مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب

تایید شده توسط:
دکتر زهرا خلج عضو گروه زنان، جراح و متخصص زنان و زایمان ...
یائسگی و تنبلی تخمدان
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCO) یا تنبلی تخمدان یک اختلال شایع هورمونی است که از هر ۵ زن ۱ نفر را تحت تاثیر قرار میدهد. این بیماری باعث عدم تعادل هورمونی و ایجاد کیستهای ریز و متعدد در تخمدانها شده و مانع آزاد شدن تخمک میشود. در نتیجه خبری از پریود شدن منظم ماهانه نیست. محققان دقیقاً نمیدانند چرا این اتفاق میافتد، اما به نظر میرسد که عوامل ژنتیکی برخی افراد را نسبت به این بیماری مستعدتر میکند.
در یائسگی هم دقیقا پریود شدن متوقف میشود اما به دلیل کاهش سطح هورمونهای پروژسترون و استروژن. در واقع هم در سندرم تخمدان پلیکیستیک و هم در یائسگی تغییرات هورمونی اتفاق میافتد که مانع تخمک گذاری و پریود شدن میشود. به همین دلیل گاهی افراد نگران ارتباط PCO با یائسگی هستند.
با توجه به اینکه بسیاری از زنان در سراسر جهان از تنبلی تخمدان رنج میبرند و نگران عوارض آن بر زندگی باروری خود هستند، به اشتراک گذاشتن اطلاعات درست و علمی میتواند زندگی افراد مبتلا به این بیماری را با پاک کردن انگ، اصلاح اطلاعات نادرست و تشویق افراد مبتلا به کمک گرفتن از متخصص بهبود بخشد. تصورات غلط زیادی در مورد سندرم تخمدان پلی کیستیک و ارتباط آن با یائسگی وجود دارد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
تفاوت ﯾﺎﺋﺴﮕﯽ و تنبلی ﺗﺨﻤﺪان
میتوان گفت نگرانی در مورد ارتباط PCO با یائسگی بی دلیل است. چرا که شواهد هیچ ارتباطی بین تاثیر PCO بر یائسگی نشان نمیدهد. هم PCO و هم شروع یائسگی (زمان منتهی به یائسگی) باعث تغییرات و عدم تعادل هورمونی میشوند. اما یائسگی ناشی از کاهش تدریجی سطح هورمونهای زنانه است و سندرم تخمدان پلی کیستیک میتواند ناشی از سطوح بالای هورمونهای مردانه باشد. سندرم تخمدان پلیکیستیک یک بیماری است، در حالی که یائسگی یک تغییر فیزیولوژیک مانند بلوغ است.
از دیگر تفاوتهای یائسگی و تنبلی تخمدان میتوان گفت سندرم تخمدان پلی کیستیک معمولاً در نوجوانی یا اوایل بزرگسالی ایجاد میشود در حالی که یائسگی معمولاً پس از ۴۰ سالگی شروع میشود.
علائم یائسگی و تنبلی تخمدان
همانطور که علائم بلوغ و PCO میتوانند همپوشانی داشته باشند، علائم PCO و یائسگی نیز میتوانند شبیه به هم باشند. در واقع برخی از علائم رایج یائسگی در افراد مبتلا به PCO نیز ظاهر میشوند و تشخیص این دو حالت از هم را دشوار میکند، به خصوص اگر بیمار فقط در دهه ۴۰ خود علائم PCO را ببیند. برخی از علائم مشترک ﯾﺎﺋﺴﮕﯽ و تنبلی ﺗﺨﻤﺪان شامل موارد زیر است.
- پریودهای نامنظم یا از دست رفته؛
- افزایش وزن؛
- نوسانات خلقی؛
- مشکل در خوابیدن؛
- ناباروری؛
- رشد موی زائد در نواحی مانند صورت و سینه؛
- نازک شدن موهای سر؛
- مشکل در خوابیدن.
علائمی هم وجود دارند که صرفا ناشی از شروع یائسگی هستند و در افراد مبتلا به PCO رایج نیستند. از جمله این علائم میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- گرگرفتگی؛
- تعریق شبانه؛
- خشکی یا ناراحتی واژن در طول رابطه جنسی؛
- احساس فوریت و یا بی اختیاری ادرار؛
- عفونتهای مکرردستگاه ادراری.
