مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب

اندومتریوز چیست؟
در بیماری اندومتریوز، بافت اندومتر رحم در خارج از فضای رحم مانند فضای شکم و روی اندامهایی مانند مثانه، رودهها و تخمدانها رشد میکند. طیف این بیماری بسیار گسترده است و از ضایعات کوچک روی اعضای لگن تا کیستهای بزرگ اندومتریوما و ایجاد چسبندگیهای وسیع در روده، مثانه و رحم و برهم زدن آناتومی لگن متغیر است. علایم بیماری می تواند شامل: پریود نامنظم، اختلال در تخمک گذاری و ایجاد انسداد لوله رحم و متعاقب آن ناباروری باشد.
آیا اندومتریوز بهمعنای نداشتن شانس در بارداری یا درمان ناباروری است؟
یکی از مهمترین دغدغههای ذهنی و روانی زنان مبتلا به اختلال آندومتریوز توانایی آنها برای باروری و باردار شدن است. ابتلا به آندومتریوز میتواند در فرآیند باروری اختلال ایجاد کند. اما یک باور نادرست بین خانمها این است که ابتلا به اندومتریوز مساوی است با ناباروری و عدم موفقیت در درمان. خوشبختانه، امروزه با پیشرفت حوزههای درمان ناباروری و پزشکی، روشهای درمانی به طور قابل توجهی توسعه پیدا کردهاند. در ادامه، جهت درک بهتر اختلال آندومتریوز و راهبردهای درمانی آن با ما همراه باشید.
ارتباط اندومتریوز با ناباروری چیست؟
بین ناباروری و کاهش قدرت باروری با اندومتریوز ارتباط شناختهشدهای وجود دارد . در زنان مبتلا به بیماری اندومتریوز بهعلت کاهش ذخیره فولیکولی تخمدان، اختلال تخمک گذاری و کاهش توانایی لقاح رخ دهد و یا بدلیل انسداد لوله رحم بارداری اتفاق نیفتد. اگر روی لولههای فالوپ یک فرد آندومتریوز یا انسداد لوله رحم وجود داشته باشد، این بافت نا به جا و اضافی مانع از حرکت تخمک بارورشده به داخل رحم میگردد. همچنین بررسیها نشان دادهاند که میزان موفقیت درمان ناباروری (IVF) در زنان با اندومتریوز؛ کمتر از زنان با علتهای دیگر نازایی است. علاوه بر این، ارتباط معکوس بین درجه و شدت این بیماری و میزان باروری خودبهخود گزارش شده است. با این وجود، گزارشهایی مبنی بر افزایش میزان باروری بعد از جراحی و درمان اندومتریوز در درجات خفیف تا متوسط بیماری نیز دیدهشدهاست. به طور کلی، در زنانی که مبتلا به آندومتریوز خفیف هستند، این اختلال تاثیر چندانی بر روی بارداری ندارد. تحقیقات نشان میدهد که ۷۰ درصد از زنان مبتلا به آندومتریوز خفیف تا متوسط بدون درمان اضافی، قادر به بارداری هستند. در حقیقت، ماهیت دقیق ارتباط بین ناباروری و اندومتریوز هنوز مشخص نشده است. اما به نظر میرسد، شدت و محل بافت آن در باروری تاثیرگذار باشد.
آیا درمان بیماری اندومتریوز بر باروری زنان تاثیرگذار است؟
با وجود کمتربودن تعداد تخمکهای بالغ در این افراد نسبت به افراد سالم، باز هم میزان موفقیت در درمان ناباروری و میزان تولد زنده تفاوت معنیداری نسبت به سایر زنان ندارد. خوشبختانه ثابتشدهاست درمان موفق بیماری اندومتریوز پیش از ورود به سیکل ICSI میتواند موجب بازگشت قابلیتهای باروری در این زنان شود. همچنین کیفیت جنین در این بیماران با سایر مراجعهکنندگان برای انجام ICSI تفاوتی ندارد. بهصورت کلی باید گفت هرچند شدت درجه بیماری اندومتریوز روی تعداد تخمک بالغ بهدستآمده اثر نامطلوب دارد اما درمان موفق بیماری اندومتریوز موجب افزایش میزان باروری میشود.
