مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب

این مطلب از نظر علمی به تأیید دکتر فاطمه فرج زاده فلوشیپ ناباروری و IVF، از پزشکان متخصص مرکز مام رسیده است.
ماموگرافی چه کاربردی دارد؟
ماموگرافی یک روش تشخیصی و غربالگری برای بررسی بافت سینه می باشد. در این روش با استفاده از اشعه ایکس تصاویر بافت سینه تهیه شده و مورد بررسی قرار می گیرند.
ماموگرافی به صورت قطعی وجود توده های سرطانی را تشخیص نمی دهد اما اگر یافته مشکوکی در نتیجه ماموگرافی دیده شود، از بافت مشکوک نمونه برداری شده و جهت ارزیابی های سلولی به آزمایشگاه ارسال می شود.
گاهی اوقات ممکن است برای ارزیابی های بیشتر، پزشک پس از ماموگرافی، سونوگرافی را نیز درخواست کند.
غدد لنفاوی جزئی از دستگاه ایمنی بدن انسان است و محلی است که در آن گلبول های سفید به مبارزه با میکروب ها می پردازند.
این غدد در سراسر بدن پخش هستند اما در نواحی خاصی مانند کشاله ران، سینه و زیر بغل تراکم بیشتری دارند. غدد لنفاوی در ماموگرافی نیز قابل روئیت هستند.
تاثیر کرونا بر ماموگرافی
به گفته سازمان بهداشت جهانی ، سرطان پستان شایع ترین سرطان تشخیص داده شده در جهان است. این بیماری در سال 2020 جان بیش از 685000 زن در سراسر جهان را گرفت.
مطالعه اخیر نشان داد که بسیاری از بیماران در طول همه گیری کرونا ماموگرافی انجام نداده اند.
غدد لنفاوی در ماموگرافی و سونوگرافی
ماموگرافی روش بسیار خوبی برای بررسی توده های درون بافت سینه می باشد. همچنین می تواند غدد لنفاوی را نیز نشان می دهد. اما نمی تواند پیشگویی کند که تورم غدد لنفاوی به خاطر تجمع سلول های سرطانی است یا ناشی از یک عفونت درونی در بدن. سونوگرافی برای افتراق نوع این توده ها روش ایده آلی بوده چون نمایی که از توده سرطانی غدد لنفاوی می دهد، متفاوت تر از نمایی است که غده لنفاوی درگیر شده در اثر عفونت را نشان می دهد.
تاثیر کرونا بر ماموگرافی
درون غدد لنفاوی تعدادی از سلول های سیستم ایمنی وجود دارند که با عبور مایع لنفاوی از درون آن ها، مایع لنفاوی را تصفیه و با میکروب های مهاجم به بدن مبارزه می کند. شایع ترین علت تورم غدد لنفاوی، عفونت به ویژه ابتلا به عفونت های ویروسی مانند سرما خوردگی، عفونت گوش و... است.
زمانی که سیستم ایمنی فعال شود یعنی زمانی که بدن در حال مبارزه با عفونت یا التهاب باشد، می توانیم شاهد تورم غدد لنفاوی باشیم که گذرا بوده و پس از برطرف شدن عفونت یا التهاب به حالت قبل باز می گردد.
بنابراین احتمالا ابتلا به کرونا و با احتمال بیشتر تزریق واکسن کووید19 می تواند زمینه ساز تورم غدد لنفاوی پس از تزریق واکسن باشد.
معمولا رادیولوژیست ها پس از مشاهده غدد لنفاوی بزرگ، توصیه به انجام بررسی های بیشتر مثل ماموگرافی مجدد، سونوگرافی و... خواهند کرد زیرا غدد لنفاوی بزرگ می تواند نشانه ای از سرطان سینه باشد.
به عبارت دیگر واکسن کووید 19 سبب ایجاد سرطان سینه در زنان نخواهد شد، برعکس تورم غدد لنفاوی پس از تزریق واکسن کرونا نشانه خوبی از پاسخ سیستم ایمنی به واکسن می باشد.
در نتیجه از تاثیرات کرونا روی ماموگرافی پستان و واکسن آن می توان به مثبت کاذب شدن نتایج ماموگرافی اشاره کرد.
این وضعیت در تزریق برخی از واکسن ها مثل واکسن آبله مرغان، ثلاث و... نیز دیده می شود و صرفا مختص واکسن covid-19 نمی باشد.
بهترین زمان ماموگرافی بعد از تزریق واکسن کرونا چه زمانی است؟
همانطور که پیش تر گفته شد، به علت تورم غدد لنفاوی بعد از واکسیناسیون، انجام ماموگرافی بلافاصله پس از دریافت دوز دوم واکسن covid-19 ممکن است سبب مثبت کاذب شدن نتایج ماموگرافی شود. به همین جهت پیشنهاد می شود انجام ماموگرافی بعد از تزریق واکسن کرونا و پیش از تزریق دوز اول واکسن کووید 19 و یا 4-6 هفته پس از تزریق دوز دوم صورت گیرد. این امر احتمال دیده شدن تورم ناشی از واکسن کووید19 در ماموگرافی شما را کاهش خواهد داد.
در غیر این صورت هنگام ماموگرافی متخصص رادیولوژی خود را از زمان تزریق واکسن covid-19 مطلع نمائید.
نویسنده مقاله : نگین والی
برچسب ها :
ماموگرافیتصویربرداری و سونوگرافی