اگر سندرم تخمدان پلی کیستیک دارید و هر یک از این علائم را تجربه میکنید، ممکن است در حال شروع یائسگی باشید. حتما با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود صحبت کنید تا علائم شما را بیشتر بررسی کند.
علائم تنبلی تخمدان در دوره پیش از یائسگی
در طی دوران پیش از یائسگی، تخمدانها، چه مبتلا به PCO باشند و چه نباشند، هورمونهای کمتری (استروژن و پروژسترون) تولید میکنند. هنگامی که افراد مبتلا به PCOS به دوران قبل از یائسگی میرسند، سطح آندروژن اضافی آنها نیز شروع به کاهش پیدا کردن میکند؛ زیرا تخمدان آنها به طور کلی هورمونهای کمتری تولید میکند. هر چند افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک که در زمان شروع یائسگی هستند هنوز هم سطح آندروژن بالاتری نسبت به بقیه دارند، اما برخی از علائم مرتبط با سطوح بالای آندروژن مثل موهای زائد برطرف خواهد شد.
در حالی که سیکل قاعدگی نامنظم در افراد جوان مبتلا به PCOS رایج است، با نزدیک شدن به یائسگی، معمولا سیکلها منظمتر میشود. برخی تحقیقات نشان میدهد که افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک که مشکلات باروری را تجربه میکنند، ممکن است با افزایش سن شانس بیشتری برای باردار شدن داشته باشند.
افراد مبتلا به تنبلی تخمدانی در بیش از نیمی از موارد اختلال عملکرد جنسی را گزارش کردهاند. این مشکل تا حد زیادی به دلیل عدم تعادل هورمونی، تصویر بدنی و افزایش خطر افسردگی همراه با عوارض جانبی داروهایی است که PCO را درمان میکنند، است. اختلال جنسی ممکن است با شروع یائسگی تشدید شود. افراد یائسه معمولا تغییراتی را در واژن خود مانند خشکی تجربه میکنند که میتواند مقاربت را ناراحت کننده یا دردناک کند.
آﯾﺎ تنبلیﺗﺨﻤﺪان ﺑﺎﻋﺚ ﯾﺎﺋﺴﮕﯽ میﺷﻮد؟
برخی شواهد از دیرتر یائسه شدن زنان مبتلا به تنبلی تخمدان حمایت میکند. مطالعات نشان میدهند که زنان مبتلا به PCO به طور متوسط دو سال دیرتر از زنان بدون این بیماری یائسگی را تجربه میکنند. اما به صورت کلی میتوان گفت ﺳﻦ ﯾﺎﺋﺴﮕﯽ در زﻧﺎن مبتلا ﺑﻪ ﺳﻨﺪرم ﺗﺨﻤﺪان ﭘﻠﯽ کیستیک با افرادی که مبتلا به این عارضه نیستند، تفاوت چندانی ندارد و نگرانی بابت یائسگی زودرس در زنان مبتلا به PCO وجود ندارد.
تشخیص تنبلی تخمدان بعد از یائسگی
بعضی از علائم تنبلی تخمدان تا بعد از یائسگی ادامه دارد اما پزشکان معمولا نمیتوانند PCO را پس از یائسگی تشخیص دهند، زیرا ویژگیهای کلیدی آن معمولاً ناپدید میشوند.
چه تفاوت هایی در علائم یائسگی بین زنان مبتلا به PCO و زنان دیگر وجود دارد؟
ﻋﻼﺋﻢ ﯾﺎﺋﺴﮕﯽ در زﻧﺎن دارای ﺳﻨﺪرم ﺗﺨﻤﺪان ﭘﻠﯽ ﮐﯿﺴتیک تفاوت چندانی ندارد. فقط تفاوت در این است که بعضی از علائم تنبلی تخمدان ممکن است بعد از یائسگی هم ادامه پیدا کند.
آیا PCOS ﺧﻄﺮ ﺑﯿﻤﺎری ﻫﺎی قلبی را ﺑﻌﺪ از ﯾﺎﺋﺴﮕﯽ اﻓﺰاﯾﺶ می دهد؟
افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلیکیستیک در معرض خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی (CVD) و دیابت نوع دو هستند. مشخص نیست که آیا سندرم تخمدان پلی کیستیک مستقیماً این ریسک را بالا میبرد یا اینکه به دلیل عوامل خطر رایج همراه با تنبلی تخمدان مانند چاقی ریسک بروز چنین بیماریهایی افزایش مییابد. به طور کلی شواهد از وجود افزایش خطر ابتلا به بیماری های متابولیک و قلبی عروقی در افراد مبتلا به PCO و یائسگی، به ویژه آنهایی که چربی اضافی بدن دارند، پشتیبانی میکند.
در واقع میتوان نتیجه گرفت افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک همان علائم و اثرات یائسگی را تجربه میکنند که افراد بدون سندرم تخمدان پلی کیستیک تجربه میکنند، اما آنها باید بیشتر مراقب خطرات بالای بیماریهایی مانند دیابت و بیماری قلبی باشند.
آیا PCO ﺑﻌﺪ از ﯾﺎﺋﺴﮕﯽ از بین می رود؟
PCO و یائسگی هر دو به هورمونها مرتبط هستند و بر سطح پروژسترون در خون تأثیر میگذارند، اما هورمونها را به روشهای مختلفی تحت تأثیر قرار میدهند. به همین دلیل است که یائسگی تضمین نمیکند PCO از بین برود. هنگامی که به یائسگی میرسید، ممکن است علاوه بر علائم یائسگی، همچنان برخی از علائم PCO را داشته باشید اما علائم سندرم تخمدان پلیکیستیک در دوران پیش از یائسگی و بعد از آن به طور متفاوتی ظاهر میشود که در متن به آنها اشاره کردیم.
آﯾﺎ ﺑﻌﺪ از ﯾﺎﺋﺴﮕﯽ ﻫﻤﭽﻨﺎن ﺑﻪ درﻣﺎن PCO نیاز دارم؟
سندرم تخمدان پلی کیستیک یک بیماری مادام العمر در نظر گرفته میشود که حتی پس از پایان باروری و بعد از یائسگی هم نیاز به مدیریت و درمان دارد.
بهترین راه های مدیریت علائم یائسگی در زنان با PCO چیست؟
یائسگی و تنبلی تخمدان به دو روش اصلی مدیریت میشوند که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
۱- تغییرات سبک زندگی
از آنجایی که PCO و یائسگی هر دو با افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع دو، CVD و سایر نگرانیهای سلامت همراه هستند، اتخاذ عادات سبک زندگی سالم مهم است. منتظر شروع یائسگی نباشید؛ هر چه زودتر این عادتها جز روتین زندگی شما شوند، بهتر است.
رژیم غذایی سالم داشته باشید
بهترین رژیم غذایی برای PCO و یائسگی وجود ندارد. برای کسانی که مقاومت به انسولین دارند، یک رژیم غذایی با شاخص گلیسمی (قند) پایین ممکن است کمک کند. سبزیجات، پروتئینهای بدون چربی، غلات کامل و چربیهای سالم میتواند گزینه خوبی باشد.
کربوهیدراتهای ناسالم مانند شیرینیها، تنقلات بسته بندی شده و نوشیدنیهای شیرین را حذف یا محدود کنید. کربوهیدراتهای پیچیده موجود در غذاهای تهیه شده با غلات کامل، برنج و لوبیا را انتخاب کنید و هر روز مقدار زیادی میوه و سبزیجات تازه بخورید.
ورزش کنید
ورزشهای هوازی مانند دویدن، پیاده روی سریع و دوچرخه سواری و تمرینات قدرتی برای بسیاری از شرایط مرتبط با PCOS و یائسگی مفید هستند. هر روز به نوعی فعالیت بدنی بپردازید، حتی اگر فقط یک پیاده روی کوتاه باشد. در صورت امکان به جای آسانسور یا پله برقی از پلهها استفاده کنید و دورتر از مقصد خود پارک کنید. به باشگاه بپیوندید یا در کلاسهای ورزشی ثبت نام کنید.
خواب خود را بهبود بخشید
علائم یائسگی و تنبلی تخمدان میتواند خواب با کیفیت کافی را سخت کند. در اینجا چند نکته وجود دارد که ممکن است به شما کمک کند با کیفیتتر و طولانیتر بخوابید.
