مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب

انواع مسکن برای درد پریودی
قاعدگی یا پریود، خونریزی طبیعی واژینال است که به عنوان بخشی از چرخه ماهیانه یک زن اتفاق میافتد. درد قبل یا در طول قاعدگی عارضه رایجی بین زنان است که حدود ۵۰ تا ۹۰ درصد از زنان در سنین باروری آن را تجربه میکنند. به درد قاعدگی، دیسمنوره (Dysmenorrhea) هم گفته میشود. هر فردی درد پریود را متفاوت تجربه میکند و این درد میتواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. همچنین ممکن است تجربه این درد در هر سیکل متفاوت باشد. یعنی برخی از پریودها بدون درد باشند و برخی دیگر دردناکتر. درد پریود معمولاً به صورت گرفتگی عضلات در شکم احساس میشود و ممکن است به کمر و ران هم گسترش پیدا کند.
درد پریود ممکن است بر زندگی روزمره افراد تاثیر بگذارد و واقعا آزاردهنده باشد. راهکارهایی وجود دارد که میتوانید برای کاهش درد از آنها کمک بگیرید که سریعترین و اثربخشترین آن کمک گرفتن از مسکنها است. روشﻫﺎی ﺧﺎﻧﮕﯽ ﺑﺮای ﮐﺎﻫﺶ درد ﻗﺎﻋﺪﮔﯽ هم وجود دارند که میتواند در کنار استفاده از مسکن برای درد پریودی، موثر واقع شوند. اما بهترین ﻗﺮص ﺑﺮای درد پریود چیست؟ آیا استفاده از ﻗﺮص ﺑﺮای درد پریود عارضهای به همراه ندارد؟ در ادامه به این سوالات پاسخ خواهیم داد.
علل درد پریود

درد بخشی طبیعی اما آزاردهنده از چرخه قاعدگی است. شاید آگاهی از علت درد پریود بتواند تحمل کردن آن را برای شما راحتتر کند. ضخامت دیواره رحم طی سیکل قاعدگی افزایش پیدا میکند تا آماده بارداری احتمالی شود.
درصورتی که بارداری رخ ندهد، این دیواره تا حد زیادی تخریب میشود و خونریزی پریود شروع خواهد شد. طی تخریب لایههای داخلی رحم، پروستاگلاندینها آزاد میشوند که در واقع مقصر اصلی دردهای قاعدگی هستند. ﻣﺴﮑﻦ ﺑﺮای درد پریودی دقیقا پروستاگلاندینها (Prostaglandin) را هدف قرار میدهند و ترشح آنها را مهار میکنند.
انواع درد پریود
از نظر علمی، دردهای قاعدگی یا دیسمنوره به دو نوع، دسته بندی میشوند:
دیسمنوره اولیه
دیسمنوره اولیه شایعترین بخشی طبیعی اما ناراحت کننده پریود است. دیسمنوره اولیه همان درد معمول قاعدگی است که ناشی از بیماری دیگری نیست و نیازی به مراقبت پزشکی ندارد. مصرف ﻣﺴﮑﻦ ﺑﺮای درد پریودی میتواند کمک کننده باشد. از ویژگیهای دیسمنوره اولیه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

- فقط در دوره قاعدگی رخ میدهد؛
- ﮐﺎﻫﺶ درد پریود ﺑﺎ ﻗﺮص امکان پذیر است؛
- معمولاً زمانی که خونریزی شدیدتر است، در بدترین حالت خود قرار دارد و طی ۱۲ - ۷۲ ساعت برطرف میشود؛
- درد در سنین پایینتر شدیدتر است و با افزایش سن شدت آن کمتر میشود.
دیسمنوره ثانویه

