مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب

بارداری با تخمک فریز شده
استفاده از تخمک های فریز شده روشی برای حفظ باروری یک زن است تا بتواند در هر زمان بچه دار شود. بسیاری از زنان میخواهند روزی بچه دار شوند؛ اما اگر شریک زندگی مناسب خود را پیدا نکرده باشند، به زمان بیشتری نیاز دارند تا به اهداف دیگر زندگی خود برسند. بارداری با تخمک فریز شده گزینهای است که ممکن است به شما در تحقق رویای مادر شدن در زمانی که آماده هستید کمک کند.
فریز تخمک چیست و چرا انجام میشود؟
شرایط جامعه کنونی طوری شده است که زنان نگران باروری خود هستند. محدودیت سن زنان برای باردار شدن آنها را به فکر ذخیره تخمک برای بارداری آینده انداخته است. بارداری با تخمک فریز شده روشی است که پزشکان برای حفظ باروری زنان کشف کردهاند. فریز تخمک برای جلوگیری از ناباروری کمک کرده نرخ ناباروری و استرس ناشی از بارداری دیرهنگام کاهش چشمگیری پیدا کند. در روش انجماد تخمک برای مادر شدن در آینده به مدت محدود ۱۰ الی ۱۴ روز از داروهای خاصی استفاده میشود. سپس عمل تخمک کشی انجام میگردد. در مقاله فریز تخمک به صورت جامع در مورد کاربرد و مراحل فریز تخمک صحبت کردیم که پیشنهاد ما بر این است ابتدا مقاله فریز تخمک را مطالعه کنید و در ادامه به مطالعه این مقاله بپردازید.
استفاده از تخمکهای فریز شده برای بارداری
بسیاری از خانمهایی که قصد فریز تخمک دارند شاغل هستند و طول مدت انجام فریز تخمک، تعداد ویزیتها، مراقبتهای بعد از فریز تخمک برایشان مهم است. همچنین پس از فریز تخمک، مراحل بارداری با تخمک فریز شده و شانس بارداری با تخمک فریز شده در ذهنشان سوال ایجاد کرده است که در ادامه با هم مرور میکنیم. مراحل فریز تخمک به شرح زیر است:
ویزیت اول: بررسی شرایط اولیه
در کل، هدف از این ویزیت اولیه، آمادهسازی فرد برای فرآیند فریز تخمک و تضمین موفقیت آن است. معمولا ویزیت اول نیاز نیست در روز خاصی از سیکل قاعدگی شما باشد. ویزیت اولیه فریز تخمک معمولاً برای چند هدف انجام میشود:
ارزیابی سلامت فردی و تعیین آمادگی برای فرآیند فریز تخمک
پزشک با انجام معاینات و آزمایشات لازم، وضعیت سلامت فرد را بررسی میکند تا مطمئن شود که فرد برای انجام این فرآیند آمادگی دارد و با انجام این پروسه خطری او را تهدید نمیکند.
بررسی پتانسیل بارداری
پزشک با ارزیابی سطح هورمونها و کیفیت تخمکها، میزان باروری فرد را تعیین میکند تا بتواند برنامه مناسب را پیشنهاد دهد.
آموزش فرآیند فریز تخمک
در این ویزیت، پزشک مراحل مختلف فرآیند فریز تخمک را به طور کامل به فرد توضیح میدهد تا او با چگونگی انجام آن آشنا شود.
برنامهریزی برای فرآیند فریز
پزشک با توجه به وضعیت فرد، زمانبندی مناسب برای انجام فرآیند فریز تخمک را تعیین میکند.
ویزیت دوم: شروع سیکل تخمک کشی
اگر شرایط مناسب باشد، پزشک از شما میخواهد با شروع سیکل پریودتان برای دریافت داروهای محرک تخمک گذاری مراجعه کنید. در ابتدا، پزشک داروهایی را برای تنظیم چرخه قاعدگی به بیمار تجویز میکند. این داروها باعث میشوند که تخمدانها به صورت هماهنگ تخمکها را تولید کنند. پس از تنظیم چرخه قاعدگی، داروهایی برای تحریک تخمک گذاری به بیمار داده میشوند. این داروها باعث میشوند که تخمدانها چندین تخمک را به طور همزمان بالغ کنند. این روند معمولاً طی ۱۰- ۱۴ روز انجام میشود و پزشک در طول این مدت بیمار را تحت نظر دارد و داروها را تنظیم میکند.
