مرکز مام

نوبت‌دهی مرکز مام

نوبت‌دهی

پنهان کردن فهرست مطالب بارداری

پنهان کردن فهرست مطالب بارداری

مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری

مشاهده فهرست مطالب

خونریزی در سه ماه اول بارداری

مدت زمان مطالعه : 5 دقیقه

خونریزی در سه ماه اول بارداری

خونریزی در سه ماه اول بارداری

خونریزی در سه ماه اول بارداری خطر دارد؟ هنگامی که فرد در انتظار به دنیا آمدن کودک است، هرگونه خونریزی یا لکه بینی باعث ناامیدی و بر هم زننده آرامش است. لکه بینی نگرانی شایعی است که بیشتر زنان باردار با آن مواجه می شوند. حدودا 20% زنان  طی 12 هفته اول بارداری لکه بینی را تجربه می‌کنند. خونریزی که در اوایل بارداری رخ می‌دهد معمولا نسبت به قاعدگی جریان کمتری دارد همچنین از نظر رنگی از قرمز تا قهوه‌ای متغیر است. با این حال وحشت زده نشوید!  لکه بینی در 3/1 تمام بارداری‌ها اتفاق می‌افتد و معمولا تهدیدی برای مادر و کودک محسوب نمی‌شود و زنانی که این علائم را مشاهده کنند، بارداری و کودک سالمی خواهند داشت.

درصد کمی از زنان باردار بعد از برقراری رابطه جنسی شاهد لکه بینی خواهند بود و برخی دیگر ممکن است خونریزی را به دلایلی که مرتبط با بارداری نیست تجربه کنند، مواردی مانند عفونت یا پارگی دیواره واژن از این جمله هستند.

لکه بینی در طی بارداری در مقابل خونریزی

خونریزی از واژن طی بارداری به معنی هرگونه ترشح خونی از واژن است. این اتفاق در هر زمانی بین بازه لقاح (بارور شدن تخمک) تا پایان بارداری ممکن است رخ دهد.

خونریزی خفیف یا لکه بینی مخصوصا طی سه ماهه اول بارداری شایع است. قطره‌های خون کمی که مشاهده می‌شود معمولا نشانه هشدار نیست. خونریزی، نوع شدیدتری از جاری شدن خون است.

دلایل لکه بینی حین بارداری

خونریزی لانه گزینی از دلایل شایع لکه بینی یا خونریزی در سه ماه اول بارداری است. خونریزی به دلیل لانه گزینی زمانی اتفاق می‌افتد که تخم بارور شده به دیواره رحم متصل می‌شود. این پدیده می‌تواند چندین روز منجر به خونریزی شود. این لکه بینی معمولا پیش از اطلاع از بارداری رخ می‌دهد و با قاعدگی پیش از موعد مقرر اشتباه گرفته می شود.

از دیگر دلایل شایع لکه بینی پلیپ دهانه رحم است که احتمال خونریزی در سه ماه اول بارداری را بیشتر می‌کند، زیرا در آن دوره سطوح استروژن بالاتر است. دلیل بروز این امر افزایش تعداد عروق در بافت اطراف دهانه رحم حین دوران بارداری است. در نتیجه تماس با این ناحیه حین برقراری رابطه جنسی یا معاینه توسط پزشک زنان می‌تواند منجر به خونریزی شود. همچنین تغییرات هورمونی و عفونت‌های منتقل شونده توسط رابطه جنسی مانند کلامیدیا، گنوره آ (عامل سوزاک) و هرپس (عامل تبخال) می‌توانند دلیل خونریزی در سه ماه اول بارداری خونریزی باشند.

خونریزی در سه ماه اول بارداری

راهکارهایی برای لکه بینی حین بارداری

خونریزی طی بارداری امری طبیعی و قابل انتظار نیست. بنابراین مراجعه به پزشک و شرح علائم بسیار حائز اهمیت است. اما خبر خوشایند این است که 50% از زنانی که خونریزی در سه ماه اول بارداری دارند، کودک سالمی خواهند داشت.

درصورتیکه خونریزی در سه ماه اول بارداری در حد قاعدگی شدید بود برای اطمینان از اینکه خونریزی در نتیجه بروز عارضه‌ای در بارداری مانند بارداری نابه جا نباشد، باید به پزشک مراجعه شود. بنابراین در هر صورت نباید خونریزی را نادیده گرفت، زیرا ممکن است این خونریزی به دلیل بارداری نا به جا، سقط شدن جنین یا جفت سر راه دهانه رحم باشد.

گاهی اوقات خونریزی در سه ماه اول بارداری می‌تواند نشانه اتفاقات جدی تری باشد از جمله:

  • خونریزی مزمنی که اطراف جفت رخ داده است. با وجود اینکه بارداری بعد از این خونریزی می تواند به طور طبیعی ادامه پیدا کند اما تشخیص و درمان آن حیاتی است. با این حال این خونریزی‌ها زنان را معرض خطر سایر عوارض از جمله زایمان زودرس قرار می‌دهد.
  • بارداری شیمیایی، که زمانی رخ می‌دهد که  تخمک بارور شده، اما به طور کامل در رحم لانه گزینی صورت نگرفته است.
  • سقط، که از دست رفتن ناگهانی بارداری در  20 هفته اول است و علاوه بر خونریزی با علائمی از جمله انقباض و درد شکم همراه است.
  • بارداری نا به جا یا بارداری درون لوله‌ای، که در انی حالت تخمک لقاح یافته در مکانی غیر از رحم (معمولا در لوله فالوپ) لانه گزینی می‌کند. در صورت عدم تشخیص، این اتفاق می‌تواند برای مادر خطرساز باشد.
  • بارداری مولار، نوعی بارداری بی دوام که با رشد غیرطبیعی روی جفت و همچنین جنین غیرطبیعی، شناسایی می‌شود.

کلام آخر

در این مقاله به بررسی دلایل و راهکار برای خونریزی در سه ماه اول بارداری پرداختیم و متوجه شدیم که در یک سری شرایط لکه بینی در سه ماه اول بارداری می‌تواند بی‌خطر باشد اما گاهی نیز نیاز به مراجعه به پزشک است. 

شما می‌توانید برای خواندن مقالات بیشتر به مجله اینترنتی مام مراجعه کنید، همچنین برای رزرو نوبت و مشاوره حضوری با متخصصین ما، به مرکز مام مراجعه کنید.

نویسنده مقاله : حسنا بابی نی