مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب

در لقاح آزمایشگاهی یا ای وی اف جنین فریز شده بهتر است یا جنین تازه؟
آزمایش هایی که اخیرا انجام شده است نشان می دهد که انتقال جنین های فریز شده منجر به به تولد نوزادان سالم تری می شوند. بر همین اساس مطالعات نشان داده است خانم هایی که با استفاده از جنین های فریز شده حاصل از ای وی اف، باردار شده اند عوارض کمتری را تجربه کرده و احتمال تولد زودتر از موعد نوزادشان نیز کاهش پیدا کرده است. مادرانی که از جنین های فریز شده استفاده کرده بودند خطر خونریزی کمتری را در بارداری تجربه کردند و آمار نوزادان نارس یا با وزن کم متولد شده آن ها کمتر بود و در واقع بارداری با جنین فریز شده موفقیت آمیزتر گزارش شده است.
مراکز باروری بریتانیا پس از انجام مراحلIVF که شامل تزریق هورمون های تحریک کننده تخمدان، بارور کردن تخمک ها، گرفتن تخمک و لقاح آن با اسپرم در محیط آزمایشگاه و تشکیل جنین است، معمولا جنین های تازه را بعد از چندروز به بدن زن منتقل می کنند و مرحله انتقال جنین پس از فریز جنین ها انجام می گیرد. جنین هایی که بلافاصله مورد استفاده قرار نمی گیرند را می توان چندماه یا چندسال منجمد کرد.
با توجه به این نتایج این موضوع مطرح می شود که آیا انجماد همه جنین هایی که قرار است در نتیجه ای وی اف متولد شوند منطقی تر به نظر نمی رسد؟
منبع مقالات منتشر شده در این زمینه، یافته های مطالعاتی است که حدود 37 هزار بارداری را که تعدادی از جنین های تازه حاصل از لقاح اسپرم و تخمک و تعدادی از جنین های فریز شده استفاده کرده بودند، مورد بررسی قرار داده اند.
پزشکان احتمال می دهند دلیل اینکه انتقال جنین های فریز شده، نوزادان سالم تری ایجاد می کند این است که این جنین ها با فاصله زمانی طولانی تری از تحریک تخمدان های زن توسط داروها به رحم منتقل می شوند و از آن جا که سطح هورمون ها در رحم در این بازه زمانی به حالت طبیعی برگشته و جنین در یک محیط طبیعی تر قرار داده می شود، در نتیجه معمولا درصد موفقیت بالاتری حاصل می گردد. در صورتی که برای انتقال جنین های تازه، از آنجایی که زن برای آزاد کردن تخمک تحت تاثیر داروهای تحریک کننده تخمدان قرار دارد، محیط رحم هنگام انتقال جنین ها، تا حدودی غیرطبیعی است.
فرضیه دیگر این است که کیفیت جنین فریز شده بهتر است؛ به این دلیل که فقط جنین هایی که کیفیت بالایی دارند طی فرآیند منجمد شدن و ذوب شدن دوام می آورند، به طوری که نرخ بقا برای جنین های فریز شده اکنون در بسیاری از مراکز ناباروری بیش از 90 درصد است و درصد موفقیت جنین فریز شده تا حدود زیادی، بالا گزارش شده است.
جنین فریز شده بهتر است یا جنین تازه؟
اگر نتایج حاصل از بارداری ها با این روش بهتر باشد، نتایج این تحقیق این سوال را به وجود می آورد که آیا بهتر نیست فرد به جای اینکه از جنین های تازه استفاده کند، همه جنین هایش را منجمد کرده و با فاصله زیادتری آن ها را به رحم منتقل کند؟! در برخی از مراکز باروری ژاپن همین روش مورد استفاده قرار می گیرد. البته باید به این نکته نیز دقت کرد که تغییر روش برای استفاده از جنین های فریز شده هنوز به اندازه کافی مطمئن نیست و نتایج حاصل از این کار نامعلوم است.
به عنوان مثال درصد موفقیت انتقال جنین فریز شده و نرخ دستیابی به بارداری با جنین فریز شده هنوز به طور کامل بررسی نشده و در مواردی حتی گفته شده است که انتقال جنین های فریز شده نرخ تولدهای حاصل از آی وی اف را کاهش می دهد. چرا که این کار علی رغم همه پیشرفت هایی که در زمینه منجمد کردن و ذوب کردن جنین ها صورت گرفته است، باعث کاهش نرخ بارداری می شود.
با وجود تمام این مواردی که در مطلب گفته شد، نتایج این تحقیقات می تواند نشان دهنده امنیت استفاده از جنین های فریز شده باشد که باعث افزایش اطمینان خاطر خانم ها گردد.
در انتها لازم است پاسخ برخی از سوالات پرتکرار را ذکر کنیم:
- آیا سن مادر در انتخاب جنین تازه یا فریز شده مهم است؟
به طور کلی سن تاثیری در این روند ندارد اما شرایط رحم مسئله مهم در این مورد می باشد.
- انتقال جنین تازه ارزان تر است یا فریز شده؟
در مورد جنین فریز شده شما در کنار هزینه های کلی، هزینه فریز جنین را نیز پرداخت خواهید کرد.
نویسنده مقاله : هنگامه کاظمدرویش
منابع: