است.
ارتباط وجود فیبروم و ایجاد ناباروری
فیبروم ها از نظر اندازه، محل و تعدادشان تا حد زیادی متفاوت هستند. متغیرهای گفته شده ممکن است با توجه به شرایط مختلف، سبب ایجاد ناباروری شوند. هر گونه تصمیمگیری برای انجام میومکتومی به منظور جلوگیری از ایجاد مشکلات دوران بارداری در آینده، باید با توجه به خطرهای جراحی، بیهوشی، احتمال ایجاد چسبندگیهای بعد از عمل و نیز با توجه به نگرانیهای مطرح در مورد ناراحتی بیمار، هزینهها و مدت دوری از محیط کار و خانواده انجام شود.
بسته به اندازه و محل قرارگیری میوم ها و علائمی که برای بیمار ایجاد می گردد از جمله خونریزی شدید، باید در مورد نوع درمان میوم تصمیمگیری شود. وجود فیبروم های زیر مخاطی سبب کاهش باروری شده و خارج کردن آنها در افزایش قدرت باروری تاثیرگذار است. فیبروم های زیرسروزی تاثیری بر میزان باروری نداشته و باعث ایجاد ناباروری نمیشوند، اما خارج کردن آن ها میزان باروری را افزایش میدهد. فیبروم های داخل جداری ممکن است احتمال ناباروری را اندکی افزایش دهند، اما خارج کردن آنها سبب افزایش باروری نمیشود. در هر صورت به دختران مجرد مبتلا به فیبروم رحم توصیه میشود که انجام عمل جراحی را تا زمان اقدام به بارداری به تعویق بیاندازد.
کلام آخر
در این مقاله به بررسی روشهای درمان فیبروم رحم یا میوم پرداختیم، همچنین به تاثیر تغذیه و تغییر سبک زندگی در درمان و پیشگیری از میوم پرداختیم. در واقع هرچه غذاهای سالم تری بخورید و سبک زندگی سالمتری داشته باشید احتمال ابتلا به میوم در شما کاهش پیدا میکند.
شما میتوانید برای خواندن مقالات بیشتر به مجله اینترنتی مام مراجعه کنید، همچنین برای رزرو نوبت و مشاوره حضوری با متخصصین ما، به مرکز مام مراجعه کنید.
نویسنده مقاله : هاجر خاچی شکری
منابع: