مرکز مام

نوبت‌دهی مرکز مام

نوبت‌دهی

بارداری

پنهان کردن فهرست مطالب بارداری

پنهان کردن فهرست مطالب بارداری

مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری

مشاهده فهرست مطالب

ارتباط عدم مصرف موادغذایی حاوی منابع حیوانی با خطر زایمان زودرس

ارتباط عدم مصرف موادغذایی حاوی منابع حیوانی با خطر زایمان زودرس

ارتباط عدم مصرف موادغذایی حاوی منابع حیوانی با خطر زایمان زودرس


کمبود ویتامین B12 با افزایش خطر زایمان زودرس در تمامی طبقات اجتماعی و اقتصادی در ارتباط است. زنان باردار با کاهش یا عدم مصرف منابع حیوانی مانند گوشت، شیر و تخم‌مرغ خود را در معرض ابتلا به کمبود ویتامین B12 قرار می‌دهند. این ویتامین فقط در محصولات حیوانی یافت میشود و کمبود آن در دوران بارداری میتواند عواقب و مشکلات پوستی برای جنین به همراه داشته باشد. در یک مطالعه‌ی گسترده در 11 کشور محققان به این نتیجه رسیدند که سطوح پایین ویتامین B12، با افزایش خطر تولد زودرس در ارتباط است. در سطح جهانی، وزن کم هنگام تولد و تولد نوزاد نارس، باعث نیمی از مرگ و میرهای نوزادان در 28 روز اول زندگی میشود. نوع رژیم غذایی مادر برای سلامت جنین و بارداری بسیار حیاتی و مهم است.

ویتامین B12 برای عملکرد حیاتی بدن ازجمله تولید سلول‌های قرمز خون و تأمین انرژی سوخت‌و‌ساز سلولی ضروری است. کمبود این ویتامین می‌تواند منجر به کم‌خونی و آسیب شدید به دستگاه عصبی شود. بدن نمی‌تواند این ویتامین را تولید کند. در کشورهایی مانند نروژ و بسیاری از کشورهای غربی که مردم آن عادت به خوردن سطح بالایی از محصولات حیوانی دارند، تنها درصد کمی از زنان حامله دچار کمبود ویتامین  B12 می‌شوند. در جوامعی که رژیم غذایی غالب مردم آن گیاهی است مانند کشور هند، بیش از دو سومِ زنان باردار دارای کمبود ویتامین B12 هستند.

به نظر نمی‌رسد که سطح پایین ویتامین B12 در زنان باردار، وزن نوزاد هنگام تولد را تحت تأثیر قرار دهد. اما بررسی‌ها نشان از این یافته دارد که کمبود ویتامین B12 در دوران بارداری 21 درصد خطر زایمان زودرس را افزایش می‌دهد. نتایج به‌دست‌آمده مستقل از میزان درآمد اقشار جوامع مورد بررسی قرار گرفته است. البته غلظت ویتامین B12 موجود در خون ممکن است به عوامل دیگری مانند سوء‌تغذیه و فقر نیز بستگی داشته باشد که می‌تواند وزن هنگام تولد و طول مدت بارداری را تحت تأثیر قرار دهد. با وجود آگاهی از تأثیر کمبود B12  بر بارداری، از تأثیر مصرف مکمل این ویتامین در دوران بارداری در پیشگیری از عوارضِ کمبود آن اطلاعات کمی در دسترس است. در مطالعات محدودی که انجام شده برای دو گروه از زنان باردار که به‌صورت تصادفی انتخاب شدند ویتامین B12 و دارونما تجویز شد. این مطالعات هیچ ارتباط قطعی میان مکمل ویتامین B12  و وزنِ هنگام تولد نشان نداد. با این حال نتایج نشان داد که مصرف مکمل B12 در دوران بارداری ممکن است خطر تولد زودرس را کاهش دهد. به‌طور کلی هدف از این مطالعه توصیه‌ی اکید بر مصرف مواد غذایی حیوانی به زنان بارداری‌ است که رژیم غذایی حاوی مواد حیوانی را کاملاً محدود و یا ترک کرده‌اند. زنان باردار در این دوران باید سعی کنند تا با مصرف روزانه‌ی سه لیوان شیر و 50 الی 75 گرم پنیر مقداری از نیاز خود به این ویتامین را تأمین کنند.

نویسنده مقاله : سارا خلیلی

منابع:

برچسب ها :