این نوع درد قاعدگی اغلب به علت وجود یک بیماری زمینهای مانند فیبروم یا عفونت لگن ایجاد میشود و اغلب با گذشت زمان بدتر میشود. در چنین وضعیتی تنها درمان مشکل اصلی میتواند به کاهش درد پریود کمک کند. به عنوان مثال، اگر فیبروم دارید، ممکن است به شما دارو داده شود تا فیبروم را کوچک کند یا برای برداشتن آن به جراحی نیاز داشته باشید. از ویژگیهای دیسمنوره ثانویه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- قبل از قاعدگی شروع میشود و بعد از آن ادامه مییابد؛
- درد با افزایش سن، به تدریج شدیدتر میشود؛
- ﻗﺮص ﺿﺪ درد در پریود چندان موثر نیست؛
- اغلب با علائم دیگری مانند پریود نامنظم، درد خارج از دوره قاعدگی، تهوع، استفراغ، سردرد و ناباروری همراه است.
ﻣﻌﺮﻓﯽ داروﻫﺎی ﺑﺪون ﻧﺴﺨﻪ ﺑﺮای درد پریود
اگر درد قاعدگی شما دیسمنوره اولیه است، ﻗﺮص ﺑﺮای دل درد پریودی میتواند کمک کننده باشد. از انواع ﻗﺮص ﻣﺴﮑﻦ ﺑﺮای پریودی میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
استامینوفن و پاراستامول

استامینوفن آشناترین ﻗﺮص ﺑﺮای ﺗﺴﮑﻦ درد پریود است. استامینوفن میتواند تا حد قابل قبولی درد را تسکین دهد اما نمیتوان گفت بهترین ﻗﺮص ﺑﺮای ﻗﺎﻋﺪﮔﯽ است. ﻋﻮارض ﻗﺮص ﻣﺴﮑﻦ استامینوفن ناچیز است و اگر بیش از حد مصرف نشود، به ندرت عوارض جانبی ایجاد میکند. دوز توصیه شده استامینوفن ۵۰۰ میلی گرم هر ۶ ساعت است.
نوافن
ﻧﻮاﻓﻦ ﺑﺮای درد پریود هم میتواند مفید باشد. این قرص درد پریود، ترکیبی از استامینوفن، ایبوپروفن و کافئین است و میتوانید از آن به عنوان مسکن برای درد پریودی کمک بگیرید.
داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAID)
انواع مختلفی از NSIADها برای کاهش درد پریود وجود دارد که مفنامیک اسید معروفترین آنهاست. مفنامیک اسید به عنوان ﻗﺮص ﺿﺪ درد ﻋﺎدت ﻣﺎﻫﯿﺎﻧﻪ شناخته میشود و اگر به دنبال ﻣﺴﮑﻦ ﺑﺮای درد پریودی هستید، این قرص میتواند گزینه مناسبی باشد. دوز اولیه توصیه شده مفنامیک اسید ۵۰۰ میلیگرم است و در صورت نیاز هر ۶ ساعت ۲۵۰ میلیگرم است. (اما نه بیشتر از سه روز)

ایبوپروفن دستهای دیگر از NSIADها محسوب میشود که یک مسکن قوی برای پریودی است و درد را تا حد قابل قبولی تسکیل میدهد.
NSAID ها، پروستاگلاندینهایی که رحم شما تولید میکند را کاهش میدهد و اثرات آن را از بین میبرد. کاهش پروستاگلاندینها به کاهش گرفتگی عضلات رحم کمک میکند. میتوانید در اولین روز بروز علائم یا شروع پریود از این ﻗﺮص ﻣﺴﮑﻦ ﻗﺎﻋﺪﮔﯽ استفاده کنید. اما اگر ۴۸ ساعت قبل از شروع قاعدگی شروع به مصرف آنها کنید، بهتر عمل میکنند. اگر زخم معده یا سایر مشکلات گوارشی، مشکلات خونریزیدهنده یا بیماری کبدی دارید، استفاده از این ﻣﺴﮑﻦ ﺑﺮای درد پریود گزینه مناسبی نیست.
شیاف دﯾﮑﻠﻮﻓﻨﺎک ﺑﺮای درد پریود
دیکلوفناک یکی دیگر از قرصهای دسته NSAIDها محسوب میشود. شیاف دیکلوفناک یک ﻣﺴﮑﻦ ﻗﻮی ﺑﺮای پریودی است. بهتر است تنها زمانی به سراغ استفاده از این ﻣﺴﮑﻦ ﻗﻮی ﺑﺮای پریودی بروید که دردتان، با دیگر اﻧﻮاع ﻗﺮص ﺑﺮای درد پریود تسکین پیدا نکرده است. چرا که استفاده از شیاف دیکلوفناک میتواند با عوارضی همراه باشد. به همین دلیل باید طبق دستور پزشک و با رعایت دستورالعملهای مربوطه اقدام به استفاده از این ﻗﺮص درد پریود کنید.
داروهای هورمونی
شاید عجیب باشد اما قرصهای هورمونی ضدبارداری هم یک نوع ﻗﺮص ﺑﺮای دل درد پریودی محسوب میشوند. قرصهای ضدبارداری خوراکی حاوی هورمونهایی هستند که از تخمک گذاری جلوگیری کرده و شدت دردهای قاعدگی را کاهش میدهند.

