مرکز مام

نوبت‌دهی مرکز مام

نوبت‌دهی

پنهان کردن فهرست مطالب سلامت زنان و مردان

پنهان کردن فهرست مطالب سلامت زنان و مردان

مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری

مشاهده فهرست مطالب

آندومتریت چیست

مدت زمان مطالعه : 5 دقیقه

آندومتریت چیست

آندومتریت چیست

آندومتریت یک بیماری التهابی پوشش داخلی رحم (آندومتر) است و معمولاً به دلیل عفونت ایجاد می‌شود. معمولاً تهدیدکننده زندگی نیست، اما مهم است که در اسرع وقت درمان شود.

اگر این عفونت درمان نشود می‌تواند منجر به عوارضی مثل مشکلات باروری، درد و خونریزی شود. در این مقاله همراه ما باشید تا توضیح دهیم آندومتریت چیست و علائم آن را بررسی کنیم. همچنین روش تشخیص آندومتریت توسط پزشک و راه‌های درمان آن را توضیح می‌دهیم.

آندومتریت چیست

اصلی‌ترین دلیل آندومتریت، عفونت است. آندومتریت می‌تواند به صورت حاد (به طور ناگهانی شروع می‌شود و کوتاه مدت است) یا مزمن (علائم طول می‌کشد یا به طور مکرر رخ می‌‌دهد) ایجاد شود. آندومتریت حاد می‌تواند پس از زایمان یا سقط جنین یا پس از یک عمل جراحی روی رحم رخ دهد.

آندومتریت مزمن معمولا پس از یائسگی یا اگر عفونتی مانند کلامیدیا یا سوزاک داشته باشید، شایع‌تر است.

آندومتریت معمولاً تهدیدکننده زندگی نیست، اما مهم است که در اسرع وقت درمان شود. عفونت‌های درمان‌نشده می‌توانند منجر به عوارضی در اندام‌های تناسلی، مشکلات باروری و سایر مشکلات سلامت عمومی شوند.

تفاوت آندومتریت و اندومتریوز چیست؟

آندومتریت و اندومتریوز دو بیماری متفاوت هستند. هر دو شرایط پوشش داخلی رحم شما (آندومتر) را تحت تأثیر قرار می‌دهند. آندومتریوز زمانی است که تکه‌هایی از پوشش رحم در مکان‌هایی غیر از رحم مانند تخمدان‌ها یا لوله‌های فالوپ ایجاد می‌شود اما آندومتریت به معنای التهاب پوشش داخلی رحم است.

چه کسانی به اندومتریت مبتلا می‌شوند؟

هر خانمی ممکن است به آندومتریت مبتلا شود. آندومتریت یکی از شایع‌ترین عفونت‌های بعد از زایمان است. ممکن است به صورت کوریوآمنیونیت در زایمان شروع شود و بعد از زایمان به آندومتریت تبدیل شود یا بعد از زایمان شروع شود.

اگر سزارین داشته باشید کمی شایع‌تر است. آندومتریت در افراد مبتلا به بیماری التهابی لگن (PID) نیز شایع است. بسیاری از باکتری‌های مختلف باعث ایجاد PID می‌شوند، اما عفونت‌های ناشی از رابطه جنسی محافظت نشده شایع‌ترین است.

علائم آندومتریت

علائم آندومتریت 

اصلی‌ترین علت آندومتریت یا التهاب پوشش داخلی رحم, عفونت هست که این عفونت ممکن است علائمی مثل تورم شکم، خونریزی و درد را ایجاد کند. برخی دیگر از علائم آندومتریت عبارتند از:

  • تب؛
  • درد لگن، درد در زیر شکم و درد در ناحیه رکتوم؛
  • خونریزی یا ترشحات واژن؛
  • یبوست یا درد همراه با اجابت مزاج؛
  • تورم در شکم؛
  • احساس ناخوشی.

علت آندومتریت چیست؟

آندومتریت یا التهاب پوشش داخلی رحم در اثر عفونت‌های مقاربتی (STIs) (مانند کلامیدیا و سوزاک)، سل یا باکتری‌هایی که به طور طبیعی در واژن شما وجود دارند، در رحم شما ایجاد می شود. وجود باکتری در واژن طبیعی است، اما گاهی اوقات ممکن است بعد از زایمان یا انجام یک عمل تغییر کند. این "اختلاط" باکتری‌ها می‌تواند باعث عفونت شود که منجر به التهاب می‌شود.

تشخیص آندومتریت

برای تشخیص آندومتریت، پزشک ابتدا سوالاتی شامل سوابق پزشکی شما و شرح حال کلی از شما می‌پرسد. از طریق معاینه واژینال احتمال ابتلا به بیماری‌های عفونی و مقاربتی را بررسی می‌کند و همچنین ممکن است آزمایش‌های زیر را برای کمک به تأیید تشخیص توصیه کنند:

  • نمونه برداری از دهانه رحم برای تشخیص عفونت‌های باکتریایی یا مقاربتی (STIs) مانند کلامیدیا و سوزاک؛
  • بیوپسی آندومتر برای بررسی بافت پوشش داخلی رحم؛
  • انجام لاپاراسکوپی برای مشاهده دقیق‌تر شکم و لگن؛
  • مشاهده ترشحات واژن در زیر میکروسکوپ؛
  • آزمایش خون برای بررسی شمارش گلبول سفید خون (WBC) یا میزان رسوب گلبول قرمز (ESR). (سطوح بالا می‌تواند نشان دهنده عفونت یا التهاب باشد)

آیا آندومتریت در سونوگرافی قابل مشاهده است

ممکن است پوشش رحم در سونوگرافی ضخیم‌تر یا نامنظم‌تر به نظر برسد، اما این به تنهایی به این معنی نیست که شما آندومتریت دارید چراکه شرایط دیگری نیز می‌توانند باعث ظاهر غیر طبیعی دیواره رحم شما شوند.

