مرکز مام

نوبت‌دهی مرکز مام

نوبت‌دهی

کودک

پنهان کردن فهرست مطالب کودک

پنهان کردن فهرست مطالب کودک

مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری

مشاهده فهرست مطالب

ارتباط دیابت و چاقی دوران بارداری با بروز اوتیسم و تأخیر در رشد کودکان

ارتباط دیابت و چاقی دوران بارداری با بروز اوتیسم و تأخیر در رشد کودکان

ارتباط دیابت و چاقی دوران بارداری با بروز اوتیسم و تأخیر در رشد کودکان


در گزارش‌های اخیر محققین عنوان شده است که احتمال ابتلا به اوتیسم یا اختلال‌های رشدی در کودکان خانم‌های باردارِ چاق و یا دیابتی افزایش می‌یابد. محققان دریافته‌اند که در مادران چاق، احتمال داشتن فرزند مبتلا به اوتیسم 1.6 برابر و احتمال ابتلای کودکان به اختلال رشد بیش از دو برابر است. با توجه به این یافته ها، خانم‌های مبتلا به دیابت (دیابت نوع دو یا دیابت‌ مربوط به بارداری) 2.3 برابر شانس داشتن یک کودک با تأخیر در گفتار و یادگیری را دارند.

در این بررسی، محققان 1004 پسر و دختر بین سنین دو تا پنج سال و مادران آن‌ها را که در کالیفرنیا ساکن بودند تحت نظر گرفتند. در میان این کودکان، 517 کودک به اوتیسم مبتلا بودند و در 172 کودک تأخیر در رشد مشاهده شد. همه‌ی کودکان در یک بررسی طولانی‌مدت از نظر ژنتیکی و عوامل محیطی ابتلا به اوتیسم تحت بررسی قرار گرفتند. در طول این تحقیق، دانشمندان همچنین ارتباط بین رشد عصبی کودکان و فشار خون مادرانِ آن‌ها در طول بارداری را مورد بررسی قرار دادند.

محققان چند مکانیسم احتمالی برای ارتباط بین چاقی و دیابت مادران باردار با ابتلا به اوتیسم در کودکانشان پیشنهاد داده‌اند که عبارتند از:

  • وقتی سطح قند خون مادر افزایش پیدا می‌کند، گلوکز بیشتری از جفت عبور می‌کند. این باعث می‌شود که جنین سطوح بالاتری از انسولین تولید کند و منجر به رشد سریع‌ترش می‌شود، بنابراین به اکسیژن بیشتری نیاز پیدا می کند و احتمالاً به اندازه‌ی کافی اکسیژن از خون مادر برای پاسخگویی به نیازهای مغزِ در حال رشد منتقل نمی‌شود.
  • چاق بودنِ مادر و یا داشتن دیابت در طول دوران بارداری منجر به افزایش مقاومت به انسولین و افزایش سطح پروتئین‌های التهابی می‌شود. هنگامی که پروتئین‌های التهابی افزایش پیدا می‌کنند، از جفت عبور کرده و در نتیجه رشد طبیعی مغز کودک مختل می‌شود.

اگر چه در این پژوهش چگونگی ارتباط عوامل قبل از تولد با اوتیسم مورد بررسی قرار گرفته است اما دانشمندان گمان می‌برند که استعداد ژنتیکی و عوامل محیطی که قبل یا در حین تولد رخ می‌دهند، هر دو در رشد اولیه‌ی مغز نقش ایفا می‌کنند. 

این نتایج اثبات نمی‌کند که ابتلا به بیماری‌های متابولیکی در دوران بارداری مانند دیابت نوع دو یا دیابت بارداری حتماً سبب ایجاد بیماری اوتیسم یا سایر اختلالات عصبی در فرزندان می‌شود، بلکه افزایش احتمال به این بیماری‌ها را عنوان می‌کند.

نویسنده مقاله : سمیه محمودی

منابع:

برچسب ها :