مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب

نقش عوامل محیطی در سقط مکرر
از آنجا که اکثر زنان نسبت به سقط خود به خودی جنین، احساس مسئولیت و گناه دارند، معمولا نگران تماس با عوامل محیطی که در گذشته داشته اند، هستند.
تقریبا 10 درصد ناهنجاری های جنینی در نتیجه عوامل محیطی و کمتر از 1 درصد آن در نتیجه تجویز دارو و موادشیمیایی و اشعه های یونیزان به وجود می آیند. پزشکان مردم را تشویق به تغییر سبک زندگی برای جلوگیری از تماس و کاهش خطر سقط های مکرر مربوط به عوامل محیطی می کنند.
عوامل محیطی موثر در سقط مکرر شامل:
تماس با حلال های آلی، داروها، اشعه یونیزان، سموم محیطی و سه مورد خاص شامل سیگار، الکل و کافئین در این اتفاق نقش دارند.
هر چند انجام مطالعات برای پی بردن به این ارتباط بسیار دشوار است، زیرا باید بررسی های گذشته نگر صورت گیرد تا متوجه شوند مادر باردار به طور دقیق با این مواد یا جایگزین های آن یا سایر مواد مشکوک تماس داشته یا خیر.
تماس با مواد سمی محیط پیرامون می تواند میزان آسیب به جنین و سقط خود به خودی را افزایش دهد، به خصوص اگر این تماس به طور منظم و طی 20 هفته اول بارداری صورت گیرد.
ایزوترتینوئین(آکوتان)
«ایزوترتینوئین» یک «رتینوئیک اسید» است که در درمان آکنه های شدید به کار می رود و با ناهنجاری های بسیاری همراه است. توصیه می شود حداقل 3 ماه قبل از اقدام به بارداری مصرف این قرص قطع شود.
گازهای بیهوشی
ارتباط بین تماس با غلظت بسیار جزئی از گازهای بیهوشی زائد در اتاق عمل و سقط، ممکن است منجر به نگرانی در سال های بعدی زندگی شود.
مطالعات نشان داده اند افزایش شیوع سقط و ناهنجاری های مادرزادی دلایل بسیاری دارد. در یک مطالعه میزان سقط خود به خودی در نتیجه تماس با گازهای بیهوشی 1.9 درصد بود. به همین دلیل در اکثر اتاق های عمل از سیستم تهویه هوا برای کاهش گازهای موجود استفاده می شود.
دخانیات
تماس مادر با دخانیات و تاثیر آن بر پیامد باروری موضوع بسیاری از مطالعات است.
سیگار حاوی صدها ترکیب سمی است. مونواکسیدکربن ذخایر اکسیژن مادر و جنین را تخلیه می کند و به عنوان یک سم عصبی شناخته می شود.
منطقی است که سیگار به دلیل وجود نیکوتین که یک منقبض کننده قوی عروقی است، می تواند سبب کاهش گردش خون جفت و جنین و درنهایت افزایش احتمال سقط شود.
الکل
مادر معتاد به الکل (یا مصرف مکرر مقدار بسیار زیاد الکل) در معرض خطر بسیار بالای سقط قرار دارد.
مطالعات در بررسی ارتباط بین دریافت متوسط الکل و سقط نشان داده اند، درصورتی که بیش از سه بار در هفته و طی سه ماهه اول بارداری مصرف شود، خطر سقط بسیار افزایش پیدا می کند.
قهوه
مصرف قهوه، موضوع بحث های بسیار مهمی از سال 1980 میلادی تاکنون بوده است. مطالعات نتایج ضد و نقیضی را نشان داده اند.
برخی مطالعات ارتباطی بین مصرف متوسط قهوه (کمتر از 350 میلی گرم در روز) و سقط پیدا نکرده اند، اما در برخی دیگر حتی با وجود مصرف این مقدار خطر سقط افزایش یافته است.
در سال 2008 یک مطالعه آینده نگر بسیار بزرگ روی 1063 زن انجام شد که نشان می داد مصرف کافئین خطر سقط را در هر مقدار مصرفی افزایش می دهد. در زنان مصرف کننده کمتر از 200 میلی گرم در روز، 1.42 برابر بیشتر احتمال سقط وجود داشت. درحالیکه این خطر برای مصرف کنندگان بیشتر از 200 میلی گرم در روز 2.23 برابر نسبت به عدم مصرف کنندگان کافئین بود.
به علاوه ارتباط خطر سقط با وجود مصرف کافئین در میان زنانی که سابقه سقط نداشتند قوی تر از زنانی بود که این سابقه را داشتند.
نویسنده مقاله : سپیده شهبازی
برچسب ها :