مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب

دوران بارداری برای مادران باردار پر از استرس است. مادران باردار نگراناند تا مبادا اتفاقی برای طفلی که در شکم دارند بیفتد و مسبب آن باشند. رعایت نکات ایمنی از جنبههای مختلف میتواند سبب کاهش استرس و آسودگی خاطر مادر شود. موارد زیر را حتما در دوران بارداری رعایت کنید:
ایمنی در سفر
زندگی روزمره با باردار شدن متوقف نمی شود. اکثر زنان باردار سالم میتوانند به روال معمول به فعالیت خود ادامه دهند. برای مراقبت از خود و جنین، قبل از سفر طولانی یا سفر دور از خانه به این نکات توجه کنید:
- قبل از تصمیم گیری در مورد سفر، با پزشک خود صحبت کنید. بپرسید که آیا شرایطی داشته باشید که سفر در دوران بارداری را ناامن می کند یا خیر. مقصد را نیز در نظر بگیرید. آیا غذا و آب سالم است؟ آیا قبل از رفتن به واکسیناسیون نیاز دارید؟ آیا در مواقع اضطراری مراقبتهای پزشکی خوبی در دسترس است؟ آیا بیمه درمانی شما مراقبتهای پزشکی در مقصد شما را پوشش می دهد؟
- از نشستن طولانی مدت در سفر با ماشین یا هواپیما خودداری کنید. نشستن طولانی مدت می تواند بر جریان خون در پاهای شما تأثیر بگذارد. سعی کنید رانندگی را نهایتا به 5 یا 6 ساعت در روز محدود کنید. در طول سفر زمینی هر یک الی دو ساعت ده الی بیست دقیقه راه بروید و استراحت های مکرر برای کشش پاهای خود داشته باشید. در طول سفر هوایی بایستید و پاهای خود را حرکت دهید.
- سفرهای هوایی برای اکثر زنان باردار بیخطر است و اکثر خطوط هوایی به زنان اجازه میدهند تا هفته 36 بارداری پرواز کنند. حتماً در طول پرواز کمربند ایمنی خود را ببندید و اقداماتی را برای کاهش ناراحتیهای ناشی از سفر و نشستن طولانی انجام دهید. سفرهای هوایی مکرر در دوران بارداری خطر قرار گرفتن جنین در معرض تشعشعات کیهانی را افزایش میدهد. اگر شما یک خلبان باردار، عضو خدمه هواپیما هستید، با کارفرمای خود در مورد محدودیتهای پرواز مشورت کنید.
- یک کپی از پرونده پزشکی خود را به همراه داشته باشید و از مراقبتهای پزشکی در مقصد خود مطلع شوید تا در مواقع اضطراری آماده باشید.
- اگر در طول سفر به مشکلی در بارداری خود مشکوک هستید، منتظر نمانید تا به خانه بیایید تا به پزشک خود مراجعه کنید. فورا به دنبال مراقبت های پزشکی باشید.
- بستن کمربند ایمنی در سفر با ماشین و هواپیما در دوران بارداری بی خطر است. بند کمر باید زیر شکم، روی باسن شما قرار گیرد. بند شانه باید بین سینهها و کنار شکم شما قرار گیرد.
خطرات زیست محیطی
محیط زیست هر چیزی که در اطراف خود میبینید است. اگر در محل کار در معرض مواد شیمیایی هستید، با پزشک و کارفرمای خود در مورد اقداماتی که میتوانید برای کاهش مواجهه خود انجام دهید صحبت کنید. برخی از صنایع مانند خشکشویی، تولید، چاپ و کشاورزی از سمومی استفاده میکنند که میتوانند مضر باشند. اگر در مورد ایمنی آب آشامیدنی خود نگران هستید، با بخش بهداشت محیط یا تامین کننده آب محله خود تماس بگیرید تا در مورد کیفیت آب لوله کشی اطمینان حاصل کنید.
در دوران بارداری از قرار گرفتن در معرض موارد زیر خودداری کنید:
- جیوه: شکل مضر آن عمدتا در ماهیهای بزرگ و درنده یافت میشود.
- آرسنیک: سطوح بالایی از آرسنیک را می توان در آب چاه یافت
- آفت کشها: هم محصولات مختص کشاورزی خانگی و هم آفت کش های کشاورزی
- حلالها: مانند چربی زداها و رنگ برندهها و تینرها
- دود سیگار
رعایت ایمنی هنگام ورزش در بارداری
ورزش برای حفظ سلامت مادر باردار واجب است. اما رعایت نکات زیر حتما توصیه میشود:
1. به آرامی ورزش را شروع کنید. در ابتدای هر جلسه خوب گرم کنید به تدریج شدت را افزایش دهید و در انتها به آرامی سرد کنید.