- سعی کنید هر شب در ساعت مشخصی بخوابید و هر روز صبح در ساعت مشخصی از خواب بیدار شوید؛
- اتاق خواب خود را از وسایل الکترونیکی پاک کنید. اگر ساعت شما میدرخشد، آن را به سمت دیوار بچرخانید یا رو به پایین بگذارید؛
- یک یا دو ساعت قبل از خواب از دیدن نمایشگرهای الکترونیکی خودداری کنید، زیرا این کار میتواند نحوه عملکرد ملاتونین یا همان هورمون خواب را تغییر دهد؛
- از خوردن وعده های غذایی سنگین خیلی نزدیک به زمان خواب خودداری کنید؛
- بعد از ظهر از مصرف کافئین خودداری کنید؛
- هر روز ورزش کنید، اما نه چند ساعت قبل از خواب؛
- قبل از خواب کاری آرامش بخش مانند مطالعه، غوطه ور شدن در وان گرم یا مدیتیشن انجام دهید.
در صورت لزوم چربی بدن را کاهش دهید
اگر چربی اضافی در ناحیه میانی بدن خود دارید، با پزشک خود در مورد روشهای سالم کاهش وزن صحبت کنید. حفظ وزنی که برای شما سالم باشد هم برای افراد مبتلا به PCO و هم برای افرادی که یائسه هستند مهم است. حتی کاهش ۵ تا ۱۰ درصد وزن بدن میتواند علائم PCO و یائسگی را بهبود بخشد.
سندرم تخمدان پلی کیستیک عمدتاً به دلیل مقاومت به انسولین میتواند کاهش وزن را دشوار کند. کاهش وزن برای افراد یائسه نیز ممکن است دشوارتر از گذشته باشد. مشورت با یک متخصص تغذیه که در مورد یائسگی و تنبلی تخمدان و نحوه تعامل آنها آگاه است، می تواند برای رسیدن به این هدف کمک کننده باشد.
۲- درمان دارویی
بهترین راه برای مدیریت علائم یائسگی و تنبلی تخمدان، در کنار تغییر سبک زندگی، هورمون درمانی است. هورمون درمانی که به عنوان HRT نیز شناخته میشود، یک درمان موثر برای مدیریت علائم PCO و یائسگی است، زیرا هر دو به دلیل عدم تعادل هورمونی ایجاد میشوند. HRT هورمونها را متعادل میکند تا آنها را به سطحی که باید در بدن باشد بازگرداند و در نتیجه علائم را کاهش میدهد. هورمون درمانی برای افرادی که سابقه ابتلا به برخی از مشکلات پزشکی از جمله سرطان سینه، بیماری قلبی و سکته را دارند، توصیه نمیشود.
آﯾﺎ رژﯾﻢ ﻏﺬایی میﺗﻮاﻧﺪ ﺑﻪ مدیریت ﻋﻼﺋﻢ ﯾﺎﺋﺴﮕﯽ در زﻧﺎن با PCO کمک کند؟
بله، میتوان گفت داشتن رژیم غذایی سالم مهمترین عامل کنترل کننده علائم یائسگی و تنبلی تخمدان است.
کلام آخر
برخی از علائم پیش از یائسگی با PCO همپوشانی دارند اما در واقع PCO یک اختلال هورمونی است، در حالی که یائسگی یک مرحله از روند فیزیولوژیک زندگی است. ﺗﺨﻤﺪان ﭘﻠﯽ ﮐﯿﺴﺘﯿﮏ و ﺧﻄﺮ ﯾﺎﺋﺴﮕﯽ زودرس یکی از نگرانیهای افراد مبتلا به این عارضه است اما خوشبختانه شواهد ارتباط بین PCO و سن یائسگی را تایید نمیکنند.
سندرم تخمدان پلیکیستیک تظاهرات خود را پس از یائسگی تغییر میدهد اما از بین نمیرود. هم PCO و هم یائسگی اغلب با داشتن سبک زندگی سالم قابل کنترل هستند. اگر سبک زندگی به تنهایی برای تسکین کافی نبود، داروها هم در دسترس هستند.
نویسنده مقاله : هاجر خاچی شکری