آیا میتوان اقداماتی برای بهبود نتایج درمان های ناباروری در زنان مبتلا به اندومتریوز انجامداد؟
انواع مداخلات قبل از درمان ناباروری به روشهای IVF و یاICSI پیشنهاد شده تا پیامدها در زنان مبتلا به اندومتریوز بهبود یابند. این مداخلات شامل درمان بلندمدت با داروهای آگونيست GnRHیا داروهای ضدبارداری خوراکی ( COC)تحت نظرپزشک یا جراحی برای برداشتن ضایعات اندومتریوما است. بنابراین اغلب پیشنهاد میشود که قبل از درمان ناباروری بهروش ICSI در بیماران اندومتریوز با درمانهای طبی یا جراحی، التهاب ناشی از بیماری کنترل شود تا نتیجه انجام ICSI و میزان موفقیت آن افزایش یابد.
آیا بیماری اندومتریوز قابل درمان است؟
روش درمانی مشخصی جهت درمان قطعی آندومتریوز وجود ندارد. با این حال، پزشکان راهبردهای درمانی برای کمک به مدیریت بیماری ارائه میدهند. درحال حاضر درمان بیماری آندومتریوز با درمان دارویی و یا درمان جراحی انجام میگیرد، اما درمان در هر بیمار با توجه به شرایط همان بیمار انجام می شود و باید توجه داشت روند درمان بیماری و همچنین روند درمان ناباروری در زنان مبتلا به اندومتریوز کاملا تخصصی است و باید تحت نظر پزشک و در مراکز معتبر درمان ناباروری انجام شود.
میکرواینجکشن چیست و چرا یک شیوه موثر درمان ناباروری در اندومتریوز است
میکرواینجکشن یا تزریق داخل سیتوپلاسمی اسپرم (ICSI)، که یکی از موثرین روش های کمک باروری است؛ روشی است که یک سلول اسپرم در محیط آزمایشگاه از سایر سلولها جدا شده و مستقیما در سیتوپلاسم تخمک وارد میشود. به وسیلهی روش میکرواینجکشن، میزان لقاح و فعال شدن تخمکها به بهترین حالت فراهم میگردد. درمواردی که تلاش های قبلی برای درمان ناباروری با IVF بیاثر باشد یا اشکالات اساسی در اسپرم از قبیل شکل غیرطبیعی یا تحرک پایین یا تعداد بسیار کم وجود داشته باشد یا وجود مانعی در مسیر حرکت اسپرم به تخمک مانند ناهنجاری های آناتومیکی، چسبندگی های لوله رحمی بدلیل بیماری های مانند اندومتریوز وجود داشته باشد و یا خانمهایی که به دلیل اندومتریوز کیفیت تخمک و دخیره تخمدانی ناکافی داشته باشند؛ توصیه به انجام میکرواینجکشن برای درمان ناباروری میزان شانس و موفقیت بارداری را بهطور چشمگیری افزایش میدهد. درواقع باید به شما این مژده را بدهیم که چنانچه اگر یک عدد اسپرم سالم نیز موجود باشد و حتی در صورت فقدان یا انسداد لوله های رحمی هم هیچ مانعی در خصوص این عمل وجود ندارد.
سخن پایانی:
همانطور که اشاره شد ابتلا به اندومتریوز هرچند روند درمان ناباروری را نسبت به افراد سالم مشکلتر میکند اما هرگز بهمعنای نداشتن شانس باروری نیست. از طرفی درنظرداشتهباشید درمان این بیماری و ناباروری حاصل از آن باید در مراکز معتبر و با نظارت پزشکان مجرب انجام گیرد. اشاره به این نکته نیز حائز اهمیت است که باید در درمان صبور باشید و با داشتن سبک زندگی سالم و مصرف ویتامینها و مواد غذایی آنتیاکسیدانی مانند امگا۳، ویتامینهای D، C، E و میوهها و سبزیجات تازه و پرهیز از مصرف غذاهای فرآوریشده و فستفودها که همگی میتوانند از پیشرفت یا عود بیماری شما جلوگیری کنند سهم بسزایی در پیگیری روند درمان خود داشته باشید.
ما در "مام " درکنار شماییم و شما با بهرهمندی از کلیه خدمات مربوط به ناباروری و درمان آن اعم از میکرواینجکشن (ICSI) در مرکز ناباروری مام می توانید در بهترین راه در درمان این بیماری و عارضه ناباروری حاصل از آن گام بگذارید. همچنین شما عزیزان می توانید جهت بهره مندی از این خدمات با تعیین وقت قبلی به این مرکز مراجعه و یا برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره 42500-021تماس حاصل فرمایید.
نویسنده مقاله : زینب آقانژاد
منابع:
برچسب ها :
میکرواینجکشن در ناباروری بهدلیل اندومتریوز