ویزیت سوم: بررسی رشد فولیکولها با سونوگرافی
بعد از مصرف داروهای تحریک تخمکگذاری برای فریز تخمک، پزشک یک سونوگرافی نهایی انجام میدهد تا مطمئن شود که تخمکها به اندازه کافی رشد کردهاند و آماده برداشت هستند. زمانی که تخمکها به اندازه کافی رشد کردند، داروی آزاد سازی به بیمار تزریق میشود. این دارو باعث میشود که تخمکها آماده برداشت شوند. در این ویزیت روز تخمک کشی مشخص میشود.
ویزیت چهارم: تخمک کشی
حدود ۳۶ ساعت پس از آخرین دارو، تخمککشی (برداشت تخمکها) از طریق سونوگرافی هدایت شده از راه واژن انجام میشود. این تخمکهای برداشت شده سپس فریز میشوند تا در آینده مورد استفاده قرار گیرند.
نرخ باروری با تخمکهای فریز شده
نرخ موفقیت بارداری با تخمکهای فریز شده به شدت به سن خانم هنگام جمع آوری و فریز کردن تخمک ها بستگی دارد. به صورت تقریبی در یک سیکل فریز تخمک، 90 درصد تخمکها پس از ذوب شدن زنده میمانند، 70 درصد به لقاح ختم میگردد و 45 درصد به بارداری تبدیل میشوند.
موفقیت آی وی اف با تخمک فریز شده بستگی به تعداد تخمک های فریز شده دارد. هر چه تعداد تخمک های فریز شده بیشتر باشد تعداد جنین های نهایی برای انتقال به رحم بیشتر هست. هرچه جنینهای بیشتری داشته باشیم نرخ موفقیت بارداری با تخمکهای فریز شده بیشتر است. البته ذکر این نکته مهم است که کیفیت تخمکها در وهله اول قرار دارد. تمام بحث ما از تعداد تخمکها بالا برای زمانی است که کیفیت خوبی هم داشته باشند.
نقش فریز تخمک در درمان ناباروری
برای روشن شدن نقش فریز تخمک در درمان ناباروری شرایط زیر را تصور کنید:
- خانمی که هنوز شخص مناسب ازدواج پیدا نکرده است و سن او دارد بالا میرود.
- خانمی که ازدواج کرده است اما به هر دلیلی الان شرایط باردار شدن ندارد.
- خانمی که به علت سرطان باید شیمی درمانی کند.
- خانم یا زوجی که در پروسه مهاجرت قرار دارد و…
در این شرایط تخمک فریز شده و بارداری تنها راهکار حفظ باروری برای آینده است. تخمک فریز شده و بارداری با آن به زنان کمک کرده تا با خیال راحتتری فرد مناسب ازدواج را پیدا کنند نه صرفا برای بچه دار شدن در مقوله ازدواج تصمیم اشتباه بگیرند. همچنین سبب میشود تا زنان برای مادر شدن فرصتهای شغلی و موفقیتهای اجتماعی را از دست ندهند. کمک کرده تا با خیال راحت درمان سرطان انجام شود و یا برای مهاجرت به راحتی تخمک های فریز شده خو را به خارج از ایران ببرند.
توجه کنید با توجه به افزایش میانگین سنی جمعیت در جهان و افزایش سرعت پیری باید فریز تخمک را جدی بگیریم تا در آینده کاهش میانگین نرخ باروری با سرعت کمتری مسیر خود را طی کند. فریز تخمک میتواند به مردم جهان کمک کند تا چند فرزند داشته باشند و حتی جهان را از بحران جمیعت نجات دهد.
چالشها و دغدغههای فریز تخمک
مهمترین دغدغه هر فردی ممکن است هزینه و عوارض آن روش باشد. با توجه به تحت پوشش قرار گرفتن هزینههای ذخیره تخمک برای بارداری آینده در کشورمان بسیاری از دغدغههای مالی کمتر میشود. خوشبختانه بسیاری از بیمههای هزینه فریز تخمک را تقبل میکنند.
و اما عوارض درمان ناباروری با تخمک فریز شده! در این مورد باید گفت درست است که برای فریز تخمک از داروهای هورمونی استفاده میشود اما مدت زمان مصرف این داروها خیلی محدود و نهایتا ۲ هفته است. تنها عوارضی مانند لکه بینی، درد زیر شکم و کمر، نفخ، ورم، یبوست تا چند روز پس از عمل تخمک کشی دیده میشود که با استراحت و توجه به مراقبتهای بعد از فریز تخمک برطرف میشود. پیشنهاد میکنیم مقاله راهکارهایی برای افزایش شانس موفقیت فریز تخمک را نیز مطالعه کنید.
آیا نگهداری تخمک فریز شده محدودیت زمانی دارد؟
نگهداری تخمک فریز شده محدودیت زمانی ندارد. شما میتواند سالها تخمک خود را فریز نگه دارید اما توجه کنید تا ده سال کیفیت این تخمکها مثل روز اول خود هستند و پس از آن به مرور ممکن است کیفیتشان کاهش پیدا کند. این به معنی آن نیست که دیگر قابل استفاده نیستند. پس بهتر است برای استفاده از تخمک فریز شده و بارداری سریعتر اقدام شود.
احتمال موفقیت بارداری با تخمکهای فریز شده چقدر است؟
ذکر این نکته واجب است که میزان بارداری موفقیت آمیز تخمک فریز شده برای زنان مجرد در حال تحقیق است و اعداد ارائه شده با توجه به تحقیقاتی که تاکنون انجام شده گزارش میشود. هنگامی که یک تخمک فریز شده از فرآیند ذوب شدن جان سالم به در برد، انتظار داریم که مانند یک تخمک تازه رفتار کند:
- تقریباً 70 درصد تخمکها بارور میشوند.
- 40٪ در روز پنجم رشد میکنند (جنین های بلاستوسیست)
- یک جنین برای زنانی که تخمکهای خود را در سن 35 سالگی یا کمتر فریز کردهاند، 45 درصد احتمال دارد که به حاملگی تبدیل شود.
پرسشهای متداول
در ادامه به برخی سوالات شایع شما پیرامون ذخیره تخمک برای بارداری آینده پاسخ میدهیم:
تخمکهای فریز شده چند درصد سالم باقی میمانند؟
تخمک های فریز شده تا ده سال مثل روز اول باقی میماند و پس از ذوب تا ۹۰ درصدشان زنده میمانند.
آیا میتوانم در دوران مجردی تخمکهای خود را فریز کنم؟
بله. اتفاقا یکی از مهمترین دلایل انجام فریز تخمک، حفظ باروری برای دختران مجرد است. در سنین زیر ۳۵ سال تخمکها هنوز کیفیت مناسب دارند و بهترین زمان فریز تخمک تا ۳۰ الی ۳۵ سال است.
آیا فریز تخمک برای زنان مجرد قانونی است؟
بله مشکلی ندارد. هر خانم بالای ۱۸ سالی میتواند با درخواست خود نسبت به فریز کردن تخمک های خود اقدام کند.
آیا فریز کردن تخمک تضمین میکند که بتوانم باردار شوم؟
هیچ راهی تضمینی ای برای بارداری در دنیا وجود ندارد. بارداری یک پدیده عجیب خلقت است که مسائل زیادی روی آن تاثیر گذار هستند. ذخیره تخمک برای بارداری آینده، شما را از ناباروری قطعی دور میکند اما به معنی باردار شدن قطعی شما نیست.
تفاوت بین تخمکهای فریز شده و تخمکهای تازه چیست؟
تفاوت این دو درطی کردن پروسه فریز هستند. پروسه فریز و ذوب تخمک اگر با مهارت بالا و تجهیزات مناسب انجام شود فرقی با تخمک تازه ندارد.
و در پایان…
پروسه فریز تخمک در عین تخصصی بودن خیلی پیچیده نیست. در زمان کوتاه انجام میشود. استفاده از تخمکهای فریز شده به زنان کمک میکند تا بتوانند بدون نگرانی برای مادر شدن زندگی خود را ادامه دهند و آینده باروری خود را بیمه کنند. خوشبختانه خیلی از هزینههای این پروسه را بیمه تقبل میکند.
نویسنده مقاله : الهام اسدی