مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب

تولید سلول جنسی در آزمایشگاه ؛ راهی دیگر برای بچه دار شدن
تجزیه و تحلیل های جدید دانشگاه جورج واشنگتن احتمال استفاده از گامت زایی آزمایشگاهی (IVG) برای تولید مثل انسان و پیامدهای اخلاقی و کاربردی آن را مورد بررسی قرار داده است.
گامت زایی آزمایشگاهی روشی است که در آن گامت ها (سلول های جنسی) از سلول های بنیادی پرتوان که قادرند به تعداد زیادی سلول مختلف تقسیم شوند، یا از سلول های بنیادی جنینی مشتق می شوند.
نوع پیشرفته تر این روش در حال حاضر روی موش ها انجام می شود. محققین اعلام کرده اند که گرچه این روش برای سلول های انسانی خیلی پیشرفته نیست ولی ممکن است در آینده این روش برای انسان ها نیز قابل استفاده باشد.
قبل از اینکه گامت زایی آزمایشگاهی برای انسان امکان پذیر شود، باید زمینه سازی هایی صورت گیرد. دوراهی های اخلاقی بر سر زمان و چگونگی انجام این تحقیق بسیار چالش برانگیز هستند.
گروه هایی از مردم که می توانند از روش گامت زایی آزمایشگاهی برای تولید مثل استفاده کنند عبارتند از:
- آن هایی که بنا به دلایل فیزیکی توانایی بارورشدن ندارند مانند خانم ها در سنین پس از یائسگی
- بارداری زوج هایی با جنسیت یکسان. این افراد در حال حاضر وقتی که از تکنولوژی های کمک باروری (ART) مانند تلقیح آزمایشگاهی یا لقاح آزمایشگاهی به همراه رحم جایگزین استفاده می کنند، نیازمند اهداکننده های گامت است. چیزی که گامت زایی آزمایشگاهی را از تکنیک های کمک باروری متمایز می کند این است که این روش به چنین زوج هایی این اجازه را می دهد که بدون استفاده از اهداکننده های گامت فرزندانی هم خون خود داشته باشند. به عنوان مثال، یک گامت با جنسیت مخالف از سلول های فرد می تواند مشتق شود. این گامت در ترکیب با گامتی که به طور طبیعی از شریک فرد گرفته شده است برای تولید جنین استفاده می شود.
گامت زایی آزمایشگاهی با راحت و مطمئن تر کردن انتخاب قبل از تولد، نقش مهمی در داشتن فرزند سالم یا ارتقا یافته خواهد داشت. به عنوان مثال، این روش می تواند برای ایجاد جنین های بیشتر برای تشخیص ژنتیکی پیش از لانه گزینی استفاده شود و توانایی انتخاب جنین ها را به شدت بهبود ببخشد.
خطرات احتمالی این روش نیز یکی از عواملی هستند که آینده روش گامت زایی آزمایشگاهی را تحت تاثیر قرار می دهند. دانش ما درباره پیامدهای تغییردادن نوع سلول تمایزیافته به وضعیت تمایزنیافته، پیامدهای پاک کردن و پایه ریزی دوباره الگوهای نقش پذیری ژنی برای آسان کردن تولید مثل، خیلی محدود است. تنها راه نشان دادن تاثیر و امنیت این تکنیک ها در انسان این است که گامت های آزمایشگاهی را برای تولید زاده های زیستا در محیطی کنترل شده تولید کنیم.
علی رغم نگرانی هایی که پیرامون خطرات این روش وجود دارد و اینکه این روش هنوز در ابتدای راه است، محققین اعلام کرده اند که با وجود اینکه هم چنان از تکنولوژی های کمک باروری حمایت می کنند، ولی روش گامت زایی آزمایشگاهی نیز ممکن است در بسیاری از شرایط راهی برای صاحب فرزند شدن باشد.
نویسنده مقاله : هنگامه کاظمدرویش
منابع:
برچسب ها :