در واقع قرص جلوگیری نوعی ﻗﺮص تسکین درد پریود است اما با یک مکانسیم متفاوت به کاهش درد پریود کمک میکند. داروهای هورمونی، ضخامت اندومتر را کاهش میدهند و دیواره رحم نازکتر به این معنی است که ماهیچههای رحم در هنگام ریزش نیازی به انقباض ندارند. در نتیجه پریود شما نیز سبکتر خواهد شد و درد کمتری را تجربه خواهید کرد. این هورمونها را میتوان به شکلهای مختلف مثل داروهای تزریقی، چسب پوستی یا دستگاه داخل رحمی (IUD) استفاده کرد.
بهترین قرص تسکین درد پریود کدام است؟
نمیتوان گفت بهترین ﻗﺮص ﺑﺮای دل درد پریودی کدام است. میزان اثرگذاری و عوارض جانبی مسکنها در افراد مختلف، متفاوت است. بهتر است هر فردی با مشورت با یک پزشک متخصص، بهترین قرص تسکین درد پریود خود را انتخاب کند. لزوما انتخاب قرص مسکن قوی برای درد پریود بهترین گزینه نیست.
درمانهای خانگی تسکین درد پریود

در کنار ﻗﺮص تسکین درد پریود، روش ﻫﺎی ﺧﺎﻧﮕﯽ ﺑﺮای ﮐﺎﻫﺶ درد ﻗﺎﻋﺪﮔﯽ هم میتوانند کمک کننده باشند. از جمله روش ﻫﺎی ﺧﺎﻧﮕﯽ ﺑﺮای ﮐﺎﻫﺶ درد ﻗﺎﻋﺪﮔﯽ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- قرار دادن کیسه آب یا یک پد گرم در ناحیه شکم، لگن یا کمر؛
- ماساژ شکم و اطراف آن؛
- گرفتن دوش آب گرم؛
- انجام تمرینات بدنی سبک مانند پیادهروی؛
- خوردن وعدههای غذایی سبک و مقوی؛
- ترک سیگار یا مصرف الکل در روزهای اول پریود.
چه زمانی باید برای درد پریود باید به پزشک مراجعه کنم؟
تجربه درد در طول قاعدگی طبیعی است. اما اگر علائم زیر را تجربه میکنید، بهتر است جهت بررسی بیشتر به پزشک مراجعه کنید:
- قرص درد پریود و اقدامات مراقبتی کمکی به کاهش دردتان نمیکند و زندگی روزمره شما مختل شده است؛
- دردتان به صورت ناگهانی شدیدتر میشود؛
- بالای ۲۵ سال دارید و برای اولین بار دچار درد پریود شدید؛
- حتی زمانی که پریود نیستید هم درد دارید.
کلام آخر
اگرچه دل درد پریود آزاردهنده و تحمل آن نیز دشوار است، اما یک مکانیسم طبیعی بدن محسوب میشود که نشان میدهد بدنتان به درستی کار میکند؛ میتوانید با استفاده از بهترین قرص تسکین درد پریود، آن را کنترل کنید تا قاعدگی راحتتری را پشت سر بگذارید. امیدواریم با مطالعه این مطلب به خوبی انواع قرص ضد درد پریودی آشنا شده باشید.
نویسنده مقاله : هاجر خاچی شکری
برچسب ها :