2. هنگام ورزش باید بتوانید صحبت کنید. اگر نه، احتمالا زیاده روی کردهاید.
3. استراحتهای مکرر داشته باشید.
4. بعد از سه ماهه اول به پشت ورزش نکنید. این موضوع میتواند فشار زیادی بر یک ورید مهم وارد کند و جریان خون را به نوزاد محدود کند.
5. از حرکات تند، پرش و ضربه زیاد خودداری کنید. بافت های همبند در دوران بارداری بسیار راحت تر کشیده میشوند. بنابراین این نوع حرکات شما را در خطر آسیب دیدگی مفاصل قرار میدهد.
6. مراقب باشید تعادل خود را از دست ندهید. همانطور که کودک شما رشد میکند، مرکز ثقل بدن شما تغییر میکند و شما را مستعد سقوط میکند. به همین دلیل، فعالیتهایی مانند آهسته دویدن، استفاده از دوچرخه یا ورزشهای راکتی ممکن است با نزدیک شدن به سه ماهه سوم خطرناکتر باشد.
7. در ارتفاعات بالا ورزش نکنید. میتواند مانع از دریافت اکسیژن کافی برای کودک شما شود.
8. مایعات زیادی قبل، حین و بعد از ورزش بنوشید.
9. در گرما یا رطوبت شدید ورزش نکنید.
10. اگر احساس ناراحتی، تنگی نفس یا خستگی میکنید، استراحت کنید و وقتی دوباره ورزش میکنید راحتتر باشید.
در صورت داشتن هر یک از موارد زیر، ورزش را متوقف کنید و در اسرع وقت با پزشک خود تماس بگیرید:
- سرگیجه
- سردرد
- درد قفسه سینه
- درد یا تورم ساق پا
- درد شکم
- تاری دید
- نشت مایعات از واژن
- خونریزی واژن
- تحرک کمتر جنین
- انقباضات
ایمنی کار در بارداری
مادران باردار شاغل نشان دهنده قدرت زنان هستند. هم فرزند خود را به شکم میکشند هم برای سرپا نگه داشتن خانواده تلاش میکنند. در این دوران باید به موارد زیر توجه کنید:
- به کارفرمای خود بگویید که باردار هستید، تا ارزیابی کند آیا شغل شما خطراتی برای شما یا کودک شما دارد یا خیر. اگر خطراتی وجود داشته باشد، باید تغییراتی برای حذف آنها انجام دهند. شامل تغییر ساعت کاری یا پست شما.
- اگر با مواد شیمیایی، سرب یا اشعه ایکس کار میکنید یا وزنه های خیلی سنگین، ادامه کار برای شما ممنوع است.
- ممکن است نگران استفاده از صفحه نمایش کامپیوتر در بارداری باشید. اما جدیدترین تحقیقات هیچ شواهدی مبنی بر خطری برای جنین یا بارداری شما توسط واحدهای نمایشگر بصری (VDUs) در رایانه نشان نمیدهد.
- استفاده از یک صندلی قابل تنظیم با پشتیبانی خوب از کمر میتواند ساعتهای طولانی نشستن را بسیار آسانتر کند. برای صندلیهایی که قابل تنظیم نیستند، از یک بالشتک کوچک استفاده کنید تا پشت را پشتیبانی کند. برای کاهش تورم، پاها را بالا بیاورید.
- کسانی که باید برای مدت طولانی بایستند، با قرار دادن یک پا روی زیرپایی، چهارپایه کم ارتفاع یا جعبه می تواند از کمر درد و خستگی جلوگیری کنند. هر چند وقت یکبار پاها را عوض کنید و مرتب استراحت کنید.
- برای انجام کارهای خانه عجله نکنید. حتما پس از استراحت کار کنید و از سایر اعضای خانواده کمک بخواهید.
و در پایان…
توجه به نکات ایمنی در بارداری به شما کمک میکند تا بارداری خود را بی دردسر تر به پایان برسانید. رعایت ایمنی در سفر، هنگام کار کردن، در برابر خطرات محیطی، هنگام ورزش کردن و حتی ایمنی در خوردن و آشامیدن بسیار دارد.
نویسنده مقاله : الهام اسدی
منابع:
برچسب ها :