ناباروری
پنهان کردن فهرست مطالب ناباروری
پنهان کردن فهرست مطالب ناباروری
مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب

مصرف سویا و افزایش موفقیت درمان ناباروری
حتما در مورد مضرات استفاده از ظروف پلاستیکی و یک بار مصرف شنیده اید. اینکه این ظروف چقدر می توانند برای سلامتی مضر باشند و تاثیرات طولانی مدت منفی بر سلامتی مصرف کنندگانشان داشته باشند، موضوع جدیدی نیست. اما یکی از مواردی که می تواند موجب نگرانی خانم ها شود وجود بیس فنول A (ماده شیمیایی که در بطری های پلاستیکی آب و ظروف نگه دارنده غذا استفاده می شود) در این ظروف است. بیس فنول (BPA) A از آنجا که می تواند نقش هورمون زنانه استروژن را تقلید کند، توانایی این را دارد که در روند بارداری اختلال ایجاد کند. مطالعات نشان می دهد که بیس فنول A بر سلامتی افراد تاثیر منفی دارد و برخی هم معتقدند این ماده منجر به بروز اختلالاتی در فرآیند تولید مثل می شود و ممکن است سدی در برابر درمان های باروری باشد.
اما زندگی در دنیای امروز انسان ها را ناگزیر از استفاده ظروف پلاستیکی و یک بار مصرف می کند. پس شاید نتوان توصیه کرد که از این ظروف مطلقا استفاده نشود، اما می توان راهکار جایگزینی برای پیشگیری از عوارض استفاده از آنها توصیه کرد. مصرف سویا یکی از این راهکارهاست. غذاهای حاوی سویا برای مبارزه با کلسترول، سرطان و پوکی استخوان توصیه می شوند. در مواردی هم برای کاهش گرگرفتگی و کاهش وزن پیشنهاد می شود.
اما یک رژیم غذایی غنی از سویا از اختلالات تولید مثلی که در ارتباط با بیس فنول A ایجاد می شود هم جلوگیری می کند. سویا حاوی مقادیر زیاد ایزوفلاون (نوعی استروژن گیاهی به نام فیتواستروژن) است.
در یکی از مطالعاتی که در این زمینه انجام شد، 239 خانم 18 تا 45 سال مورد آزمایش قرار گرفتند. میزان تماس با بیس فنول A از طریق نمونه های ادرار اندازه گیری شد؛ شرکت کنندگان در این آزمایش بین سال های 2007 تا 2012، یک بار یا بیشتر تحت درمان لقاح آزمایشگاهی (IVF) قرار گرفته بودند. علاوه بر اندازه گیری تماس با بیس فنول A پرسش نامه ای نیز درباره میزان مصرف غذاهای حاوی سویا پر کردند.
خانم هایی که مقادیر زیادی بیس فنول A را نشان دادند و سویا مصرف نمی کردند در مقایسه با آن هایی که بیس فنول A کمتری در ادرارشان دیده می شد، نرخ موفقیت کمتری در کاشت جنین و بارداری را نشان دادند، البته تا زمانی که قابلیت تشخیص با سونوگرافی وجود داشته باشد. این خانم ها تعداد تولدهای زنده کمتری داشتند. هر چند در خانم هایی که به طور منظم سویا مصرف می کردند، غلظت بیس فنول A تاثیری روی نتیجه لقاح آزمایشگاهی نداشت. یافته های این آزمایش ها نشان می دهد که رژیم غذایی مناسب می تواند برخی خطرات این ماده پرکاربرد در زندگی امروزی را کاهش دهد اما با این حال توصیه می شود که خانم هایی که قصد بارداری دارند، سعی کنند کمتر در معرض ماده شیمیایی بیس فنول A قرار بگیرند.
محققان امیدوار هستند تا توضیحی برای عملکرد حفاظتی سویا پیدا کنند و دریابند که چگونه رژیم غذایی و سبک زندگی در برابر بیس فنول A و باقی مواد شیمیایی حفاظت ایجاد می کند.
نویسنده مقاله : هنگامه کاظمدرویش
منابع:
برچسب ها :











