مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب

ارتباط پروژستین درمانی برای سندرم تخمدان پلیکیستیک با باروری زنان
رشد موی زائد (هیرسوتیسم یا پرمویی)، اختلال در چرخه قاعدگی (پریود،عادت ماهانه)، اضافه وزن، از دست دادن موی سر، آکنه و از همه مهم تر مشکل در باردار شدن از نشانه های یکی از شایع ترین مشکلات زنانه یعنی سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یا در اصطلاح تنبلی تخمدان هستند که میلیون ها خانم در سراسر دنیا به آن دچار می باشند.
به طور معمول تخمدان های همه خانم ها حاوی تعداد کمی کیست های ریز و بی خطر هستند که مشکلی را برای باروری ایجاد نکرده و اغلب به طور خودبخود یا با چند دوره دارو درمانی برطرف می گردند، اما هنگامی که تعداد این کیست ها بیش از حد زیاد شده و با اختلال در سطح هورمون ها همراه می شود، احتمال ابتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک مطرح می شود.
علت اصلی این اختلال که به یکی از بزرگترین نگرانی های زنان جوان جامعه امروزی تبدیل شده، هنوز ناشناخته است، اما گفته می شود که ترکیبی از عوامل ژنتیکی و ارثی و همچنین محیطی مانند سبک زندگی و همچنین چاقی و اضافه وزن در ایجاد آن دخالت دارند. علاوه بر این بالا بودن سطح انسولین (هورمون کنترل کننده قند خون بدن) نیز یکی دیگر از علل مطرح شده می باشد که نقش مهمی را در ابتلا به این بیماری ایفا می کند. خصوصأ که در خانم های دارای اضافه وزن به طور طبیعی مقدار انسولین تولید شده توسط بدن افزایش یافته و در نتیجه زمینه بیشتری برای ایجاد سندرم تخمدان پلی کیستیک مهیا می شود.
این بیماری اگرچه تهدیدی برای زندگی افراد به شمار نمی رود (البته در سنین بالاتر ممکن است منجر به مشکلاتی مانند دیابت نوع 2 و کلسترول بالا شود) اما به دلیل تأثیر جدی که بر باروری و در نتیجه سلامت عاطفی یک خانم می تواند داشته باشد، از اهمیت زیادی برخوردار است و به همین علت محققان همواره به دنبال بهترین راه برای درمان آن و عوارض ناشی از آن هستند.
با وجود این که تا این زمان هنوز درمان قطعی برای سندرم تخمدان پلی کیستیک شناخته نشده است، اما نیازی هم به ناامیدی، ترس و نگرانی نیست، خوشبختانه امروزه با استفاده از برخی روش های درمانی و تعدادی از داروها می توان همه یا برخی از عوارض این بیماری را کاهش داد تا علاوه بر بهبود وضعیت سلامتی، شانس باردار شدن آن دسته از خانم هایی که به علت سندرم تخمدان پلی کیستیک از ناباروری رنج می برند نیز تا حد قابل توجهی افزایش یابد.
هنگامی که هدف از درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک حل مشکل ناباروری یک خانم باشد، انتخاب بهترین شیوه درمانی اهمیت زیادی پیدا می کند، اما با جدیدترین تحقیقات انجام شده اثربخشی خط مقدم این درمان ها یعنی داروهای پروژستینی به موضوعی بحث برانگیز تبدیل شده است. پروژستین نوع سنتزی (صناعی) هورمون پروژسترون است که به تعادل هورمون ها و ضخیم شدن دیواره های رحم کمک می کند و اغلب به عنوان پیش ساز شروع درمان ناباروری تجویز می شود.
آزمایشات اخیر بیانگر آن است که برخلاف انتظار استفاده از پروژستین به عنوان درمان اولیه ناباروری شانس موفقیت در درمان را تا حد قابل توجهی کاهش می دهد. بر طبق نتایج این تحقیقات خانم هایی که درمان اولیه شان با پروژستین شروع شده بود، تا 4 برابر کمتر از خانم هایی که این شیوه درمانی را در پیش نگرفته بودند، احتمال باردار شدن داشتند. و جالب تر اینکه خانم هایی که مصرف پروژستین را قطع نمودند، نسبت به کسانی که به مصرف آن ادامه دادند؛ با درصد بیشتری به بارداری دست یافتند.
نتایج این تحقیقات بیان می کنند که مصرف پروژستین قبل از اینکه تحریک تخمک گذاری (با داروهای مخصوص) رخ دهد با لقاح و باردارشدن سازگاری زیادی ندارد.
در نتیجه لازم است بدانید که اگر پزشک یا کلینیک یک دوره پیش درمانی شامل پروژستین را برای شما تجویز نمود، احتمال این که شانس باردار شدنتان کاهش یابد وجود دارد. بنابراین در این رابطه حتمأ با پزشک خود صحبت نمایید و با مطرح کردن این یافته نظر او را نیز جویا شوید تا هر چه سریع تر به هدف خود یعنی باردار شدن و تجربه احساس شیرین مادری دست پیدا کنید.
نویسنده مقاله : هنگامه کاظمدرویش
منابع:
برچسب ها :