درمان آندومتریت

درمان آندومتریت به علت و نوع آن بستگی دارد. تحت شرایطی ممکن است درمان با آنتی بیوتیک برای شما کافی باشد. اما در شرایط خاصی نیاز به بستری شدن در بیمارستان هست. روش‌های درمان آندومتریت شامل:

آنتی بیوتیک

برای درمان آندومتریت پزشک داروهای آنتی‌بیوتیک برای شما تجویز می‌کند. سعی کنید دارو‌های خود را به طور کامل و طبق دستور پزشک مصرف کنید تا عفونت به طور کامل از بین برود. بعد از چند روز مصرف دارو ممکن است علائم بیماری از بین رود. در این شرایط باید توجه کنید که نباید مصرف داروها را قطع کنید و تا پایان دوره آنها را مصرف کنید.

اگر علت آندومتریت ابتلا به بیماری‌های مقاربتی باشد، همسر شما هم نیاز به بررسی دارد و احتمالا باید درمان شود. در این مدت ممکن است پزشک رابطه جنسی را منع کند.

بستری در بیمارستان

اگر علائم شدید آندومتریت را تجربه کردید یا بلافاصله بعد از زایمان دچار این عارضه شدید، ممکن است جهت درمان نیاز به بستری در بیمارستان باشد یا در مواردی که بیماری خیلی شدید است، نیاز به تزریق مایعات داخلی وریدی می‌باشد. 

عوارض آندومتریت

بعد از پایان دوره درمان‌تان حتما به پزشک مراجعه کنید تا شرایط‌تان بررسی شود زیرا گاهی اوقات بعد از مصرف دارو‌ها این عفونت از بین نمی‌رود و در این صورت امکان عوارض جدی مانند ناباروری وجود دارد. آندومتریت درمان نشده می‌تواند منجر به عفونت‌ها و عوارض جدی‌تری شود. برخی از این عوارض عبارتند از:

  • ناباروری؛
  • عفونت لگن؛
  • آبسه لگن یا رحم (تجمعی از چرک)؛
  • سپتی سمی (ورود عفونت در خون)؛
  • شوک سپتیک ( عفونت خونی شدید که باعث فشار خون بسیار پایین می‌شود).
عوامل خطر آندومتریت

عوامل خطر آندومتریت

برخی عوامل، احتمال ابتلا به آندومتریت و انتقال باکتری به محیط رحم را افزایش می‌دهند. اگر اخیراً زایمان کرده‌اید یا عمل جراحی رحم انجام داده‌اید، ممکن است در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به آندومتریت باشید. چند نمونه از رایج‌ترین عوامل خطر آندومتریت عبارتند از:

  • کورتاژ (D&C)
  • بیوپسی آندومتر
  • هیستروسکوپی
  • سقط جنین
  • زایمان سزارین و یا زایمان طبیعی

(مخصوصا اگر در حین زایمان عفونت داشته باشید یا زایمان سخت و طولانی را تجربه کرده باشید)؛

  • قرار دادن IUD (دستگاه داخل رحمی)

پیشگیری از آندومتریت

شما می‌توانید با رعایت برخی نکات بهداشتی از ابتلا به این عفونت پیشگیری کنید. از آنجایی که بیماری‌های مقاربتی درمان نشده اغلب باعث آندومتریت می‌شوند، بهترین پیشگیری انجام موارد زیر است:

  • رابطه جنسی ایمن داشته باشید و از کاندوم استفاده استفاده کنید؛
  • بیماری‌های مقاربتی را به سرعت درمان کنید؛
  • غربالگری‌های منظم برای بیماری‌های مقاربتی انجام دهید؛
  • شریک جنسی خود را تشویق کنید تا غربالگری‌های منظم را برای بیماری‌های مقاربتی انجام دهد؛
  • افرادی که سزارین می‌کنند باید قبل از عمل آنتی بیوتیک مصرف کنند تا از عفونت جلوگیری شود.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنم

اگر علائم آندومتریت را دارید، حتما برای بررسی و تشخیص آن به پزشک مراجعه کنید. مخصوصا اگر اخیراً زایمان کردید یا سقط داشتید یا جراحی روی رحم انجام دادید، یا اینکه دستگاه iud درون رحم قرار داده‌اید.

کلام آخر

در این مقاله به بررسی این موضوع که آندومتریت چیست پرداختیم و متوجه شدیم که آندومتریت وضعیتی است که باعث التهاب پوشش داخلی رحم شما می‌شود. این بیماری در اثر عفونت‌های باکتریایی پس از عمل جراحی، زایمان یا عفونت‌های مقاربتی ایجاد می‌شود.

ابتلا به آندومتریت پس از یک عمل جراحی معمولاً خارج از کنترل شما است. با این حال، می‌توانید با استفاده از کاندوم در حین رابطه جنسی، خطر ابتلا به آندومتریت را کاهش دهید.

اگر خونریزی یا ترشح نامنظم، تب یا درد لگن دارید، به پزشک خود اطلاع دهید. آنها می‌توانند آندومتریت را تشخیص دهند و درمان آنتی‌بیوتیک برای شما تجویز کنند.

شما می‌توانید برای خواندن مقالات بیشتر به مجله اینترنتی مام مراجعه کنید، همچنین برای رزرو نوبت و مشاوره حضوری با متخصصین ما، به مرکز مام مراجعه کنید.

برچسب ها :