مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب

تایید شده توسط:
دکتر مژگان وهابی عضو گروه زنان، متخصص زنان و زایمان ...
امکان ابتلا به سرطان سینه در دوران شیردهی
اکثر مادران شیرده در دوران شیردهی توجه مخصوصی به وضعیت سینه های خود دارند. یکی از سوالات رایج مادران در این دوران این است که آیا ممکن است در دوران شیردهی به سرطان سینه مبتلا شوند؟
اگرچه این موضوع نادر است، اما احتمال ابتلا در سرطان سینه در دوران شیردهی وجود دارد.
علت ایجاد توده در زنان شیرده چیست؟
زنانی که شیر میدهند ممکن است در سینههای خود احساس وجود توده سینه داشته باشند. بیشتر اوقات، این توده سینه سرطانی نبوده و ممکن است به دلایل زیر وجود داشته باشد:
- ورم پستان: ماستیت یا ورم پستان به معنای عفونت بافت پستان است که توسط باکتری یا مجرای شیر مسدود شده ایجاد می شود. در صورت بروز ماستیت، فرد ممکن است علائمی مانند حساسیت سینه، ورم، درد، تب، قرمزی پوست، گرمای پوست و آبسه سینه را تجربه کند. در صورتی که ورم پستان درمان نشود، می تواند یک آبسه دردناک که حاوی چرک است را ایجاد کند. این توده ممکن است به صورت یک توده متورم، قرمز و داغ ظاهر شود؛
- فیبروآدنوما: فیبروآدنوم تومورهای خوش خیم (غیر سرطانی) هستند که می توانند در پستان ایجاد شوند و در هنگام لمس به صورت تیله احساس می شوند. این تومورها در زیر پوست حرکت می کنند ولی حساس و دردناک نخواهند بود؛
- گالاکتوسل ها: این کیست های بی ضرر پر از شیر معمولاً بدون درد هستند. به طور کلی، توده های غیرسرطانی صاف و گرد هستند و در داخل سینه حرکت می کنند. تودههای سرطانی معمولاً سفت و دارای حاشیه نامنظم هستند و حرکت نمیکنند.
علائم سرطان سینه در دوران شیردهی
تنها لمس توده سینه در پستان ها از علائم سرطان سینه نیستند. سایر علائم سرطان سینه نیز ممکن است شامل این موارد باشند:
- ترشحات نوک سینه؛
- وجود درد در سینه که از بین نخواهد رفت؛
- تغییر در اندازه، شکل و یا ظاهر سینه؛
- قرمزی یا تیره شدن سینه؛
- بثورات خارش دار یا دردناک نوک پستان؛
- تورم یا گرم شدن سینه.
درمان سرطان سینه
درمان سرطان سینه میتواند بر شیر مادر تأثیر منفی بگذارند. پزشک به تشخیص اینکه کدام درمان برای افراد مبتلا به سرطان سینه بهترین روش است، اقدامات لازم را انجام خواهد داد.
راه های درمان سرطان سینه عبارتند از:
- جراحی: ممکن است برای برداشتن توده سرطانی، جراحی لازم باشد. در برخی موارد، این جراحی می تواند شامل ماستکتومی (برداشتن سینه) یا ماستکتومی دوبل (برداشتن هر دو سینه) باشد. وسعت جراحی تعیین می کند که آیا فرد می تواند به شیردهی ادامه دهد یا خیر؛
- شیمی درمانی: در شیمی درمانی از داروهای قوی برای از بین بردن توده سرطانی در بدن استفاده می شود. زنانی که در پروسه شیمی درمانی هستند باید شیردهی را قطع کنند؛
- پرتودرمانی: برخی از زنانی که تحت پرتودرمانی برای از بین بردن توده سرطانی خود هستند، بسته به نوع خاص درمان، ممکن است بتوانند به شیردهی ادامه دهند.
توجه داشته باشید که با این حال که شیردهی در طول درمان سرطان ممکن است امکان پذیر باشد، اما مشورت با پزشک قبل و در طول فرآیند درمان ضروری است.
شیوع سرطان سینه در دوران شیردهی
سرطان سینه در دوران شیردهی نادر است. تنها حدود 3 درصد از زنان در دوران شیردهی به سرطان سینه زنان مبتلا می شوند. اما این سوال پیش می آید که چه زمانی باید برای درمان سرطان سینه به پزشک مراجعه کرد؟
به صورت کلی زمانی که مادر در هر یک از شرایط زری بود باید سریعا راهی برای درمان پیش گیرد:
- احساس وجود توده در سینه که پس از حدود یک هفته از بین نرفته است؛
- مسدود شدن مجرا پس از درمان؛
- در صورتی که پوست دچار فرورفتگی شده باشد؛
- مشاهده تغییرات غیرعادی در سینه.
تشخیص سرطان سینه
اگر پزشک مشکوک به سرطان سینه باشد، آزمایشهای خاصی را برای تشخیص سرطان سینه انجام میدهد. ماموگرافی یا سونوگرافی می تواند تصاویری از توده ارائه دهد و به پزشک کمک کند تا تشخیص دهد که آیا توده مشکوک به نظر می رسد یا خیر. همچنین ممکن است نیاز به بیوپسی نیز ضرورت پیدا کند. اگر مادر در دوران شیردهی باشد پزشک ممکن است قبل از انجام آزمایش های تشخیص سرطان سینه توصیه کند شیردهی متوقف شود. اکثر زنان می توانند در حین شیر دادن به نوزاد، روش های غربالگری مانند ماموگرافی، بیوپسی سوزنی و حتی انواع خاصی از جراحی را انجام دهند.
شیردهی در صورت ابتلا به سرطان سینه
بسته به نوع روش ممکن است بتوانید قبل و بعد از جراحی برای برداشتن تومور، به شیردهی ادامه دهید که این بسته به نظر پزشک ممکن است تغییر کند. اگر ماستکتومی دوبل انجام شود، مادر نمی تواند شیردهی انجام دهد. بعد از لامپکتومی نیز یا شیری تولید نمی شود یا شیرتولید شده بسیار کم است. با این حال، ممکن است مادر بتواند با سینه درمان نشده شیر بدهد. باید حتما با پزشک درباره داروهای دریافتی قبل و بعد از جراحی و تاثیرشان بر شیردهی مشورت کنید. ممکن است لازم باشد قبل از شروع مجدد شیردهی، شیر اولیه را بدوشید و دور بریزید.
شیمی درمانی و شیردهی
در صورت نیاز به شیمی درمانی باید از شیردادن پرهیز کنید. چرا که داروهای قوی مورد استفاده در شیمی درمانی می توانند بر نحوه تقسیم سلولی در بدن تأثیر بگذارند.
پرتودرمانی و شیردهی
ممکن است بتوان در حین دریافت پرتودرمانی به شیردهی ادامه داد. البته توجه کنید که برخی از زنان تنها می توانند با سینه سالم شیر دهند.
عوارض جانبی درمان سرطان سینه
عوارض جانبی ناشی از درمان ممکن است شامل خستگی، ضعف، درد، حالت تهوع وکاهش وزن باشد. فرد در چنین شرایطی ممکن است برای نگهداری از فرزند، نیاز به کمک و حمایت از خانواده داشته باشد.
سرطان سینه زنان در زنان جوانتر تهاجمیتر است، اما تشخیص زودهنگام میتواند وضعیت بیماری را در آینده مطلوب تر کند. خطر ابتلا به سرطان سینه زنان در دوران شیردهی کم است، اما اگر سرطان در این دوران تشخیص داده شود، ممکن است بتوان شیردهی به نوزاد را ادامه داد.
منابع: